7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

J. Zikaro namai-muziejus uždaromas tvarkybos darbams

NMKČDM inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Kronika

Nuo liepos mėnesio J. Zikaro namai-muziejus uždaromas tvarkybos darbams. Džiaugiamės, kad buvo priimta Seimo narės Audronės Jankuvienės pasiūlyta iniciatyva 2021 m. paskelbti Juozo Zikaro metais ir dėkojame Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai už galimybę minint J. Zikaro 140-ąsias ir „Laisvės“ skulptūros 100-ąsias metines puoselėti namų grožį, atkurti autentiškas architektūrines detales, didinti pastato saugumą, gerinti sąlygas eksponatams.

 

Juozas Zikaras žinomas ne tik kaip žmogus, sukūręs vienintelį Lietuvoje Nežinomo kareivio kapą, „Laisvės“ skulptūrą, tapusią vilties ir tikėjimo simboliu, „Knygnešio“ skulptūrą, reljefus, puošiančius ne vieną pastatą, bet ir kaip pirmųjų lietuviškų monetų kūrėjas. J. Zikaro darbai neliko nepastebėti. Jau baigiant Peterburgo dailės akademiją 1916 m. jo diplominis darbas „Motina“ buvo įvertintas sidabriniu akademijos ženklu, 1937 m. Paryžiuje, Meno ir technikos pasiekimų parodoje, gavo „Grand Prix“ apdovanojimą už lietuviškos sodybos maketą (originalus apdovanojimas išlikęs J. Zikaro namuose). Zikaro namai saugo ne tik skulptūras, bet ir tapybos, grafikos bei Peterburgo dailės akademijoje kurtus piešinius.

 

1959 m. lapkričio 18 d. Juozo Zikaro vaikų dėka buvo atverta Zikaro dirbtuvė, vėliau pagal dukros Alytės Zikaraitės testamentą namas ir tėvo darbai perduoti Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui. J. Zikaro namai-muziejus duris lankytojams atvėrė 2001 m. lapkričio 18 d. Galima drąsiai teigti, kad iš šių namų terasos matosi viena gražiausių Kauno senamiesčio panoramų. Namų vieta nuostabi ne tik geografine, bet ir kultūrine prasme. Zikaro namai, Meno mokykla ir laikinoji M. K. Čiurlionio dailės galerija sudaro gražų architektūrinį trikampį, kuris įprasmina kultūrinę vietos atmintį.

 

Per visą muziejaus veiklos laiką čia lankėsi Lietuvai nusipelnę žmonės, politikos, kultūros, visuomenės veikėjai, vyko daugybė įvairių renginių. Šiuose namuose įkvėpimo ieškojo ne vienas jaunasis ir patyręs kūrėjas. Čia buvo filmuotos kino filmų „Emilija iš Laisvės alėjos“ (rež. Donatas Ulvydas), „Pelėdų kalnas“ (rež. Audrius Juzėnas), „Kai tave apkabinsiu“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas) scenos.

 

Džiaugiamės, kad 2021-aisiais, Juozo Zikaro metais, lankytojus pasitiksime jau atnaujintose muziejaus erdvėse, kupinose jaukumo, šilumos, čia gyvenusio ir kūrusio menininko dvasios bei energijos.

 

Papildomą informaciją teikia: memorialinių muziejų kuratorė Lina Pranaitytė tel. 8 634 403 73

Žymos:
NMKČDM inf.,