7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam tapytojas, profesorius Vincentas Gečas

LDS inf.
Nr. 24 (1345), 2020-06-19
Kronika
Vincentas Gečas.
Vincentas Gečas.

(1931–2020)

Su liūdesiu pranešame, kad eidamas 90-uosius metus, birželio 17 d. mirė vienas žymiausių XX a. antros pusės lietuvių tapytojų Vincentas Gečas.

Pasak dailėtyrininkų, šiuolaikinė lietuvių tapyba būtų sunkiai įsivaizduojama be V. Gečo įtakos. Tapytojas buvo viena svarbiausių asmenybių savo kūryba ugdžiusių šiandienos dailininkų kartą. Savo kūryboje Gečas pirmiausia atsiskleidė kaip socialinės tikrovės stebėtojas. Dažnai jo darbuose galima įžvelgti raiškius, kartais net ironizuojančius, kasdienybės motyvus. Paveiksluose netrūksta kinematografiškumo - kompoziciją Gečas perteikdavo kaip fotografijos ar filmo kadrą. Vėlyvoje kūryboje daugiau vyrauja gamtos motyvai, peizažai, natiurmortai.

Vincentas Gečas žinomas ne tik kaip tapytojas, bet ir kaip talentingas piešėjas sugebėdavęs išraiškingai ir detaliai perteikti formą popieriaus lape. Pasak pačio tapytojo, - ,,Menas turi būti išraiškingas. Tai svarbiausia jo funkcija”. Visgi, tikroji kūrėjo tapybos jėga yra spalvos. Jis vienas talentingiausių koloristų šiuolaikinėje lietuvių tapyboje, nebijojęs eksperimentuoti ant drobės.

Dailininkas gimė 1931 m. Mažeikiuose. Studijavo dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje. Ten 1970 m. apsigynė profesoriaus vardą. Jam, vienam iš nedaugelio Lietuvos tapytojų, buvo suteikta galimybė stažuotis už Lietuvos ribų (Italijoje nuo 1963-1964 m.). 1969-1982 m. dirbo Vilniaus dailės akademijos rektoriumi. 1968 m. Apdovanotas Lietuvos Respublikos valstybine premija už meninę veiklą bei nuopelnus. 1974 m. V. Gečui suteiktas Lietuvos Respublikos Nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas. Nuo 1959 m. savo darbų pristatymus yra rengęs ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje, Rusijoje. Menininko drobių yra įsigiję Lietuvos nacionaliniai  muziejai, Maskvos Tretjakovo galerija, mokslo ir meno įstaigos, privatūs kolekcininkai iš Olandijos, JAV, Kanados ir kitų šalių.

Vincento Gečo pašarvojimo ceremonija vyks birželio 18 d., ketvirtadienį, 16 val. Olandų g. 20, pirmojoje salėje. Urna išnešama birželio 19 d., penktadienį, 15 val.

 

 

Žymos:
LDS inf.,
Vincentas Gečas.
Vincentas Gečas.
Vincentas Gečas. Avarija. 1964 m.
Vincentas Gečas. Avarija. 1964 m.