7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Projektas „Menas be karūnos“ baigiasi: menininkai dėkoja, bet neatsisveikina

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Kronika

Lietuvos kūrėjai pasidalino vaizdo įrašu, kuriame sako ačiū medikams, slaugėms ir slaugytojams, kasdien ėjusiems į pačius viruso židinius. Prekybininkams ir kurjeriams, pasirūpinusiems visais, likusiais namie. Ir tiems, kurie liko namuose, taip pat padėkojo, net jei tai reiškė, kad kūrėjai liko be žiūrovų, o menas be karūnos.

Pandemijos metu visi padėjo kiek galėjo. Bet ne visi turi vienodas galimybes prisidėti. Kultūros sektorius dėl koronaviruso padarinių patyrė visišką finansinį nokdauną. Bet menininkai ir atlikėjai, panoro burtis ir išreikšti savo palaikymą medikams. Kūrėjai negali išgydyti žmonių, išrasti vakcinos ar pagaminti tūkstančių respiratorių. Tačiau visi jie gali aukoti savo kūrybą šiai kovai.

Būtent tą jie ir padarė, skyrė savo dovanas: meno kūrinius, bilietus į spektaklius, individualias kūrybines dirbtuves ar susitikimus. Visi pasiūlymai buvo patalpinti internetinėje svetainėje, kurioje žmonės galėjo peržiūrėti, išsirinkti ir paaukojus nurodytą sumą, rezervuoti norimas dovanas.

„Karantinui švelnėjant, rezervuotos dovanos jau iškeliauja pas aukotojus. O projektas „Menas be karūnos“ eina į pabaigą. Kūrėjai dalinasi savo padėka, bet tuo pačiu tikisi, kad publika po karantino vėl leisis į kontaktą su menu,“ – sako iniciatyvos autorė, Contour Art Gallery vadovė Vilma Mačianskaitė.

 

Vaizdo įrašas: https://youtu.be/NGm0bJlaDzg

 

Prie „Menas be karūnos“ iniciatyvos prisijungė vizualaus meno kūrėjai Laisvydė Šalčiūtė, Eglė Ridikaitė, Raimondas Gailiūnas, Kęstutis Grigaliūnas, Žygimantas Augustinas, Violeta Bubelytė, Antanas Sutkus, Birutė Zokaitytė, Vytautas Tomaševičius, dovanojantys savo kūrinius.

Prisidėjo aktoriai Rolandas Kazlas, Arūnas Sakalauskas, Giedrius Savickas, Martynas Nedzinskas, dovanojantys improvizacijos pamokas, susitikimus, renginių vedimą.

Karantinui pasibaigus mainais už auką į koncertus pakvies operos solistas Antanas Zakarauskas, vyrų choras „Ąžuolų klubas“, gitaristas Justinas Žilys, džiazo grupė Infiltrators trio ir draugai.

„Versalį namuose“ dovanojo operos solistė Viktorija Miškūnaitė, pianistas Darius Mažintas ir floristas Mantas Petruškevičius. Kūrybines muzikos dirbtuves siūlo dainininkė Migloko.  Savo paskaitą dovanoja menininkas Julijonas Urbonas. Muzikinį projektą privačioje erdvėje siūlė styginių kvartetas IPA.

Prie iniciatyvos jungėsi Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Valstybinis jaunimo teatras, Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, Kauno šokio teatras „Aura“ ir Kauno miesto kamerinis teatras.

Visi kartu iniciatyvai jie skyrė daugiau nei 100 dovanų (fotografijos, šilkografijos, tapybos darbai, bilietai į koncertus ir spektaklius, kūrybinės dirbtuvės, individualūs susitikimai susitikimai). Dovanų vertė svyravo nuo 50 iki 5000 Eur. Bendromis pastangomis medikų paramos fondams buvo surinkta 10 180 €.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,