7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atviros visuomenės piliečio apdovanojimo nominantai

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Kronika
Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė. A. Vasilenkos nuotr.
Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė. A. Vasilenkos nuotr.

Iki birželio 2 d. visuomenė gali balsuoti, kas labiausiai nusipelnė Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų. Septintaisiais, žmogaus teisių „Oskarais“ tituluojamais apdovanojimais vasarą bus pagerbti labiausiai 2019 metais lygybę ir įvairovę skatinę žmonės.

 

Atviros visuomenės piliečio apdovanojimas, kurį šiemet globoja Atviros Lietuvos fondas, skiriamas už drąsų ir nuoseklų demokratinių vertybių puoselėjimą savo darbo, socialinėje bei visuomeninėje aplinkoje.

 

Jį gauti pretenduoja:

Klaipėdos „Marių“ bendruomenės pirmininkė Ligita Girskienė nominuota už proveržį kovoje su aplinkos tarša. L. Girskienė jau daugiau nei 10 metų viešina problemas, susijusias su aplinkos tarša Lietuvoje. 2019 metais jos iniciatyva į Klaipėdos gatves išėjo apie 4 tūkst. žmonių, kurie jau ilgą laiką kenčia smarvę ir taršą. Žmonės sustojo į „Smarvės kelią“, kuris nusidriekė net keletą kilometrų. Po to įvyko „Grigeo Klaipėda“ skandalas, į kurį visuomenės dėmesį atkreipė L. Girskienė bei kiti kartu su ja veikę visuomenės aktyvistai.

 

Naujienų portalas „15min“ nominuotas už visuomenės atvirumo skatinimą, principingą demokratinių vertybių puoselėjimą žiniasklaidos turinyje ir žiniasklaidos versle. 2019 metais portalas buvo pirmasis Lietuvoje žiniasklaidos kanalas, išreiškęs paramą LGBT* eitynėms „Baltic Pride“ ir tapęs oficialiu jo renginių informaciniu partneriu. „15min“ taip pat tapo pirmąja žiniasklaidos priemone, prisijungusia prie Įvairovės chartijos, kuri vienija organizacijas, įsipareigojančias užtikrinti lygias galimybes darbe. Ir tai vienintelis portalas Lietuvoje, kurio socialinis projektas „Šiemet buvau geras“ kasmet suvienija, remia ir viešina net 24-urių Lietuvoje veikiančių bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, fondų darbus ir veiklas.

 

Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė nominuotos už operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“, iškeliantį nepatogią tiesą apie klimato krizę. Venecijos bienalėje pelnęs „Auksinį liūtą“, performansas originaliai kalba apie ekologinius pokyčius: klimato krizė čia atspindima nerūpestingai ir tingiai. Vasarotojų dainos apie kasdienius malonumus persmelkia pabaigos jausmu – menininkės parodė, jog apie katastrofą galima kalbėti subtiliai ir be didaktikos.

 

Išreikšti savo valią gyventojai gali balsuodami internetu. Nugalėtojai bus išrinkti susumavus tokį patį svorį turinčius visuomenės ir ekspertų komisijos balsus.

 

Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai iš viso bus įteikti aštuoniose kategorijose, t. y. lyčių lygybės, įveiktos kliūties, LGBT* lygiateisiškumo, atviros visuomenės, amžiaus, tautų dialogo, religijų ir įsitikinimų įvairovės, metų proveržio srityse.

 

Gauti apdovanojimus pretenduoja daugiau nei 20 asmenų ir organizacijų, tarp kurių – pagarsėję pop kultūros, meno projektai, nacionalinės žiniasklaidos priemonės, kitos socialinį jautrumą skatinusios iniciatyvos.

 

Daugiau informacijos apie apdovanojimus rasite čia: https://lygybe.lt/lt/zmogaus-teisiu-oskaru-ceremonija-ivyks-prasideda-internetinis-balsavimas-2

 

Nacionalinius lygybės ir įvairovės apdovanojimus 2019 organizuoja Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Nacionaliniu lygybės ir įvairovės forumu.

 

Šiemet apdovanojimus remia AB „Swedbank“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Atviros Lietuvos fondas, Britų taryba, Europos socialinis fondas, Norvegijos ambasada Lietuvoje, UAB „Rimi Lietuva“, AB „Telia Lietuva“. Organizaciniai partneriai – AB „Lietuvos geležinkeliai“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė. A. Vasilenkos nuotr.
Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė. A. Vasilenkos nuotr.