7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nepriklausomybės šventė – su šiuolaikine muzika: „Synaesthesis“ kovo 11-ąją koncertuos Londone

Rengėjų inf.
Nr. 10 (1331), 2020-03-13
Kronika
Ansamblis „Synaesthesis“. Arturas Arti nuotr.
Ansamblis „Synaesthesis“. Arturas Arti nuotr.

Londone Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį kartu su lietuvių bendruomene minės ir diplomatijos, kultūros bei verslo sričių atstovai. Įspūdingoje Londono Soutvorko (Southwark) katedroje, menančioje joje besilankiusį Viljamą Šekspyrą, šią savaitę koncertuos Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. Čia jis atliks programą „Baltic Sense“ („Baltijos jausmas“), atspindinčią ryškiausių Baltijos šalių šiuolaikinės muzikos kompozitorių kūrybines kryptis.

 

Dirigento Karolio Variakojo ir kompozitoriaus Dominyko Digimo 2013 metais suburtas ansamblis nuolat ieško originalių kūrybinių sprendimų, neretai pasitelkdamas netradicines erdves, šviesą, judesį, vaizdo projekcijas. Ansamblis jau ne kartą pelnė įvairių apdovanojimų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. 2017 metais Kultūros ministerija skyrė ansambliui Jaunojo kūrėjo apdovanojimą ir 2019 metais – Vilniaus miesto ansamblio titulą, o tarptautinėje vasaros akademijoje Austrijoje „Synaesthesis“ buvo įvertintas už geriausią naujai sukurto kūrinio atlikimą ir interpretaciją „Just Composed“ kategorijoje.

 

Koncerto Londone metu skambės Baltijos šalių kompozitorių – esto Arvo Pärto, latvio Pēterio Vaskso ir lietuvio Broniaus Kutavičiaus – kūriniai. Šie kūrėjai savo darbais prisidėjo prie šiuolaikinės baltiškos muzikos kūrimo ir savo šalių tautinės tapatybės ugdymo. Puikiai melomanams pažįstami kūriniai – B. Kutavičiaus „Praeities laikrodžiai“, P. Vaskso „Bass Trip“ bei A. Pärto „Fratres“ ir nuskambės „Synaesthesis“ koncerte Londone. Programą taip pat papildys vieno ryškiausių šių dienų lietuvių muzikos kūrėjo Ramūno Motiekaičio kompozicija „Katabasis“.

 

„Lietuvių muzikų koncertai Londone Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo proga – graži tradicija, kurią puoselėja Lietuvos Respublikos ambasada ir Lietuvos Respublikos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje. „Synaesthesis“ pakvietimas – labai malonus ženklas, kuris parodo, kad jau tapome matomi kultūriniame lauke ir galime savo programas pristatinėti plačiau“, – pasakoja viena ansamblio vadovių, pianistė Marta Finkelštein.

 

Londono Soutvorko (Southwark) katedra šventei pasirinkta neatsitiktinai – šioje miesto centre esančioje erdvėje nuolat vyksta aktualūs kultūriniai renginiai. Būtent čia 2016 m. Londono kultūros nakties metu „Art Night“ šiuolaikinio vizualiojo meno kūrėja Joan Jonas pristatė savo performansą „Reanimation“, o Londono meras Sadiq Khan kasmet čia rengia kalėdines pamaldas su tradicinėmis giesmėmis. Įspūdingos gotikinės architektūros katedra mena ir čia besilankiusius Viljamą Šekspyrą bei rašytoją Čarlzą Dikensą.

 

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ koncertas „Baltic Sense“ („Baltijos Jausmas“) vyks 2020 m. kovo 11 d., trečiadienį, 13.15 val. Soutvorko (Southwark) katedroje (London Bridge SE1 9DA, Londonas). Įėjimas nemokamas, vietų skaičius ribotas. Registracija į renginį - https://bit.ly/3cDOxAR

 

Renginio organizatoriai – Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje. Rėmėjai – Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros taryba.

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Ansamblis „Synaesthesis“. Arturas Arti nuotr.
Ansamblis „Synaesthesis“. Arturas Arti nuotr.