7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasario 13–16 d. galerija „Meno parkas” trečiąjį kartą dalyvaus šiuolaikinio meno mugėje „art Karlsruhe“

Meno parko inf.
Nr. 6 (1327), 2020-02-14
Kronika
Greta Grendaitė, Flora ir fauna
Greta Grendaitė, Flora ir fauna

Vasario 13–16 d. galerija „Meno parkas” trečiąjį kartą dalyvaus šiuolaikinio meno mugėje „art Karlsruhe“ (Vokietija), kur pristatys keturių menininkų: Eglės Ulčickaitės, Henriko Čerapo ir dueto Legal (Art) Lovers - Gretos Grendaitės ir Tomo Vosyliaus, kūrinius.
Renginio laikas: 2020 02 13–16
Renginio vieta: Messe Karlsruhe (Messeallee 1, 76287 Rheinstetten, Vokietija)
Galerijos stendo vieta – H4-M01

Henrikas Čerapas (b. 1952) žinomas ir įtakingas Lietuvos tapytojas, savo pastarojo dešimtmečio kūryboje vysto šiuolaikines tapybos tendencijas – transformuoja abstraktųjį ekspresionizmą, konceptualizuoja šią raišką. Paskutinių metų serijose „Les Exercices“, „Aftermath“ (2017-2020) atsiskleidžia meistriškas abstrakčios tapybinės formos ir monumentalių struktūrų įvaldymas, tapybiniai vaizdiniai įgauna taktilinių ir muzikinių asociacijų; išryškinamos ir naujai eksploatuojamos tradicinės tapybos savybės. O šiek tiek ankstesnė serija LIVE (2013–2016) – byloja apie tuštumos jutimą, kai kasdieniu prisilietimu tęsiamas egzistencinis nerimas ir nuostaba. Ypač kameriniai LIVE serijos „peizažai“ skatina permąstyti peizažiškumą, kai realybės užuominos radikaliai supaprastintos iki vertikalės/horizontalės, tuštumos/dėmės, gylio/tirštumo kategorijų, sutrauktos į kamerinius – žmogiškojo patyrimo – mastelius.

Greta Grendaitė (b. 1980) ir Tomas Vosylius (b. 1977) kitaip - Legal (Art) Lovers. Tai kūrybinė grupė, į savo kūrinius perkelianti realijas iš socialinio gyvenimo, prisiminimų, meninėmis priemonėmis interpretuojamos asmeninės patirties, konteksto stebėjimo per kasdienius užrašus ir vaizduotę. Jų darbuose jaučiama (savi)kritika ir ironija – sustabarėjusių, institucionalizuotų gyvenimo formų, kurioms visi vienaip ar kitaip priklausome. Kasdieniame gyvenime ir meno praktikose menininkai ieško ryšių tarp sodo ir muziejaus, gatvės gyvenimo ir pasakų pasaulio, o dar ir tų, kurie skelbiasi esantys dievai.


Grafikė Greta Grendaitė ir skulptorius Tomas Vosylius pristato savo kūrinius iš serijos „Flora and Fauna“ bei „Stories and Senses“, kur skirtingomis išraiškos priemonėmis kasdienės istorijos perrašomos naujai. Menininkų susidomėjimas sociokultūrinėmis nuorodomis yra atskleidžiamas per individo ir jį supančios aplinkos santykį.


Eglė Ulčickaitė (g. 1989) – jaunosios kartos galerijos „Meno parkas“ menininkė, neseniai apsigynusi daktaro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Jos kūrybos išskirtinumas – gaivūs, subtilaus kolorito, rodos, lengva ranka užtepti paveikslai, vaizduojantys kasdieniškus, atpažįstamus daiktus ir vietas, per juos yra tyrinėjamas asmeninės atminties ir laiko fenomenas. Eglė yra dalyvavusi daugybėje parodų ir projektų Lietuvoje ir užsienyje.


„Paveikslus traktuoju kaip laiko talpyklas – tapyboje būtąjį laiką gaudau dabartyje. Susitelkiu į esamojo laiko žymes, su kuriomis nesu susieta bendros patirties, kliaujuosi čia-dabar potyriu, o tapydama kuriu vaizdines nuorodas – esamojo laikviečio faktus.


Tapybą laikau terpe, kurioje tai, kas nesava perdirbama į sava. Kūrybos metodą įvardiju kaip savinimąsi. Tapydama tarsi skolinuosi laiką iš asmeninės atminties archyvui nepriklausančių daiktų. Įsivaizduoju, jog taip įmanu užpildyti aiškesnio dabarties suvokimo stoką. Mat, gali būti, kad, ko neprisimenu – tai ne mano. Bet tai nebūtinai reiškia, jog tai – ne aš.“

Galerijos dalyvavimą tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje "art KARLSRUHE" iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Meno parko inf.,
Greta Grendaitė, Flora ir fauna
Greta Grendaitė, Flora ir fauna