7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LNSO gastrolės Lenkijoje Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui

LNF inf.
Nr. 5 (1326), 2020-02-07
Kronika
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D.Matvejevo nuotr.

Vienas didžiausių Lietuvos klasikinės muzikos kolektyvų, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje reziduojantis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) irjo meno vadovas, dirigentas Modestas Pitrėnas vasario 5–7 d. vieši Lenkijoje. Su pianistu Luku Geniušu orkestras gros puikiose naujose Lenkijos koncertų salėse Ščecine ir Vroclave.

 

Pasak Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, Ščecino ir Vroclavo koncertų salių vadovai LNSO pakvietė jau prieš pusantrų metų ir Lietuvos ambasados Lenkijoje prašymu mielai sutiko abu koncertus skirti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui. Šiuos koncertus iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Vasario 5 d. lietuvių muzikų koncertas vyks Ščecino Mieczysławo Karłowicziaus filharmonijoje, o vasario 7 d. – Vroclavo Nacionaliniame muzikos forume. Gastrolių programoje skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“, Sergejaus Rachmaninovo Antrasis koncertas fortepijonui ir orkestrui bei Ludwigo van Beethoveno Šeštoji simfonija („Pastoralinė“).

 

Pristatant LNSO pasirodymą Ščecine mielai prisimenamas praeitą sezoną čia vykęs susitikimas su maestro Juozu Domarku, dirigavusiu M. K. Čiurlionio „Jūrą“. „Šį kartą atvyksta šio dirigento dar jaunystėje sukurtas orkestras. Ilgametis bendradarbiavimas su Lietuvos Respublika vėl duoda vaisių – puikų muzikinį įvykį. Juolab kad su LNSO pasirodys 2010 m. F. Chopino konkurso antrosios vietos laimėtojas“, – rašoma Ščecino filharmonijos interneto svetainėje. Lukas Geniušas su LNSO Lenkijoje atliks nesenai ir Filharmonijoje Vilniuje interpretuotą S. Rachmaninovo Koncertą fortepijonui Nr. 2.

 

Kaip rašoma Vroclavo koncerto anotacijoje internete, LNSO koncertas bus puiki proga pasiklausyti ne tik gerai žinomų ir kone dievinamų kūrinių (S. Rachmaninovo ir L. van Beethoveno opusų), bet ir susipažinti su Lietuvos kultūrą reprezentuojančio menininko, kompozitoriaus ir tapytojo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzika. Anotuojant M. K. Čiurlionio kūrybą nepamirštos jo sąsajos su Lenkija, juk Varšuvoje jis studijavo kompoziciją ir tapybą, o vienas artimiausių Čiurlionio draugų buvo Eugeniuszas Morawskis.

 

Abu koncertai primins glaudų šalių kultūrinį bendradarbiavimą atvėrusį įvykį – 1990 m. kovo 11 d. pasirašytą Lietuvos valstybės atkūrimo aktą – Nepriklausomybės deklaraciją. Skiriama Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui – skelbia LNSO koncertų Ščecine ir Vroclave dedikacija.

 

Žymos:
LNF inf.,
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D.Matvejevo nuotr.