7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vaikų ir jaunimo kino festivalyje Suomijoje – lietuviški filmai

LKC inf.
Nr. 38 (1317), 2019-11-22
Kronika
Kadras iš filmo „Paskutinė atostogų diena“
Kadras iš filmo „Paskutinė atostogų diena“

38-ąjį kartą rengiamas tarptautinis Oulu vaikų ir jaunimo kino festivalis Suomijoje šiemet kviečia iš arčiau susipažinti su lietuvių kinu. Šviesia ir šilta programa garsėjantis renginys šeimoms į programą šiemet įtraukė dvylika lietuviško kino aukso fondo filmų. Tai pirmasis toks lietuvių kino pristatymas Suomijoje per pastarąjį dešimtmetį.

 

Parinkdami filmus visai šeimai, festivalio programų sudarytojai atkreipė dėmesį į kino klasiką, kuri sudaro lietuviškos programos pagrindą. Žiūrovai pamatys Vytauto Mikalausko filmą „Žydrasis horizontas“ (1957), Arūno Žebriūno „Paskutinę atostogų dieną“ (1964), Vytauto Žalakevičiaus dramą „Adomas nori būti žmogumi“ (1959), Algirdo Aramino „Mažą išpažintis“ (1971). Filmą „Vaikai iš Amerikos viešbučio“ (1990) pristatys jo režisierius Raimundas Banionis. Senuosius filmus žiūrovams pristatys Dovilė Grigaliūnaitė.

 

Tarptautiniame jaunimo filmų konkurse dalyvauja Justino Krisiūno filmas „Širdys“, kuriame pasakojama sanatorijoje besigydančių paauglių meilės istorija. Suomijoje viešės ir filmo režisierius. Šio konkurso filmus vertins Vilniaus tarptautinio vaikų ir jaunimo filmų festivalio programos koordinatorė Lina Užkuraitytė. Vaikų filmų konkurse bus rodoma bendros latvių, lietuvių ir čekų gamybos drama „Bilė“ (rež. Ināra Kolmane).

 

Festivalis nepamiršo ir lietuviškų trumpametražių. Žiūrovai pamatys filmus „Kvarcas“ (rež. Odeta Riškutė, Klaudija Matvejevaitė, 2018), „Kaukai“ (rež. Gediminas Šiaulys. 2017), „Virsmas“ (rež. Nathan Jurevicius, 2016) ir „Sausra“ (rež. Agnė Kupšytė, Balys Kumža, 2015), „Čiuožėjas“ (rež. Paulius Neverbickas, 2018).

 

Tarptautinis Oulu vaikų ir jaunimo kino festivalis Suomijoje rengiamas nuo 1982 metų. Nuo pat pradžių svarbiausia šio festivalio misija - pasiekti vaikų ir jaunimo auditorija. Iš pradžių pristatydavęs tik nacionalinius suomių filmus, festivalis plėtėsi ir dabar jo programoje kasmet parodoma beveik 100 filmų iš viso pasaulio.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš filmo „Paskutinė atostogų diena“
Kadras iš filmo „Paskutinė atostogų diena“
Kadras iš filmo „Mažą išpažintis“
Kadras iš filmo „Mažą išpažintis“
Kadras iš filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“
Kadras iš filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“
Kadras iš filmo „Širdys“
Kadras iš filmo „Širdys“