7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerija „Meno parkas“ pirmą kartą dalyvaus vienoje svarbiausių Italijos šiuolaikinio meno mugių „Artsissima“

Meno parko inf.
Nr. 34 (1313), 2019-10-25
Kronika
Žilvino Landzbergo instaliacija
Žilvino Landzbergo instaliacija

Galerija „Meno parkas“ pirmą kartą dalyvaus vienoje svarbiausių Italijos šiuolaikinio meno mugių „Artsissima“, vyksiančioje šių metų spalio 31 – lapkričio 3 dienomis, kur pristatys keturių lietuvių menininkų – Agnės Jonkutės, Jono Gasiūno, Patricijos Gilytės ir Žilvino Landzbergo, kūrinius.

Nelikite paviršiuje – pasinerkite į vidų. Įėjimas į galerijos stendą skatina žengti – Žilvino Landzbergo instaliacija – portalas į kitą pasaulį, menininko pasamonės atspindį.


Visi galerijos stende pristatomi menininkai yra glaudžia susiję su gamta – būna, stebi, mokosi. Pati stendo koncepcija kalba apie Lietuvos gamtoje aiškiai išsiskiriančius metų laikų simbolius, kurių skirtingas traktavimas menininkų kūryboje savaip interpretuoja gamtos ir menininko ryšį, šiuolaikišką menininko požiūrį į gamtą, tradicijas, kultūrą ar net nenusakomą tiesioginę gamtos įtaką kūriniui. Stendas „sukonstruotas“ taip, jog didžioji dalis ekspozicijos pasiekiama „įveikiant“ simbolius (meno kūrinius), kuriuos „peržengus“ atsirandi menininkų kūrinių aplinkoje, bei tiesioginiame jų pažinime. Tai lyg siekis pasakyti, jog už vaizdo išorėje yra „didžioji paslaptis“ arba tas pasaulis į kurį reikia įžengti.


Ekspozicijoje pristatomi gerai Lietuvoje ir užsienyje žinomų galerijos menininkų kūriniai:
Savo instaliacijose Žilvinas Landzbergas (g, 1972) pasąmonės simbolius derina su gamtos artefaktais, paverčiant juos į iš pažiūros įprastus buities daiktus įspaustus laike žmogaus rankomis. Mugėje bus pristatyti naujausi menininko kūriniai dar visai nesenai rodyti 33-oje San Paulo bienalėje (Brazilija) – didelio formato instaliacija ir švytintis objektas iš serijos „Paslėpta saulė“ ir instaliacija iš serijos „Mano benamiui Dievui“. Kartu jie atskleidžia unikalų menininko požiūrį į kultūrą ir kuria hipnotizuojančią atmosferą.


Jono Gasiūno (g. 1955) paveikslas „Ieškant centro“ (2019) užima centrinę vietą ant galinės sienos, šalia jo „Žvakės liepsna piešiau degantį mišką. Pradėjo lyti“ (2018), didelio formato J. Gasiūno kūriniai – alegorija žmogaus jausmams. Piešinys žvakės liepsna ant tapyto paviršiaus, kaip ir dūmai, kuria tik gamtos iliuziją. Ironiški paveikslų pavadinimai tik patvirtiną šį spėjimą.


Patricija Gilytė (b. 1972) videokūriniais ir objektais atskleidžia šiuolaikinio miesto gyventojo požiūry, kartais artimesnį skaitmeniniam pasauliui nei realiam, bet atspindintį tikrojo miško kvapo ilgesį. Mugėje Artissima bus pristatyti du menininkės videodarbai ir objektai „Dvyniai“ iš skirtingų kultūrinių nuorodų sukuriantys visumą, simboliškai atskleidžiantys gilų prisirišimą prie Lietuvos ir individo ryšį su aplinka.


Agnės Jonkutės (g. 1974) tapyba lengvai atpažįstama Lietuvos tapybos lauke, tai dažnai monochrominiai, prislopintos spalvos ir subtilių tonų kūriniai, dvelkiantys nostalgija, sustabdytu nuobodulio estetikos pripildytu kadru. Tai lyg kažkur matytas rudens laukų peizažo tolis ar prietemoje regimas jūros horizontas. Menininkė išskirtinai jautriai sugeba perteikti ją supančių daiktų ar aplinkos auras, tyrinėdama gamtos ir žmogaus santykį. Mugėje bus pristatyti tapybos darbai ir eksperimentinės technikos fotograma „Sidabrinis Nidos sniegas“.

Galerijos „Meno parkas“  stendą rasite – Pagrindinėje dalyje (Main Section), stendo nr. 7
Mugės vieta: OVAL – Lingotto Fiere (Via Giacomo Mattè Trucco, 70 – 10126 Turinas, Italija)

Galerijos dalyvavimą mugėje „Artissima 2019“ iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

www.artissima.art/en/
www.menoparkas.lt

 

Žymos:
Meno parko inf.,
Žilvino Landzbergo instaliacija
Žilvino Landzbergo instaliacija