7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Geriausiu lietuvių projektu pripažintas Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 15 (1294), 2019-04-12
Kronika

Geriausių projektų ir jaunųjų kino talentų apdovanojimu baigėsi kelis šimtus Lietuvos ir užsienio kino profesionalų balandžio 2⎯4 dienomis per festivalį „Kino pavasaris“ subūręs audiovizualinės industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“ (MPV). Jubiliejinio 10-ojo renginio nugalėtojams pagrindinį MPV apdovanojimą įteikė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Jis pasidžiaugė ilgamete partneryste su „Kino pavasariu“ ir atkreipė dėmesį, kad tiek festivalio, tiek MPV renginio remiami bei puoselėjami nauji kino talentai įkvepia ir Vilnių.

 

Pagrindiniu trijų tūkstančių eurų konferencijos prizu įvertintas debiutinis ukrainiečio Antono Lukičo projektas „Mano tylios mintys“ („My thoughts Are Silent“). Tai istorija apie jaunuolį Vadimą – garso režisierių, trokštantį savo gyvenimą pradėti iš naujo.

 

Geriausią MPV projektą iš 17 pristatytų pagrindinėje „Coming Soon“ pristatymų sesijoje išrinko tarptautinė žiuri. Ją sudarė Venecijos festivalio „Kritikų savaitės“ kritikė Beatrice Fiorentino, Edinburgo kino festivalio meno vadovo pavaduotoja Diane Henderson ir filmų prodiuseris Jevgenijus Gindilis.

 

Debiutuojantys režisieriai kino filmų platintojams, festivalių programų sudarytojams ir prodiuseriams pristatė 11 meninių ir 6 dokumentinius filmų projektus iš Lietuvos, Albanijos, Italijos, Čekijos, Moldovos, Latvijos, Vengrijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Prancūzijos, Švedijos, Vokietijos, Rumunijos ir Brazilijos. Jau antrus metus savo darbus pristato tik debiutuojantys režisieriai.

 

 

Prizai geriausiems projektams

Geriausiu iš pristatytų lietuviškų filmų projektu išrinktas Karolio Kaupinio kuriamas„Nova Lituania“, pasakojantis apie tarpukario Lietuvos geografijos profesoriaus pastangas įtikinti šalies vyriausybę kuo greičiau sukurti atsarginę valstybę užjūryje ir taip gelbėti šalį nuo pražūties. Projekto prodiuserė ⎯ Marija Razgutė („M-Films“). Jiems atiteko Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) įsteigtas tūkstančio eurų prizas.

 

Už geriausią projekto pristatymą Baltijos regiono kino industrijos platforma „Baltic View“ Vladai Senkovai įteikė tūkstančio eurų vertės viešinimo paketą. Ji kartu su komanda kūrybiškai ir teatrališkai pristatė būsimo filmo „Nuotykių ieškotojai“ („The Thrillseekers“) projektą.

 

Slovakės Lucios Kasovos dokumentiniam filmo projektui „Jūreivis“ („The Sailor“) atiteko asociacijos „Vilniaus kino klasteris“ ir bendrovių „Madstone“ bei „Roofsound“ įsteigtas postprodukcijos prizas, kurio vertė ⎯ trys su puse tūkstančio eurų. Filmo prodiuseriui Nazirjui Klujevui taip pat įteikta „Marche du Film Industry Workshop“ akreditacija gegužę vyksiančiame Kanų kino festivalyje. Vytauto Puidoko vystomo dokumentinio filmo „El Padre Medico“ prodiuseris Paulius Juočeris („Iron Cat“) komisijos atrinktas dalyvauti „Marche du Film Producers Network“ renginyje Kanų kino festivalyje.

 

Rotušėje buvo paskelbti ir pirmą kartą surengtos MPV iniciatyvos „Talentų lizdas“ laimėtojai. Tai talentų vystymo programa, rengiama kartu su tarptautine organizacija „MAIA workshops“, skirta talentingiems rašytojams, aktoriams, prodiuseriams, kino kritikams suteikti įgūdžių, atverti daugiau galimybių įžengti į industriją ir darbo rinką.

 

„Talentų lizdo“ laimėtoju išrinktas pradedantysis režisierius, prodiuseris Aleksandras  Mihalkovičius, kuriam atiteko akreditacija į Portugalijoje vyksiantį kino festivalį „Fest“. Jis turės galimybę susitikti su kino kūrimo meistrais, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, diskusijose, renginiuose. Kitas „Talentų lizdo“ prizas – akreditacija į „Baltic Pitching Forum“, kur laukia individualios kino profesionalų konsultacijos, susitikimai su kino industrijos atstovais, įteiktas pradedančiajam scenaristui Przemysławui  Stańskiui. 

 

Dėmesys Baltijos regionui

Per tris susitikimų dienas įvyko daugybė įvairiausių diskusijų, kino profesionalų paskaitų, mokymų, privačių sesijų, skirtų prodiuseriams, festivalių organizatoriams ar filmų platintojams. Pasak pirmuosius metus prie „Meeting Point – Vilnius“ vairo stojusios Alessandros Pastore, šiemet dauguma sesijų organizuojama bendradarbiaujant su partneriais, kurių žymiai padaugėjo. „Konferencija tampa svarbia jaunųjų kino talentų prisistatymo arena, į kurią atvyksta vis daugiau prodiuserių, festivalių atstovų ir svarbių kino industrijos žmonių. Šiemet pagrindinis akcentas diskusijoje ir paskaitose skirtas Baltijos regionui“, – pastebi A. Pastore.

 

Specialiose diskusijose buvo aptariama naujoji pelno mokesčio lengvata ir jos poveikis šalies kino kūrėjams, kino festivalių rinkodaros ir komunikacijos strategijos pokyčiai viešosios nuomonės formuotojų eroje. Taip pat dalyviai diskutavo, kokie praktiniai blokų grandinės technologijos panaudojimo atvejai galėtų padėti išspręsti esmines industrijos problemas.