7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaryje“ apdovanotas Lenkijos kino legenda Krzysztofas Zanussi

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 14 (1293), 2019-04-05
Kronika
 Kadras iš filmo „Eteris“
Kadras iš filmo „Eteris“

Sekmadienį „Kino pavasario“ svečiai pristatė du filmus, kurtus drauge su lietuvių kinematografininkais. Tai talentingos rusų režisierės Natalijos Meščianinovos juosta „Pasaulio šerdis“ ir Lietuvoje filmuota Lenkijos kino meistro Krzysztofo Zanussi istorinė drama „Eteris“. Per  filmo pristatymą režisierius pagerbtas specialiu „Kino pavasario“ apdovanojimu už gyvenimo nuopelnus ir ilgametę draugystę su festivaliu.

 

„Tai kino klasikas, kurio įtaka tiek Lenkijos, tiek Europos kinui nepamatuojama. K. Zanussi kūryba išliks kaip aukščiausios kino meistrystės pavyzdys. Jo viešnagės „Kino pavasaryje“ ir filmai prisidėjo, kad kilo festivalio kokybė. Džiaugiuosi, kad šiandien galime padėkoti už jūsų kino erudiciją ir patirtį“, – įteikdama apdovanojimą už ilgametę draugystę ir kūrybinį indėlį į kino istoriją sakė „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

 

K. Zanussi, atsiimdamas apdovanojimą, pažadėjo su naujais filmais į „Kino pavasarį“ sugrįžti dar ne vienerius metus. Praėjusį pirmadienį Zanussi įteiktas Lenkijos kino akademijos „Auksinis erelis“ už gyvenimo nuopelnus. Per savo ilgametę karjerą režiserius buvo įvertintas svarbiasi Prancūzijos, Italijos, Ukrainos valstybiniais apdovanojimais, tarp jų ir Lietuvos ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

 

Kino klasika tapusiuose K. Zanussi filmuose „Kristalo struktūra“, „Šeimos gyvenimas“, „Iliuminacija“ ir kituose  dažnai nagrinėjamos moralinės ir etinės temos, keliami žmogaus būties prasmės ir blogio šaknų klausimai. Panašios temos atsispindi ir naujausiame režiseriaus filme „Eteris“, kuris pernai atidarė Romos kino festivalį. Pasitelkęs Fausto legendą, režisierius nukelia į XX a. pradžios carinės Rusijos pakraštį, kur karo gydytojas eksperimentuoja stipriu anestetiku ir narkotiku eteriu.

 

Kuriant filmą dalyvavo Lenkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Lietuvos („Uljanos Kim studija“) kino kūrėjai. Filmo garso takelis įrašytas Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos garso studijoje, muziką atlieka orkestras „Vilniaus sinfonietta“. Muzikos įrašo kūrybinis vadovas Lietuvoje – Kipras Mašanauskas, įrašo asistentai – Artūras Pugačiauskas ir Iveta Macevičiūtė. Filme vaidina lietuvių aktorius Artūras Dubaka. „Eteris“ Lietuvos kino teatruose – nuo balandžio 12 dienos.

 

Reikšmingas sugrįžimas

 

Sekmadienį įvyko ir rusų režiserės bei scenaristės režisierės  Natalijos  Meščianinovos dramos „Pasaulio šerdis“ premjera. Drauge su lietuvių prodiusere Dagne Vildžiūnaite kurtą juostą režisierė pristatė kartu su vyru – aktoriumi  Stepanu Devoninu, kuris filme sukūrė pagrindinį vaidmenį.

 

Filme pasakojama jauno veterinaro Jegoro, kuris gyvūnų pasaulyje jaučiasi daug geriau nei tarp žmonių, istorija..  „Nors pirminė mintis buvo kurti filmą apie pasaulį pakeisti svajojančius, bet nežinančius kaip tai padaryti radikalius žaliuosius, galiausiai susikoncentravome į žmogų, labai sužeistą gyvenimo, ieškantį šeimos ir  meilės“, – po seanso žiūrovams sakė režiserė.

 

2014 metais N. Meščianinovos režisūrinis debiutas „Kombinatas „Viltis“ buvo išrinktas geriausiu „Kino pavasario“ konkursinės programos „Baltijos žvilgsnis“ filmu. Pernai režisierė Vilniuje viešėjo kaip filmų „Aritmija“ (rež. Boris Chlebnikov ) ir „Anos karas“ (rež. Aleksej Fedorčenko) scenarijų bendraautorė. „Pasaulio šerdis“ dalyvauja tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI konkurse.

 

 Kadras iš filmo „Eteris“
Kadras iš filmo „Eteris“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“
Kadras iš filmo „Pasaulio šerdis“