7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gyčio Vaitkūno atminimo vakaras

LDS inf.
Nr. 13 (1292), 2019-03-29
Kronika

Kviečiame balandžio 1 dieną, pirmadienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos būstinės parodų salėje (Vokiečių g. 4, Vilnius) prisiminti menotyrininką, meno filosofą, dėstytoją doc. Gytį Leopoldą Vaitkūną, prieš metus iškeliavusį į amžinybę.


Būdamas menininkas moksle, mylimas dėstytojas dailės institute (dabar Dailės akademija) bei daugelyje kitų aukštųjų mokyklų (pvz.: Vilniaus universitete dėstė meno filosofiją, kultūros istoriją), tėvelis ir įvairia veikla užsiimantis žmogus, paliko daug mielų prisiminimų. 

17 val. Šv. Mišios Dievo Gailestingumo šventovėje.
18 val. Atminimo vakaras Lietuvos dailininkų sąjungos salėje.


Atminimo vakare dalyvauja Gyčio Vaitkūno dukros Liauda Vaitkūnaitė ir Ūla Vaitkūnaitė-Petrauskienė, dailininkai Vincas Matonis, Vladas Kančiauskas, Rimantas Dichavičius, Giedrė Bulotaitė, „Plekšnės“ klubo nariai ir kiti menininkai.


Žiūrėsime Vinco Matonio filmus, nuotraukas iš Gyčio Vaitkūno gyvenimo, klausysimės gyvos muzikos, kurią atliks Justė Martinkėnaitė, Rima Lukošėvičienė, Audrius Sabaitis, Urtė Kontarė ir Liauda Vaitkūnaitė, sutartinių giedotojų ansamblis „Ginėja“, dalinsimės prisiminimais.


 „Pernai per Velykas (balandžio 1 dieną) netekome tėvelio, jis iškeliavo į amžinybę, taip ir nespėjęs išgirsti mano kūrinio, sukurto specialiai jam“, – prisimena prof. G. Vaitkūno dukra vargonininkė ir kompozitorė Liauda Vaitkūnaitė. Dukra pamena, kad M. K. Čiurlionio Fuga cis-moll Čiurlionio dailės palikimo tyrinėtojui, knygos apie jo dailę autoriui G. Vaitkūnui buvo kaip sena lietuviška daina, tik be žodžių. G. Vaitkūnas buvo ypatingas eruditas – po kiekviena jo idėja glūdėjo gili mintis.

 

Žymos:
LDS inf.,