7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vaclovui Daunorui suteiktas LNOBT emerito solisto garbės vardas

LNOBT inf.
Nr. 42 (1279), 2018-12-21
Kronika
Vaclovas Daunoras ir Jūratė Katinaitė. M. Aleksos nuotr.
Vaclovas Daunoras ir Jūratė Katinaitė. M. Aleksos nuotr.

 

Gruodžio 23 d. popietę LNOBT Raudonojoje fojė vykusio monografijos „Karalių kuria aplinka“ pristatymo metu jos pagrindiniam herojui – operos solistui Vaclovui Daunorui buvo suteiktas LNOBT emerito garbės vardas.

 

Į renginį suplūdę Vaclovo Daunoro draugai, buvę kolegos ir gerbėjai vos tilpo teatro balkonuose ir fojė. „Tai, kiek žmonių čia susirinko, geriausiai įrodo, kad operos kultūra Lietuvoje gyva, kad įvairios operos solistų ir jų gerbėjų kartos trokšta tarpusavio bendravimo“, – renginyje kalbėjo LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

 

Už indėlį į teatro meninę ir sceninę veiklą bei visos Lietuvos muzikinės kultūros raidą Vaclovui Daunorui po knygos pristatymo buvo suteiktas LNOBT Emerito garbės vardas. Ta proga naujasis Emeritas solistas apdovanotas bareljefu, kurį puošia LNOBT simbolis – rūtos šakelė.

 

„Galiu tik žemai nusilenkti publikai, kuri šiandien čia dėl manęs atėjo. Esu tuo užganėdytas ir pagerbtas visam likusiam gyvenimui“, – po apdovanojimo ceremonijos tvirtino Emeritas solistas.

 

Pernai savo 80-metį paminėjęs V. Daunoras – vienas ryškiausių artistų Lietuvos operos istorijoje. Jis stažavo Milano „La Scala“ teatre ir 1967 m. debiutavo jo scenoje kartu su garsiuoju Luciano Pavarotti: italas G. Verdi „Rigolete“ atliko Hercogo, o lietuvis – Monteronės partiją.

 

1971 m. tarptautiniame Tulūzos dainininkų konkurse Prancūzijoje V. Daunoras laimėjo Grand Prix. Šis konkursas priklauso aukščiausio meistriškumo konkursų kategorijai; jį laimėjus dainininkams jau nebeleidžiama varžytis kituose konkursuose.

 

Daugiau nei tris dešimtmečius V. Daunoras dainavo Lietuvos operos ir koncertinėse scenose, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę išvyko į JAV. 1995 m., būdamas 58-erių, debiutavo prestižiniame Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre. Po dešimties sezonų šio teatro scenoje solistas baigė karjerą dėl diagnozuotos Parkinsono ligos.

 

Muzikologės Jūratės Katinaitės sudarytoje monografijoje „Karalių kuria aplinka“, kurią išleido Raimondo Paknio leidykla, įdėti paties V. Daunoro memuarai ir kolegų, bičiulių, mokinių bei artimųjų pasakojimai. Knygą puošia ne tik unikalios fotografijos, bet ir paties V. Daunoro tapytų paveikslų reprodukcijos.

 

V. Daunoras – antrasis operos solistas, pagerbtas LNOBT Emerito garbės vardu. 2013 m. toks pat titulas buvo suteiktas Virgilijui Noreikai (1935–2018).

 

Žymos:
LNOBT inf.,
Vaclovas Daunoras ir Jūratė Katinaitė. M. Aleksos nuotr.
Vaclovas Daunoras ir Jūratė Katinaitė. M. Aleksos nuotr.
Vaclovo Daunoro knygos pristatymas. M. Aleksos nuotr.
Vaclovo Daunoro knygos pristatymas. M. Aleksos nuotr.
M. Aleksos nuotr.
M. Aleksos nuotr.
M. Aleksos nuotr.
M. Aleksos nuotr.