7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rašytojų sąjungos premija – prozininkei Undinei Radzevičiūtei

LRS inf.
Nr. 42 (1279), 2018-12-21
Kronika
Undinė Radzevičiūtė. V. Braziūno nuotr.
Undinė Radzevičiūtė. V. Braziūno nuotr.

28-oji Lietuvos rašytojų sąjungos premija skirta prozininkei Undinei Radzevičiūtei už romaną „Kraujas mėlynas“ Apdovanojimas tradiciškai bus įteiktas sausio 6-ąją, Trijų Karalių dieną.

 

Kasmetinė Lietuvos rašytojų sąjungos premija skiriama už didelės vertės kūrinį, išleistą per pastaruosius dvejus metus. Premijos laureatais yra tapę Antanas A. Jonynas, Jurgis Kunčinas, Nijolė Miliauskaitė, Romualdas Granauskas, Sigitas Geda, Danutė Kalinauskaitė, Andrius Jakučiūnas, Aidas Marčėnas, Giedrė Kazlauskaitė, Mindaugas Kvietkauskas ir kt.

 

Undinė Radzevičiūtė – išleidusi šešias knygas – „Strekaza“ (juodojo humoro romanas, 2003, 2013), „Frankburgas“ (juodojo humoro romanas, 2010), „Baden Badeno nebus“ (trumpos istorijos, 2011), „Žuvys ir drakonai“ (romanas, 2013), „180“ (romanas, 2015) ir „Kraujas mėlynas“. Už romaną „Žuvys ir drakonai“ rašytojai paskirta Europos Sąjungos literatūrinė premija ir  Lietuvių PEN centro išrinktas tarp geriausių dešimtmečio knygų. Jos knygos net penkis kartus pateko į kūrybiškiausių metų knygų dvyliktuką, du kartus – į geriausių metų knygų rinkimus.

 

„Undinės Radzevičiūtės romanas Kraujas mėlynas – istorinis. O pretekstas jį parašyti – noras pažinti savo giminės kraują, jo tamsias paslaptis. <...> Pagrindinis romano veiksmas vyksta XV a. antroje pusėje Livonijos žemėse – dabartinėje Latvijos ir Estijos teritorijoje. Svarbiausi veikėjai: didelės ir įtakingos Borchų giminės vyrai – Livonijos Ordino ir laisvieji Vestfalijos riteriai, ir net kardinolas.“ (V. Cibarauskė, http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2017-03-31-apie-didzius-protevius-didziai-ironiskai-ir-ne-tik/157527

 

„Tai romanas apie nežabotas ambicijas, kurios greičiau būdingos išskirtinai ne tam tikriems asmenims, o visam to meto istoriniam chronotopui, gyvenamojo pasaulio primestoms savotiškoms būtinybėms, nerašytoms skaldyk ir valdyk aksiomoms. Ir šiame kūrinyje U. Radzevičiūtė išlieka ištikima savo kūrybiniam stiliui – nedaugžodžiaujama, sakiniai nušveisti, nupoliruoti, be papildomų priemaišų, tikslūs ir pataikantys į pačią šerdį.“ (L. Buividavičiūtė, http://kamane.lt/Kamanes-tekstai/Literatura/Istoriniu-romanu-prieigos)

Pati autorė interviu portalui „15min“ teigia: „Kraujas mėlynas“ 90 procentų istoriškai tikslus. Tikslūs įvykiai: kas ką nuodijo, kas ką vedė, kas ką apkaltino, kas kur mirė. Tikslūs vardai, o personažų charakteriai sukurti pagal tikslius jų biografinius faktus. Bazinė medžiaga buvo Livonijos kronikos, Ordino įstatai, Baltijos kilmingųjų sąrašas, istorikų, rašiusių apie Livonijos istoriją, ir istorikų, rašiusių apie Borchų (Burgų, Borgų) šeimą, darbai, elektroniniai archyvai, bendravimas su kitais žmonėmis, ieškančiais savo borchiškųjų šaknų, galiausiai išlikusios Livonijos pilys.“ (https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/undine-radzeviciute-apie-nauja-romana-kraujas-melynas-tai-buvo-gimines-saknu-ieskojimas-286-755132)

Žymos:
LRS inf.,
Undinė Radzevičiūtė. V. Braziūno nuotr.
Undinė Radzevičiūtė. V. Braziūno nuotr.