7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskelbti konkursinės „Scanoramos“ programos nugalėtojai

„Scanoramos“ inf.
Nr. 38 (1275), 2018-11-23
Kronika
Kadras iš filmo „Nanuli ir Gogis“
Kadras iš filmo „Nanuli ir Gogis“

Sekmadienio vakarą Vilniuje vyko iškilminga Europos šalių kino forumo „Scanorama“ uždarymo ceremonija. Šešioliktąjį festivalį uždarė Audriaus Stonio ir Kristine Briede filmo „Laiko tiltai“ premjera. Šventinio vakaro metu buvo apdovanoti konkursinės festivalio programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojai.

 

„Pirmą kartą „Scanoramą“ užveriame lietuvišku dokumentiniu filmu. Mums ypač svarbus Audriaus Stonio balsas, jo gebėjimas kine eiti savu keliu, nieko nemėgdžioti ir laikytis aiškių režisūros principų – kalbėti apie būtinybę pakilti nuo žemės, matyti ne tik materiją, bet ir gilesnes prasmes. „Laiko tiltai“ sujungia baltiškojo poetinio kino tradicijas į konceptualiai išraiškingą viziją – džiaugiuosi, kad šįvakar jį pamatysime“, – sakė festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

 

„Laiko tiltai“ pirmą kartą buvo parodyti Karlovi Varų festivalio konkursinėje dokumentikos programoje, neseniai vykusiuose Nacionaliniuose latvių kino apdovanojimuose „Didysis Kristupas“ juosta buvo pripažinta geriausiu dokumentiniu filmu. Režisierių duetas kuria meditatyvią kinematografinę poemą apie praėjusį laiką.

 

Konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtoju tapo paskelbta Taline veikiančios Baltijos kino mokyklos studentės Mariam Agladzes dokumentinis filmas „Nanuli ir Gogis“. Jaunajai režisierei „Scanorama“ skyrė piniginį 3t ūkstančių eurų prizą. Už geriausią lietuvišką trumpametražį filmą antrus metus iš eilės apdovanota Klaudija Matvejevaitė ir jos filmas „Kai perplauksi upę“. Režisierei atiteko audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ įsteigtas 3 tūkstančių eurų piniginis prizas. Prieš metus Matvejevaitė tapo šio konkurso nugalėtoja ir pelnė abu prizus. Žiuri specialų paminėjimą skyrė ir Dagnės Gumbrevičiūtės filmui „Stovintis vanduo“.

 

Konkursui pateiktus filmus vertino Islandijos kino centro direktorės Laufey Guðjónsdótti vadovaujamas tarptautinis žiuri, kurioje – Vokietijos kino akademijos narė Katja Hevemeyer, prancūzų filosofas ir režisierius Jeanas Breschand’as, pernai festivalyje pristatęs pilnametražį debiutą „Popiežė Joana“.

 

„Scanorama“ kerta visą Europą – nuo Šiaurės iki jos Pietų, supažindindama su ryškiausiais filmais iš įvairių Europos šalių. Šiemet filmai iš 34 šalių išsirikiavo dvylikoje tradicinių „Scanoramos“ programų. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ iki lapkričio 25 d. į seansus kviečia Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių žiūrovus. Lankomiausius festivalio filmus vilniečiai dar gali pamatyti seansų kartojimuose šios savaitės pradžioje.

Kadras iš filmo „Nanuli ir Gogis“
Kadras iš filmo „Nanuli ir Gogis“