7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dar tik kuriamas Igno Jonyno filmas „Nematoma“ Ispanijoje jau pelnė apdovanojimus

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 31 (1268), 2018-10-05
Kronika
Kadras iš filmo „Nematoma“
Kadras iš filmo „Nematoma“

Praėjusį savaitgalį Tarptautinio San Sebastiano festivalio apdovanojimų ceremonijoje ištartas ir Lietuvos vardas. Apdovanojimą atsiėmė režisierius Ignas Jonynas („Lošėjas“), kurio dar tik kuriamas filmas „Nematoma“ pelnė du „Glocal in Progress“ prizus: apdovanojimą, kuris skirtas užbaigti filmą, bei dešimties tūkstančių eurų piniginį prizą.

 

„Nematoma“ pasakoja apie Joną (Dainius Kazlauskas), kuris apsimeta neregiu, kad patektų į televizijos šokių projektą. Kartu su partnere Saule (Paulina Taujanskaitė) jie tampa populiariausia šou pora. Tuo pat metu iš įkalinimo įstaigos paleidžiamas Vytas (Darius Bagdžiūnas), su kuriuo Joną sieja dramatiški praeities įvykiai. Vytas turės pasirinkti – atkeršyti ar įrodyti savo tiesą. Šios kriminalinės dramos scenarijų Jonynas ir vėl rašė drauge su Kristupu Saboliumi.

 

San Sebastiano festivalio žiūrovams I. Jonyno pavardė jau žinoma – čia 2013 m. įvyko jo pilnametražio debiuto „Lošėjas“ pasaulinė premjera. „Lošėjas“ tapo pirmuoju Baltijos šalių vaidybiniu filmu, pristatytu šiame festivalyje. Filmas Lietuvoje laimėjo šešias „Sidabrines gerves“, tarp jų ir už geriausią filmą bei režisūrą. 2014 m. „Lošėjas“ šalies kino teatruose buvo vienas lankomiausių filmų.

 

Pasak, I. Jonyno, „Glocal in Progress“ apdovanojimas patvirtina, kad einama teisingu keliu. „Buvo gera sugrįžti į San Sebastianą ir pristatyti filmą, prabylantį apie įvairias aklumo formas šiandienos pasaulyje, kuris tarsi iškelia reikalavimą viską pamatyti ir visada būti matomu. Tikiu, kad ši istorija, kurioje susipina nusikaltimo ir tiesos regimybės temos, žiūrovų atras tiek Lietuvoje, tiek kitose pasaulio vietose“, – sako režisierius.

 

Bendros Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos gamybos filmas „Nematoma“ kuriamas jau penkerius metus. „Glocal in Progress“ piniginis prizas paspartins filmo užbaigimą. Tikėtina, kad ir „Nematoma“ pasaulinė premjera įvyks A klasės festivalyje. Lietuvos žiūrovai filmą pamatys kitų metų pabaigoje, jį numato platinti „Kino Pavasaris Distribution“.

 

„Glocal in Progress“ konkursas skirtas populiarinti nedominuojančių kalbų kiną. Konkursiniai filmai specialiuose seansuose rodomi potencialiems partneriams iš viso pasaulio: prodiuseriams, platintojams, pardavimo agentams, festivalių programų sudarytojams ir kitiems kino ekspertams.

 

Kadras iš filmo „Nematoma“
Kadras iš filmo „Nematoma“