7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautiniame kino festivalyje „Beast“ žvilgsnis ir į Lietuvos kiną

LKS inf.
Nr. 30 (1267), 2018-09-28
Kronika
Kadras iš  filmo „Močiute, Guten Tag!“
Kadras iš filmo „Močiute, Guten Tag!“

Lietuvos kinematografininkų sąjunga rugsėjo 26–30 d. dalyvauja Tarptautiniame kino festivalyje „Beast“, kurio tikslas pristatyti Rytų ir Baltijos Europos šalių regiono kiną. Antrus metus Porto mieste Portugalijoje rengiamo festivalio metu vyks kūrybinės dirbtuvės, paskaitos, industrijos renginiai ir parodos.

 

Šiemet festivalyje pirmą kartą bus pristatyta programa „Baltijos akis“, kurioje žiūrovai galės artimiau susipažinti su Lietuvos kinu. Rugsėjo 27 d. bus rodomas Jūratės ir Vilmos Samulionyčių dokumentinis filmas „Močiute, Guten Tag!“ (gamybos įmonės „Tremora“ ir „Dagstar films“ 2017), kuriame dvi seserys – režisierė ir fotografė leidžiasi į savo močiutės praeitį, bandydamos atsakyti į šeimoje nutylimus klausimus. Filmą festivalyje pristatys prodiuserė ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorė Ieva Norvilienė.

 

Rugsėjo 29 d. dokumentinių filmų režisierius ir Sąjungos pirmininkas Arūnas Matelis skaitys paskaitą „Baltijos poetinis dokumentinis kinas: Tradicijos ir pereinamasis laikotarpis“. Paskaitos metu bus rodomi keturi dokumentiniai filmai: Roberto Verbos „Senis ir žemė“ (1965), Henriko Šablevičiaus „Kelionė ūkų lankomis“ (1973) ir Arūno Matelio „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“ (1990) ir „Prieš parskrendant į žemę“ (2005).

 

Festivalio metu bus atidaryta Eglės Plytnikaitės, Laimės Kiškūnės ir Viktorijos Lukševičiūtės paroda „Gyvenimo ciklas“ („Life Cycle“). Iliustracijų ir kvapų kolaboracijoje žvelgiama į saulės kelionę per visus metų laikus ir, kaip tai paveikia aplinką. Paroda veiks iki spalio 10 d.

 

Pirmą kartą rengiama „Baltijos akies“ programa yra pasiruošimas kitų metų festivaliui, kai Lietuva bus pagrindinė šalis-partnerė. Festivalyje dalyvaus ir Lietuvos kino centro atstovai, bus siekiama išsamiau aptarti tokios partnerystės galimybes.

 

„Baltijos akies“ programos partneriai: studija „Nominum“ ir „Meno avilys“. Prie projekto įgyvendinimo prisideda Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „AVAKA“.

Žymos:
LKS inf.,
Kadras iš  filmo „Močiute, Guten Tag!“
Kadras iš filmo „Močiute, Guten Tag!“