7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Toronto kino festivalyje vėl lietuviško filmo premjera

LKC inf.
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Kronika
Kadras iš Marijos Kavtaradzėsfilmo „Išgyventi vasarą“
Kadras iš Marijos Kavtaradzėsfilmo „Išgyventi vasarą“

Antrus metus iš eilės viename svarbiausių pasaulyje Tarptautiniame Toronto kino festivalyje prisistatys ir Lietuva. Čia rugsėjo 7 d. įvyko pasaulinė Marijos Kavtaradzės vaidybinio filmo „Išgyventi vasarą“ premjera, su festivalio žiūrovais susitiko filmo kūrėjai. Jaunosios kartos režisierės ir scenaristės Marijos Kavtaradzės kelio drama „Išgyventi vasarą“, kurią prodiusavo Marija Razgutė („Čiobreliai“) ir Klementina Remeikaitė („Afterschool“) pristatyta festivalio „Atradimų“ programoje. Šioje debiutinių ir antrųjų ilgametražių filmų programoje pernai buvo rodytas ir Eglės Vertelytės „Stebuklas“. Filme „Išgyventi vasarą“, kuriame nagrinėjama jaunų, sergančių nematomomis psichikos ligomis, tema, pagrindinius vaidmenis atlieka Indrė Patkauskaitė, Paulius Markevičius ir Gelminė Glemžaitė.


„Išgyventi vasarą“ varžysis dėl žiūrovų populiariausiam kino darbui skiriamo „Grolsch People’s Choice“ apdovanojimo ir gali tikėtis Tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) įvertinimo, kuriuo apdovanojamas geriausias „Atradimų“ programos filmas. Svarbu paminėti, kad filmas jau užsitikrino platinimo galimybes užsienyje – neseniai pasirašyta sutartis su kompanija „Heretic Outreach“ (Graikija).

 

Toronto kino festivalyje taip pat įvyks filmo „Pasaulio šerdis“ (Rusija, Lietuva), režisuoto žinomos rusų kino kūrėjos Natalijos Meščaninovos ir koprodiusuoto Dagnės Vildžiūnaitės („Just a moment“), tarptautinė premjera. Filmas atrinktas į „Šiuolaikinio pasaulio kino“ programą, jo gamybą parėmė Lietuvos kino centras.

 

Toronto kino festivalio Industrijos centre įsikūrusiame Europos kiną populiarinančios organizacijos „European Film Promotion“ (EFP) „Europe! Umbrella“ stende yra ir Lietuva. Stendas tapo susitikimų vieta Europos kinu besidominčiai profesionalų auditorijai. Čia Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė turės galimybę pristatyti festivalyje rodomus lietuvių filmus ir šalies kino rinką tarptautinei bendruomenei.

 

Lietuviškų akcentų Toronto kino festivalyje yra ir daugiau. Į „Atradimų“ programą įtrauktas norvegės Camillos Strøm Henriksen filmas „Feniksas“ (Norvegija, Švedija) buvo filmuojamas Lietuvoje ir pasinaudojo šalyje filmų gamybai taikoma mokestine lengvata, prie Sergejaus Loznicos vaidybinio filmo „Donbasas“ prisidėjo lietuvių kino kūrėjai – montažo režisierius Danielius Kokanauskis ir garso režisierius Vladimiras Golovnickis.

 

Rugsėjo 6–16 dienomis vykstaantis Toronto kino festivalis – vienas didžiausių ir svarbiausių kino renginių.

 

Lietuviško filmo „Išgyventi vasarą“ gamybą bei pristatymą festivalyje parėmė Lietuvos kino centras.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš Marijos Kavtaradzėsfilmo „Išgyventi vasarą“
Kadras iš Marijos Kavtaradzėsfilmo „Išgyventi vasarą“