7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sprendimą lėmė ir Lietuvos moksleivių balsai

LKC inf.
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Kronika

Gegužės 6 d. Lietuvos moksleiviai kartu su bendraamžiais iš visos Europos sprendė, kam atiteks Europos jaunųjų kino žiūrovų apdovanojimas. Geriausiu šių metų Europos jaunimo filmu tapo prancūzų režisieriaus Berni Goldblat vaidybinis filmas „Prisiekiu“ („Wallay“).

 

Beveik šimtas 12–14 metų moksleivių iš Pakruojo, Raseinių, Trakų rajonų, taip pat Alytaus, Vilniaus ir Visagino kartu su bendraamžiais iš 36 Europos šalių 43 miestuose vienai dienai tapo žiuri nariais. Nuo ankstyvo ryto Europos jaunųjų kino žiūrovų dienos dalyviai susirinko žiūrėti, diskutuoti ir nuspręsti, kuriam iš trijų filmų bus įteiktas oficialus Europos kino akademijos apdovanojimas. Septintą kartą Europos mastu vykstantį kino renginį, skirtą jauniesiems žiūrovams, Lietuvoje antrus metus įgyvendino Lietuvos kino centras.

 

Dalyviai pažiūrėjo tris skirtingo žanro filmus. Tai režisierės Sandros Vannucchi vaidybinis filmas „Pabėgimas“ („Girl in Flight“, Italija, Šveicarija) apie vienuolikmetę Silviją, kuri be tėvų žinios viena keliaudama į Romą sutinka romų mergaitę. Tarp jų gimsta sudėtinga, tačiau nuoširdi draugystė. Kitas – Selmos Vilhunen režisuotas dokumentinis filmas „Žaislinių arkliukų revoliucija“ („Hobbyhorse Revolution“, Suomija) apie neįprastą suomių paauglių pomėgį – jodinėjimą žaisliniais arkliukais. Trečiasis – režisieriaus Berni Goldblat vaidybinis „Prisiekiu“ („Wallay“, Prancūzija, Burkina Fasas, Kataras) apie vienišo tėvo auginamą neklusnų trylikametį Adį, kurį lėšų pristigęs tėvas vasarai išsiunčia pas dėdę į Burkina Fasą. Čia berniukas yra priverstas apmąstyti savo kilmę ir kultūrines šaknis.

 

Po kiekvieno filmo peržiūros vyko diskusijos, renginio pabaigoje žiuri nariai balsuodami išrinko labiausiai jiems patikusį filmą. Lietuvos atstovų balsas kartu su kitų šalių žiuri rezultatais buvo paskelbtas per tiesioginę transliaciją iš Erfurto (Vokietija), kur vyko apdovanojimo ceremonija.

 

Šį kartą Lietuvos moksleivių nuomonė išsiskyrė: jie pirmenybę teikė režisierės Sandros Vannucchi filmui „Pabėgimas“ („Girl in Flight“). Sumuojant nacionalinius rezultatus Europos jaunųjų žiūrovų balsai palaikė intrigą iki pabaigos, tačiau finale daugiausiai balų surinko filmas „Prisiekiu“.

 

„Mane nustebino vaikų sąmoningumas ir tarpkultūriškumo temų supratimas. Džiaugiuosi, kad paauglių auditorija kėlė klausimus apie romų diskriminaciją ir jos šaltinius, taip pat nustebino, kad vaikams keisčiausi vis dėlto pasirodė žaislinių arkliukų varžybose dalyvaujantys vyresni paaugliai. Tačiau svarbiausia, kad vaikai, kad ir iš kur būtų atvykę – iš Viduklės, Alytaus ar Vilniaus, vienodai aktyviai įsitraukė į diskusijas, – sako diskusijas moderavęs kino ir teatro aktorius Dominykas Vaitiekūnas. – Kinas, atrodo, yra viena paveikiausių priemonių suvokti, kokiose skirtingose socialinėse aplinkybėse atsiduria žmonės. Tokio pobūdžio renginiai turėtų vykti dažniau.“ 

 

Europos jaunųjų kino žiūrovų dienos dalyviai atkreipė dėmesį į filmus, kalbančius apie dalykus, apie kuriuos su jais vengiama kalbėti. Daugelis jų tikino, kad žiūrėti filmus apie bendraamžius, o po to diskutuoti su draugais apie filmo herojų ir pačių asmenines gyvenimo paraleles jiems buvo pirmoji tokia patirtis, kaip ir tapti žiuri nariais.

 

Kiekvienos šalies balsavimo rezultatų paskelbimo ir apdovanojimų ceremonijos tiesioginės transliacijos įrašą galima pamatyti čia: www.yaa.europeanfilmawards.eu

Žymos:
LKC inf.,