7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dirigentas Modestas Barkauskas iš Lenkijos grįžo su bronzine batuta

LNOBT inf.
Nr. 40 (1234), 2017-12-01
Kronika
Modestas Barkauskas. M. Aleksos nuotr.
Modestas Barkauskas. M. Aleksos nuotr.

„Proceso“ premjerai besirengiantis dirigentas Modestas Barkauskas laimėjo trečią vietą savaitgalį Katovicuose (Lenkija) pasibaigusiame prestižiniame dešimtajame tarptautiniame Grzegorzo Fitelbergo dirigentų konkurse. Jam, kaip laureatui, atiteko vienas iš tradicinių šio konkurso apdovanojimų – Bronzinė batuta ir 15 tūkst. eurų premija.

 

Kas penkerius metus vykstančio konkurso komisijos balsavimas lėmė, kad pirmoji premija ir Auksinė batuta buvo įteikta taivaniečiui Su-Han Yang, antroji premija ir Sidabrinė batuta – izraelietei Bar Avni. Konkurso komisijos pirmininku (neturinčiu balsavimo teisės) šįmet dirbo lietuvių dirigentas, buvęs M. Barkausko studijų LMTA pedagogas Juozas Domarkas.

 

„Galutines laureatų pozicijas po komisijos balsavimų nulėmė šimtosios pelnytų balų dalys. Visi jie susilaukė ne tik premijų ir didelės pagarbos, bet ir kvietimų diriguoti tarptautiniuose koncertiniuose turuose“, – pasakoja J. Domarkas.

 

Dosniausiai iš lietuvių tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse sėkmė iki šiol šypsojosi kitam maestro J. Domarko mokiniui Modestui Pitrėnui: 2003 m. jis laimėjo Auksinę batutą ir tapo pirmosios premijos laureatu. 2007 m. į konkurso laureatų šešetuką buvo prasiveržęs dar vienas lietuvis Dainius Pavilionis.

 

„Įtampa konkurse visas dešimt dienų tvyrojo neapsakoma – su teatro spektakliais jos net lyginti neišeina. Diriguoti tenka nepažįstamam orkestrui, laiko pasirengti pasirodymams labai mažai. Žinoma, kūrinius buvau išstudijavęs iš anksto – konkursui ruošiausi jau gerą pusmetį“, – neslepia M. Barkauskas.

 

Antradienio vakarą jis kartu su kitais konkurso laureatais dirigavo iškilmingame koncerte Varšuvos nacionalinėje filharmonijoje, o trečiadienio rytą LNOBT dirigentų kambaryje jau rymojo prie atverstos „Proceso“ partitūros. Laureatas teigia, jog tai – penktasis baletas, kurį jam patikima diriguoti šiame teatre: M. Barkauskas anksčiau stovėjo prie dirigento pulto „Tristano ir Izoldos“, „Karmen“, „Bolero+“, „Romeo ir Džuljetos“ baleto spektakliuose.

 

Kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio ir choreografo Martyno Rimeikio sukurto baleto „Procesas“ premjeros, kurias diriguos konkurso laureatu tapęs M. Barkauskas, jau šį savaitgalį – gruodžio 1 ir 2 dienomis. 

Žymos:
LNOBT inf.,
Modestas Barkauskas. M. Aleksos nuotr.
Modestas Barkauskas. M. Aleksos nuotr.