7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muziejus „Dingęs Štetlas“ Šeduvoje – sektinas mecenatystės pavyzdys

Kultūros ministerijos inf.
Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Kronika

Rugsėjo 7 d. kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson lankydamasi Šiaurės Lietuvoje susitiko su Radviliškio rajono meru ir administracija, apsilankė kultūros centre, Latvių kultūros centre, Šeduvos kultūros ir amatų centre, Žydų senosiose kapinėse ir kt. kultūriniuose objektuose, susitiko su rajono kultūros bendruomene.

 

Kultūros ministrė teigė, kad Radviliškio rajone, Šeduvoje, priešais senąsias žydų kapines, ketinamas statyti 2,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatų kompleksas – litvakų miestelių istorijos, kultūros bei atminimo muziejus „Dingęs Štetlas“ yra labai reikšminga kultūros edukacijos priemonė ir sektinas mecenatystės pavyzdys.

 

„Toks muziejus taps neatsiejama regiono ir Lietuvos istorijos ir kultūros pasakojimo dalimi. Unikalaus projekto dėka bus atkartojama specifiška Šeduvos žydų bendruomenės istorija ir mažo prarasto miestelio – štetlo – vaizdinys“, – pažymėjo Liana Ruokytė-Jonsson.

 

Tikimasi, kad muziejus bus atidarytas 2019 metų viduryje. Šeduvos žydų kultūrinio palikimo išsaugojimu bei gaivinimu rūpinasi 2012 m. įsteigtas „Šeduvos žydų memorialinis fondas“ – orientuotas į Šeduvos žydų istorijos ir kultūros atgaivinimą bei kultūros paveldo objektų sutvarkymą.

 

Susitikime su Radviliškio rajono vadovais ir kultūros bendruomene ministrė priminė, kad kultūra regionuose – prioritetas, todėl didesnis vietos valdžios įsitraukimas motyvuos ir nacionalines institucijas skirti didesnį finansavimą kultūros projektams.

 

Kultūros ministrė tęsdama lankymąsi regionuose jau aplankė: mažąsias kultūros sostines Raudondvarį, Vilkyškius, Priekulę, Telšių, Vilkaviškio, Šakių, Utenos ir Anykščių savivaldybių kultūros įstaigas ir bendruomenes. Taip pat lankėsi Marijampolėje, Panevėžyje.

 

Pasak kultūros ministrės L. Ruokytės-Jonsson, regioniniai vizitai būtini siekiant suprasti vietos bendruomenės aktualijas ir  problemas.