7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ keliauja po pasaulį

7md inf.
Nr. 35 (1187), 2016-11-04
Kronika
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“

Spalį vykusiuose dviejuose tarptautiniuose festivaliuose – Sankt Peterburgo „Message to Man“ (Rusija) ir Budapešto tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje (Vengrija) Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi filmas „Čia aš tik svečias“ laimėjo pagrindinius prizus geriausio trumpametražio dokumeninio filmo kategorijose. Sėkmingai svarbiuose tarptautiniuose kino festivaliuose pasirodęs filmas jau prieš tai pelnė pagrindinius prizus „Visions du Réel” (Šveicarija), „Sheffield Doc/Fest“ (D. Britanija), Tarptautiniame Krokuvos kino festivalyje (Lenkija) bei apdovanojimų kituose tarptautiniuose festivaliuose. Filmą Los Andžele rugsėjo 1 d. pristatė įtakingo JAV dienraščio „The New York Times“ renginys „Op-Docs“, jis oficialiai nominuotas Europos kino akademijos apdovanojimui. Pastarojo ceremonija vyks gruodžio 8 d. Europos kultūros sostinėje Vroclave (Lenkija).

 

Geriausius metų dokumentinius filmus Amerikos publikai bei kino pramonės specialistams pristatantys Tarptautinės dokumentikos asociacijos (IDA) organizuojami kino seansai yra svarbus apdovanojimų sezono akcentas. „The New York Times“ šiose peržiūrose rengia išskirtinę programą „Op-docs“, skirtą geriausiems trumpametražiams dokumentiniams filmams, kurie kartu su kūrėjų interviu pristatomi „The New York Times“ internetinėje platformoje.

 

Į filmo pristatymą Los Andželo kino teatre ne visi norintys galėjo patekti, pirmenybė buvo teikiama Kino akademijos nariams. Vakare buvo pristatyti keturi filmai. Po to vyko Tarptautinės dokumentikos asociacijos vadovo Simono Kilmurry moderuojama diskusija, kurioje dalyvavusi režisierė Giedrė Žickytė atsakė į susirinkusios publikos klausimus, vėliau įvyko  pristatymas San Fransiske.

 

Filme „Čia aš tik svečias“ („I’m Not From Here“) pasakojama apie Josebę, kuriai kiekvieną dieną tenka iš naujo suvokti, kad ji gyvena ne Ispanijos baskų krašte, kuriame prabėgo jaunystė, o senelių namuose Čilėje. Filme subtiliai paliečiamos atminties sutrikimų ir identiteto temos, atskleidžiama, kokie kertiniai gyvenimo momentai išlieka, kai nebepajėgiama prisiminti net to, kas įvyko vakar.

 

Filmas „Čia aš tik svečias“ – bendras lietuvės Giedrės Žickytės ir Čilės režisierės Maite Alberdi kūrinys, Lietuvos kino centro ir tarptautinio Kopenhagos dokumentinių filmų festivalio programos „CPH:DOX LAB“ bendradarbiavimo rezultatas. Danijoje režisierės pradėjo rutulioti filmo idėją, kuri transformavosi į 25 minučių dokumentinį filmą „Čia aš tik svečias“.

 

„Mus abi domino atminties ir ypač jos netekimo klausimai. Rinkdamos informaciją apie Alzheimerio sindromą sužinojome, kad pradinėje ligos stadijoje žmonės aiškiausiai prisimena ankstyvą vaikystę – dažnai atsiminimai būna tokie ryškūs, tarytum tik ką išgyventi. Svarstėme, kaip šioje situacijoje jaustųsi ligos paveiktas imigrantas, asmuo, kurio vaikystės namai iš esmės skyrėsi nuo vėlesnės gyvenamos vietos“, – filmo idėją pristatė Giedrė Žickytė.

 

Filmo „Čia aš tik svečias“ nacionalinė premjera numatyta lapkričio mėnesį Europos šalių kino forume „Scanorama“.

 

Žymos:
7md inf.,
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“
Kadras iš filmo „Čia aš tik svečias“