7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė teatro diena Valstybiniame jaunimo teatre

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1166), 2016-04-08
Kronika
Paroda „Aktoriai“
Paroda „Aktoriai“

Šiemet simboliškai sutapus dviem didelėms šventėms – šv. Velykoms ir Tarptautinei teatro dienai, – Valstybinis jaunimo teatras pastarąją paminėjo balandžio 1 dieną, surengdamas net du didelio susidomėjimo sulaukusius renginius. Teatro pirmojo aukšto fojė penktadienio popietę atidaryta grimo dailininkės Rūtos Miglinaitės ir fotografės Rasos Kuzmauskaitės paroda „Aktoriai“. Na o vakarop Valstybinio jaunimo teatro Didžiojoje salėje susirinkusiuosius sveikino ir savo pasirodymą dovanojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmo kurso aktorinio meistriškumo specialybės studentai (kurso vadovas – Algirdas Latėnas, pedagogai – Vidas Bareikis ir Elzė Gudavičiūtė).  

 

Fotografijų paroda „Aktoriai“ skirta supažindinti žiūrovus su skirtingų kartų Valstybinio jaunimo teatro aktoriais. Čia eksponuojama 30 šiuo metu šiame teatre dirbančių aktorių portretų, tarp kurių: Kostas Smoriginas, Arūnas Storpirštis, Gediminas Storpirštis, Saulius Sipaitis, Janina Matekonytė, Kristina Andrejauskaitė, Andrius Bialobžeskis, Dovilė Šilkaitytė, Neringa Varnelytė, Aldona Bendoriūtė, Nerijus Gadliauskas, Giedrė Giedraitytė, Sergejus Ivanovas, Dalia Morozovaitė, Jonė Dambrauskaitė, Lukas Petrauskas ir kt. Pasak parodos autorių, juodai baltose fotografijose norėta atskleisti aktorių asmenybes, pasitelkiant tokias priemones kaip grimas, kostiumas, scena. Ši paroda – tai išties simboliška ir ilgai laukta dovana teatro aktoriams, pačiam teatrui bei žiūrovams. Ekspozicija lankytojus džiugins neribotą laiką, taigi visi norintieji galės ją apžiūrėti kaskart užsukę į Valstybinį jaunimo teatrą. Be to, kaip teigia parodos sumanytojos Rūta Miglinaitė ir Rasa Kuzmauskaitė, planuojama parodą eksponuoti ne tik teatre, bet ir išvežti į kitus Lietuvos miestus ar netgi už Lietuvos ribų – tikimasi ekspoziciją surengti ir Londone esančioje Lietuvos ambasadoje. 


Po parodos atidarymo susirinkusieji paminėti Tarptautinę teatro dieną Valstybiniame jaunimo teatre buvo pakviesti į Didžiąją salę, kur jų laukė abejingų nepalikęs ir išties maloniai nustebinęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aktorinio meistriškumo pirmo kurso studentų pasirodymas. Kaip teigė kurso vadovas Algirdas Latėnas, pasirodymas sukurtas iš atskirų etiudų, muzikinių intarpų, kurie atspindi tai, ko aktorinio meistriškumo studentai mokėsi šiemet, kokios užduotys jiems buvo keliamos, kaip jie turėjo išmokti dirbti su savimi, atsiskleisti. Pusantros valandos trukmės pasirodymas buvo dinamiškas, spalvingas, kupinas puikių muzikinių numerių ir išties atskleidęs skirtingas jaunųjų artistų asmenybes, parodęs jų galimybes bei dideles ambicijas ateičiai. Anot pedagogo, aktoriaus ir režisieriaus Vido Bareikio, džiugu tai, kad studentai pasirodymo metu išdrįso ir improvizuoti, kai kuriuos elementus sugalvoję bei panaudoję čia pat, vietoje, išvydę publiką, kuri tarsi padiktavo tam tikrus sprendimus. Pasirodymu liko sužavėti ir profesionalūs teatro aktoriai, šį kartą užleidę sceną jaunajai – naujajai – kartai ir užėmę žiūrovų vietas. 

Paroda „Aktoriai“
Paroda „Aktoriai“