7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmas Lietuvių kompozitorių muzikos mušamiesiems CD

Skirmantė Valiulytė
Nr. 5 (1157), 2016-02-05
Kronika Anonsai

Neseniai Lietuvoje išleista kompaktinė plokštelė, pristatanti lietuvių kompozitorių muziką mušamiesiems. Pasak plokštelės iniciatoriaus, entuziastingai su lietuvių kompozitoriais bendradarbiaujančio ir mušamųjų instrumentų repertuarą plečiančio perkusininko Sauliaus Astrausko, tai pirmoji kompaktinė plokštelė, skirta vien Lietuvių muzikai mušamiesiems.

 

Plokštelėje įrašyti penkių kompozitorių kūriniai. Čia skamba Felikso Bajoro „Improvizacijos Geto tema“ (1995) kontrabosui su garso efektais ir mušamiesiems, Vytauto Barkausko „Intymi muzika“ op. 100 (1993) fleitai ir mušamiesiems, Onutės Narbutaitės „Monograma“ (1992) trim mušamiesiems, Loretos Narvilaitės „Žaibai ir vėjai“ (2009) trombonui ir mušamiesiems bei Vytauto Germanavičiaus „Kosminės erdvės“ (2010) mušamiesiems ir styginių kvartetui. Kompozitoriai atstovauja skirtingas kartas, kūrinių seka atspindi kartų kaitą nuo vyresniųjų kūrėjų iki jaunesniųjų kolegų.

 

„Norėjau, kad vienoje kompaktinėje plokštelėje klausytojas išgirstų geriausius lietuvių kompozitorių opusus, sukurtus mušamiesiems kartu su kitais muzikos instrumentais“, – prisipažįsta CD iniciatorius ir pagrindinis atlikėjas Saulius Astrauskas. Plokštelei pasirinktas simboliškas pavadinimas „Skambantys tiltai“ – tai ir aliuzija į su mušamaisiais instrumentais susišaukiančią tilto architektoniką, ir užuomina į simbolines įvairių muzikos instrumentų, atlikėjų, kompozitorių kartų ir kuriamų muzikos vaizdinių jungtis. „Kūrinys, kuriame susitinka kompozitorius ir atlikėjas – tarsi savotiškas skambantis tiltas, jungiantis atlikėjus su klausytojais“ – sako S. Astrauskas.

 

CD įrašyta muzika atskleidžia mušamųjų skambesio įvairovę, platų dinaminį spektrą, gausias technines galimybes. Plokštelės įdomu klausytis ne vien gilinantis į perkusijos įvairovę, bet ir neriant į įvairias kompozitorių perteikiamas erdves – nuo intymaus vidinio žmogaus pasaulio iki kosminių vaizdinių, bei tarsi keliaujant simbolišku tiltu, jungiančiu XX ir XXI a. lietuvių muziką.

 

Pasak plokštelę anotavusios muzikologės Paulinos Nalivaikaitės, „Skambančių tiltų“ karkasas – perkusija, sąveikaujanti su kitais instrumentais. Šioje kompaktinėje plokštelėje mušamieji kaskart suskamba vis kitokiame tembriniame derinyje – jie jungiami su fleita, trombonu, styginių kvartetu ir kontrabosu ar gretinami tarpusavio trio. Šiuose deriniuose skleidžiasi perkusijos spalvinė įvairovė ir funkcinės galimybės: nuo subtilių, trapių virpėjimų, atitariant švelniai fleitai V. Barkausko „Intymioje muzikoje“, iki militaristinių manifestų su ekstravertišku trombonu L. Narvilaitės „Žaibuose ir vėjuose“.
 

Plokštelėje skambančius kūrinius su Sauliumi Astrausku atliko Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas su garso efektais), Algirdas Vizgirda (fleita), Zenonas Bagavičius ir Vladislavas Šeibakas (mušamieji), Mike’as Svoboda (trombonas) ir Valstybinis Vilniaus kvartetas: Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis, Augustinas Vasiliauskas. Plokštelę išleido „Scenos ir estetikos mokykla“.