7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvoje kurtam filmui – Monrealio festivalio apdovanojimas

 

„Artbox“ inf.
Nr. 32 (1138), 2015-09-18
Kronika

Šį pirmadienį pasibaigusiame Tarptautiniame Monrealio kino festivalyje lietuvių ir suomių bendros gamybos filmas „Dvi naktys iki ryto“ („2 Night till Morning“, rež. Mikko Kuparinen) pelnė apdovanojimą už geriausią režisūrą. Filmas pernai rudenį buvo filmuotas Vilniuje, bendradarbiaujant su lietuvių kūrybine grupe ir epizodinius vaidmenis sukūrusiais lietuvių aktoriais.

 

Romantinė drama „Dvi naktys iki ryto“ pasakoja apie dviejų nepažįstamųjų vienos nakties nuotykį, kuris pakrypsta netikėta linkme, kai oro erdvę sudrumsčia nelauktai išsiveržusio Islandijos ugnikalnio pelenų debesis.

 

Pagrindinius vaidmenis šiame filme sukūrė Kanų „Auksinės šakelės“ laureatė, kanadiečių aktorė Marie-Josée Croze ir suomių aktorius Mikko Nousiainenas. Atskiras vaidmuo teko Vilniui, kuriame ir vyksta filmo veiksmas. Jis tapo romantišku, vienišas sielas traukiančiu miestu. Epizodinius vaidmenis filme sukūrė ir lietuvių aktoriai Larisa Kalpokaitė, Aistė Paškevičiūtė, Andrius Žiurauskas.  

 

„Dvi naktys iki ryto“ – tai ne tik pirmasis mano pilnametražis filmas anglų kalba, bet ir pirmas filmas, kuriam parašiau scenarijų. Prisipažinsiu, prieš filmo premjerą labai jaudinausi, todėl dabar gera girdėti teigiamus žiuri atsiliepimus. Tai ne tik didžiulis mano, bet ir visos kūrybinės grupės įvertinimas. Nuostabu, kad startas toks sėkmingas“, – atsiimdamas festivalio apdovanojimą kalbėjo scenarijaus autorius ir režisierius Mikko Kuparinenas.

 

Filmo koprodiuseris, kino kompanijos UAB „Artbox“ įkūrėjas Kęstutis Drazdauskas teigia, kad prie tarptautinio pripažinimo sulaukusio filmo „Dvi naktys iki ryto“ įgyvendinimo prisidėjo daug patirties turinti lietuvių kino profesionalų komanda, Lietuvos kino centras kartu su Vilniaus kino biuru ir Lietuvoje veikiančių įmonių finansinė parama.

 

„Nors tai mažo biudžeto filmas, jį įgyvendinti padėjo smulkaus ir vidutinio verslo bendrovės, geranoriškai sutikusios paremti projektą“, – projekto sėkme džiaugėsi K. Drazdauskas.

 

Pasaulinė filmo „Dvi dienos iki ryto“ premjera įvyko Tarptautiniame Monrealio kino festivalyje, tad artimiausius mėnesius jis keliaus po kino festivalius visame pasaulyje, o Lietuvoje bus parodytas metų pabaigoje.