7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Auksiniai scenos kryžiai“ Juozo Miltinio teatro scenoje 

 

Kultūros ministerijos inf.
Nr. 12 (1073), 2014-03-28
Kronika
Metų režisierė - Yana Ross
Metų režisierė - Yana Ross

 Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, už 2013 metais Lietuvos teatrų scenose nuveiktus darbus premijomis ir atminimo ženklais apdovanoti geriausi šalies teatro menininkai. Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos septyniolikoje nominacijų, Auksiniai scenos kryžiai ir Boriso Dauguviečio auskaras įteikti Juozo Miltinio dramos teatro scenoje Panevėžyje – šių metų Lietuvos kultūros sostinėje.

 
Profesionalaus teatro meno kūrėjų vertinimo ekspertų komisijos sprendimu premijos ir atminimo ženklai įteikti:
 
Režisierei Yanai Ross už spektaklį „Mūsų klasė“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT).
 
Kompozitorei Ritai Mačiliūnaitei už muziką spektakliuose „59‘Online“, „W(o)men“ „Menų spaustuvėje“ ir  „Eugenijus Oneginas“ Lietuvos rusų dramos teatre.
 
Dailininkui Marijui Jacovskiui už scenografiją  spektaklyje „Mūsų klasė“ (LNDT).
 
Aktorei Nelei Savičenko už pagrindinį Irinos Arkadinos vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ Oskaro Koršunovo teatre (OKT).
 
Aktoriui Martynui Nedzinskui už  pagrindinį Trepliovo vaidmenį „Žuvėdroje“ (OKT).
 
Aktorei (nepagrindinis vaidmuo) Aldonai Janušauskaitei už Rachelkos – Marianos vaidmenį spektaklyje „Mūsų klasė“ (LNDT).
 
Aktoriui (nepagrindinis vaidmuo) Sauliui Čiučeliui už Trofimovo vaidmenį spektaklyje „Vyšnių sodas“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre.
 
Operos solistui Tadui Girininkui už Karaliaus Henriko vaidmenį operos spektaklyje „Lohengrinas“ ir Silvos vaidmenį operos spektaklyje „Ernani“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.
 
Choreografams Airidai Gudaitei ir Laurynui Žakevičiui už šokio spektaklį „Kelionė namo“ (Urbanistinio šokio teatras „Low Air“).
 
Šokėjui Mantui Stabačinskui už spektaklį „Melancholijos dėžutė“ šokio teatre „Aura“.
 
Jaunojo menininko apdovanojimas įteiktas aktoriui Dainiui Jankauskui už darbus spektakliuose „Mūsų klasė“ (LNDT) ir „59‘Online“ (Menų spaustuvė).
 
Teatro vaikams kategorijoje nugalėjo Kūrybinės studijos „PetPunk“, Teatro laboratorijos „Atviras ratas“ ir „Menų spaustuvės“ kūrėjai (spektaklis „Tėčio pasaka“).

Lėlių ir objektų teatro laureate tapo režisierė ir dailininkė Saulė Degutytė-Šiekštelienė už spektaklį „Tarmių stalas“ Stalo teatre.
 
Metų scenos meno reiškiniu pripažintas šiuolaikinio šokio spektaklis „Contemporary?“ (Menų spaustuvė) – dramaturgė Sigita Ivaškaitė, choreografai ir šokėjai Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė, Mantas Stabačinskas.
 
Lietuvių autoriaus pastatymo nominacijoje nugalėjo šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ (Operomanija) – dramaturgė Vaiva Grainytė, kompozitorė Lina Lapelytė, režisierė Rugilė Barzdžiukaitė.
  
Boriso Dauguviečio auskarą pelnė režisierius Agnius Jankevičius.
  
 Padėkos premija už viso gyvenimo nuopelnus įteikta Klaipėdos dramos teatro režisieriui, teatro ir kino aktoriui Povilui Gaidžiui.
 
2013 metų Lietuvos teatrų spektaklius vertinusioje komisijoje dirbo teatrologai: Rasa Vasinauskaitė, Jurgita Staniškytė, Vlada Kalpokaitė, Vilma Janeliauskienė, muzikologės Audronė Žiūraitytė ir Veronika Janatjeva, šokio kritikė Vita Mozūraitė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė ir menotyrininkas Helmutas Šabasevičius (komisijos pirmininkas).
 
 
Metų režisierė - Yana Ross
Metų režisierė - Yana Ross