7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nauji Modernaus meno centro leidiniai

Iš spaustuvės tiesiai į knygų mugę
 

MMC inf.
Nr. 6 (1067), 2014-02-14
Kronika

 

Kiekviena iš keturių naujų leidyklos knygų papildo anksčiau išleistų knygų serijas: „Lietuvos tapyba. 1960–2013“ – dailės albumų leidybą („Kostas Dereškevičius. Tapyba“, 2012), „Literatų gatvė“ – kultūriniai gidai („Vilniaus skulptūrų kelias“, 2013), „Įvadas į postmodernizmą. Iliustruotas gidas“ – verstinių kultūros istorijos gidų seriją („Įvadas į modernizmą“, 2013), „13 didžiųjų meno išradimų, kuriuos dera žinoti“ – verstinių meno istorijos leidinių jaunimui seriją („13 paveikslų, kuriuos dera žinoti“, 2012)


Naujausias ir anksčiau išleistas MMC knygas bus galima įsigyti Vilniaus knygų mugėje. Stendas 5.C10. Knygų mugėje išsamiau bus pristatyti: „Lietuvos tapyba. 1960–2013“ ir kultūriniai gidai „Literatų gatvė“ bei „Vilniaus skulptūrų kelias“.

Programa:
Vasario 20, ketvirtadienis, 5.C210 stendas 16 val.
Su skaitytojais bendrauja Jokūbas Jacovskis (Apostrofa, Modernaus meno centras) 

 

Vasario 21, penktadienis, Rašytojų kampas / LRT studija 12 val.
Kultūrinių gidų „Vilniaus skulptūrų kelias“ ir „Literatų gatvė“ pristatymas. Dalyvauja J. Marcišauskytė-Jurašienė, M. Ivanauskienė, E. Vertelkaitė, J. Lavrinec (Modernaus meno centras). Filmuoja LRT 

 

Vasario 21, penktadienis, 5.C210 stendas 13 val.
Su skaitytojais bendrauja „Vilniaus skulptūrų kelio“ ir „Literatų gatvės“ autorės Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė ir Milda Ivanauskienė (Modernaus meno centras) 

 

Albumas „Lietuvos tapyba. 1960–2013"
Vasario 22 d. (šeštadienį) Vilniaus knygų mugėje pristatomas naujasis Modernaus meno centro leidinys – albumas „Lietuvos tapyba. 1960–2013". Jame atsispindi Lietuvos tapybos raida nuo 1960 m. prasidėjusio modernistinės tapybos atgimimo iki šių dienų. Publikuojami 91 tapytojo 358 paveikslai iš Modernaus meno centro kolekcijos rinkinio

Pristatymo renginys prasidės 18 val. Rašytojų kampe / LRT studijoje.  Dalyvaus albumo sudarytoja prof. dr. Raminta Jurėnaitė, menotyrininkė, prof. dr. Rasa Andriušytė-Žukienė, dailininkai Arvydas Šaltenis ir Sigita Maslauskaitė. Kadangi planuojama tiesioginė renginio transliacija per LRT KULTŪRĄ, pristatymą galima stebėti ir namuose.

Apie albumą

Kol kas Lietuvoje nebuvo išleistas nė vienas albumas, knyga ar žinynas, kuris perteiktų tokią plačią pastarųjų penkių dešimtmečių Lietuvos tapybos panoramą. Albumo sudarytoja prof. dr. Raminta Jurėnaitė įvadiniame straipsnyje supažindina su lietuvių tapybos raidos ypatumais, istoriniu kūrinių atsiradimo kontekstu, aptaria kiekvienam dešimtmečiui būdingus meno judėjimus bei kryptis. Dėmesys skiriamas kūrėjų individualiam įnašui, taip pat atskleisti ryšius tarp oponuojančių ir besivienijančių, neformalių bei formalių menininkų grupių.

Specialiai šiam albumui esė apie lietuvišką tapybą parašė trys užsienio meno tyrinėtojai, kuratoriai: vienas didžiausių menotyros autoritetų, šiuolaikinio meno ekspertas, populiarių knygų, išleistų daugeliu pasaulio kalbų, autorius – britas Edwardas Lucie-Smithas; pripažintas meno tyrinėtojas, tarptautinio įvertinimo kaip parodų kuratorius sulaukęs, vokiečių meno istorikas Eckhartas Gillenas; žinomas lenkų šiuolaikinio meno ir kino kritikas, daugelio lenkų ir lietuvių menininkų parodų kuratorius Krzysztofas Stanisławskis. Šios esė papildo lietuvių menotyros tyrimus naujomis pasaulinės meno scenos pažinimo įžvalgomis.

Šis leidinys yra dalis Modernaus meno centro tęstinio projekto, kurio tikslai – plėtoti vaikų ir suaugusiųjų meninę edukaciją, fiksuoti, išsaugoti ir populiarinti geriausių Lietuvos menininkų kūrybinį paveldą, taip pat skatinti visuomenės pasididžiavimą savo kultūra ir stiprinti lietuviškąjį identitetą. Albumas „Lietuvos tapyba. 1960–2013" greitai bus išleistas ir anglų kalba.

Knygos dailininkas: Jokūbas Jacovskis

 

 

Modernaus meno centro kultūrinis gidas „Literatų gatvė“
Vasario 21 d. 12 val. Rašytojų kampe / LRT studijoje bus pristatomas antrasis Modernaus meno centro išleistas kultūrinis gidas, skirtas Literatų gatvei. Leidinys pabaigia Modernaus meno centro ir kuratorės Eglės Vertelkaitės 2008 m. pradėtą projektą, kurio tikslas – priminti vilniečiams bei miesto svečiams su Vilniumi ir Lietuva susijusius lietuvių bei įvairių tautų ir šalių literatus. Jiems skirti menininkų kūrinėliai-dedikacijos yra įmontuoti Literatų gatvės sienose. Kas tie kūrėjai, kuriems skirtos originalios dedikacijos, ką ir kaip jie kūrė? Kas yra jų  autoriai ir kodėl jie skyrė savo darbus būtent tam literatui? Kokie žinomi kūrėjai lankėsi Vilniuje ir Lietuvoje? Koks jų ryšys ir santykis su miestu ir šalimi?

Kultūrinis gidas  „Literatų gatvė" (autorė Milda Ivanauskienė) siūlo turiningai pasivaikščioti po Vilnių ir jį atrasti – kitokį, asmenišką, mylimą, įkvepiantį, skirtingų istorijos laikotarpių veidais. Po tokį, kokį jį regėjo  ir jautė Literatų gatvės sienoje įamžinti literatai.

„Literatų gatvė“ – tai jau antrasis Vilniaus miestui skirtas Modernaus meno centro inicijuotas leidinys. Pirmoji šios serijos knyga – „Vilniaus skulptūrų kelias“ – pasirodė 2013 metų pabaigoje ir sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. MMC inicijuoti  kultūriniai-edukaciniai gidai yra skirti supažindinti plačiąją visuomenę su kultūriniu paveldu Vilniuje, skatinti aktyvų ir kūrybišką miestiečių bei miesto svečių įsijungimą į kasdienius miesto gyvenimo procesus. Literatų gatvės projektą ir knygos leidimą parėmė Vilniaus senamiesčio Rotary klubas.

Renginyje dalyvaus Literatų gatvės projekto kuratorė, grafikė Eglė Vertelkaitė, kultūrinių gidų autorės Milda Ivanauskienė, Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė ir miesto antropologė Jekaterina Lavrinec. Pokalbio moderatorius – menotyrininkas Saulius Pilinkus.
 

 

Žymos:
MMC inf.,