7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gruzijoje atidaryta Lietuvos fotografijos paroda „Kartų dialogas. Kasdienybė“

 

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1042), 2013-07-12
Kronika

Minint Mindaugo karūnavimo ir Lietuvos pirmininkavimo Europos Parlamente pradžią, liepos 5 d. Gruzijos nacionaliniame muziejuje Tbilisyje atidaryta  Lietuvos fotografijos paroda „Kartų dialogas. Kasdienybė”. Parodos atidaryme dalyvavo aukščiausio rango diplomatinio korpuso atstovai, Gruzijos vyriausybės ir parlamento nariai bei gausi fotografijos gerbėjų bendruomenė.

 

Paroda „Kartų dialogas. Kasdienybė” – tai vizualinis pasakojimas apie Lietuvos kasdienį gyvenimą, kurio akiratyje per pastarąjį pusšimtį metų atsirasdavo vis kiti dalykai, aktualijos, nuotaikos. Per šį laikotarpį susiformavo trys fotografų kartos, išsiskiriančios savo temomis, braižu, tačiau visuomet kalbančios apie savo laiko aktualijas, skirtingi autoriai atkreipia dėmesį į vis kitus kasdienybės aspektus, prabyla vis kitokia vizualine kalba. O ir politiniai įvykiai, ideologijos ar ekonominės situacijos darė įtaką – per pastarąjį penkiasdešimtmetį žmonių kasdienis gyvenimas ir įpročiai stipriai pakito, meninė raiška – taip pat, tačiau žmogus ir jo aplinka išliko svarbiausiu fotografų fiksavimo objektu.

 

Į kasdienybę telpa labai daug. Tiesą pasakius, beveik vien tik iš jos (su nedidelėmis išlygomis) ir susideda visas mūsų gyvenimas: ar tai būtų darbas, namų ruoša, žemės ūkio darbai, pasivaikščiojimai, pasisėdėjimai kavinėse ir t.t... Tos pačios vietos, tie patys asmenys ir jų elgsenos, įpročių, įvykių kasdienis kartojimasis bei rutiniškumas kuria savitą socialinę erdvę, kuri atrenka ir priartina arba nutolina žmones, idėjas, poreikius, daiktus, įvykius savaip įprasmindama jų reikšmes ir tarpusavio saitus bei tokiu būdu kurdama vis naujas vaizdines struktūras. Kasdienis pasaulis pilnas daiktų, idėjų, simbolių, socialinių santykių ir vertybių, o kiekvienas autorius fotografuodamas  pritraukia bei nušviečia jam įdomiausias sritis bei reikšmes.

 

Šia paroda bandoma parodyti, kokią kasdienybę matė ir įamžino fotografai skirtingais laikmečiais. Tačiau kad ir kokį raiškos būdą bepasirinkdavo menininkai, juos visus vienija siekis išreikšti savo santykį su gyvenimu, nepriklausomai nuo to, kokiame istoriniame-politiniame kontekste jis skleidžiasi, jų kūryba nukreipta į žmonių vidinio ir išorinio pasaulio pažinimą ir įprasminimą. Kiekvienas menininkas rado savo išskirtinį matymą ir išreikšdavo jį atpažįstamu autoriniu stiliumi.

  

Parodos organizatorius – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius. Parodoje eksponuojami Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Aleksandro Macijausko, Romualdo Rakausko, Romualdo Požerskio, Vito Luckaus, Algirdo Šeškaus, Arturo Valiaugos, Gintaro Česonio, Mindaugo Kavaliausko, Mindaugo Ažušilio, Donato Stankevičiaus darbai.

 

Paroda veiks iki rugpjūčio 20 d.

 

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos užsienio reikalų ministerija