7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Rengėjų inf.
Nr. 10 (1024), 2013-03-08
Anonsai Kultūra

  

Kovo 4 – balandžio 6  d. Lietuvoje vyks Frankofonijai skirta šventė. Frankofonija – tai 77 valstybės  visuose žemynuose ir daugiau kaip 890 milijonų žmonių, kalbančių prancūzų kalba ar jos besimokančių. Frankofoniškas šalis taip pat vienija bendros vertybės, su kuriomis ne vieną dešimtmetį siejama prancūzų kalba: solidarumas, demokratija, žmogaus teisės, kalbų ir kultūrų įvairovė. Tarptautinė Frankofonijos diena kasmet švenčiama kovo 20-ąją, minint 1970-aisiais įkurtą Tarptautinę Frankofonijos organizaciją, kurios narė stebėtoja nuo 1999-ųjų yra ir Lietuva. Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija šia proga organizuos kultūrinį renginį.

 

Frankofonijos dienos Lietuvoje žada turtingą tarpdisciplininę kultūrinių ir kalbinių renginių programą: konkursus moksleiviams ir studentams, koncertus, susitikimus su rašytojais frankofonais, rumunų, egiptiečių, afrikiečių filmus, prancūzų gastronomijos savaitę. Kauniečius Frankofonijos dienos kvies į koncertus ir paskaitas.

 

Muzikinė programa įvairi ir ryškiaspalvė. Kovo 4 d. „Vilnius Jazz“ festivalyje koncertuoja originalus Sylvaine Hélary džiazo trio, į prancūzų muzikos rečitalį kovo 15 d. kvies garsus sopranas iš Rumunijos Anda-Louise Bogza ir pianistas Adam Skoumal. Dirigentas iš Prancūzijos Alainas Paris, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir pianistė Mūza Rubackytė kovo 16 d., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje parengė prancūzų simfoninės muzikos programą „Antikos mitai“. Šauni grupė iš Belgijos „Jaune Toujours“ linksmins gyvos muzikos mylėtojus kovo 20 d. Kaune ir kovo 21 d. Vilniuje. Frankofoniškas teatras CLEF kovo 24 d. kvies į naują vaidinimą prancūzų kalba. 

 

Kino teatre „Skalvija“ bus rodomi du prizus pelnę dokumentiniai šveicarų kino režisierių filmai: geriausio 2012 m. dokumentinio filmo apdovanojimą festivalyje „Visions du Réel“ pelnęs Manuelio von Stürlerio „Klajoklių žiema“ („Hiver Nomade“) ir Fabienne‘os Abramovich „Kraujo ryšiai“ („Liens de sang“). Prancūzų instituto kino klube bus rodomi egiptiečio, afrikiečio ir rumunų režisierių filmai su subtitrais prancūzų kalba.

 

Ne vienas renginys skirtas literatūrai. Jaunieji Lietuvos frankofonai išrinks 2013 metų geriausią frankofoniškos literatūros romaną. Į Lietuvą atvyks 2012 m. šią premiją pelniusio romano „Vokiečių kaimas“ autorius, garsus rašytojas Boualemas Sansalis. Kūrinį lietuvių kalba išleido projekto partnerė, leidykla „Tyto alba“, vertė Pranas Bieliauskas. Rašytoja iš Alžyro Maïssa Bey skaitys paskaitą apie Albert‘ą Camus. Literatūrologė Eglė Kačkutė artimiau supažindins su dviem prancūzų rašytojomis, Marie NDiaye ir Marie Darrieussecq. Šiaulių universiteto profesorius Vytautas Bikulčius kalbės apie šiuolaikinio prancūzų romano trajektorijas. Pabendrauti su šiais rašytojais prancūzų kalba kvies Prancūzų instituto mediatekos susitikimai „Café Stendhal“. Balandį rašytojas Jaroslavas Melnikas pristatys „Paryžiaus dienoraštį“, kurį išleido Alma Litera

 

Prancūzų institutas Lietuvoje įsteigė du keliaujančius knygų fondus. Prancūzijos menui skirtas knygų fondas ART kovo 13 d. atkeliaus į Kauno apskrities viešąją biblioteką. Keliaujanti biblioteka – daugiau kaip 700 įvairių leidinių fondas prancūzų kalba įsikurs Šiaulių apskrities P. Višinskio bibliotekoje. Čia veiks ir fotografės Annie Assouline paroda „Rašytojų rankos“.

 

Balandžio 4–6 d. Šventojoje vyks moksleivių prancūzų kalbos olimpiada, šventiški renginiai mokyklose, universitetuose, frankofoniški studentų vakarėliai, konkursai prancūzakalbiam jaunimui… Vilniaus Prancūzų mokykla organizuoja smagias orientacines varžybas po Vilnių. Prancūzų institutas organizuoja trumpus kalbos kursus apie Paryžiaus mitus ir legendas. Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministras ir Prancūzijos ambasadorė atidarys antrąjį prancūzų kalbos mokytojų suvažiavimą. Jis vyks „Radisson Blu Astoria“ viešbutyje, kurio restoranui virėjas iš Prancūzijos paruoš naują prancūzišką meniu.

 

Frankofonijos dienas Lietuvoje organizuoja Prancūzų institutas Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Kanados, Belgijos, Prancūzijos, Šveicarijos ambasadomis, Valonija-Briuseliu, taip pat Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija, Kauno Robero Šumano centras, Lietuvos kultūros ir mokymo įstaigos, frankofoniškos asociacijos. Informacija apie renginius svetainėje www.frankofonijosdienos.com

 

 

 Inga Sturytė, atstovė ryšiams su visuomene

Tel. 8 5 219 96 56 / 8 5 219 96 57

[email protected]

www.prancuzuinstitutas.lt

www.didzioji1.lt

F Didžioji 1