7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė eksperimentinės grafikos bienalė (IEEB) Rumunijoje

 Lietuvą atstovauja Eglė Kuckaitė

7md inf.
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Kronika
Eglė Kuckaitė. „Be pavadinimo”. Fragmentas. 2011 m.
Eglė Kuckaitė. „Be pavadinimo”. Fragmentas. 2011 m.

 Tarptautinė eksperimentinės grafikos bienalė (IEEB) per dešimt metų įgavo svarbos savo meno srityje visame pasaulyje. Bienalė siekia reaguoti į svarbiausius grafikos meno procesus, integruoti tradicines technikas į šiuolaikinio meno judėjimą. Šio renginio koncepcijos formavime kuratoriai atkreipė dėmesį į apibrėžtas geografines vietas, o eksperimentinės grafikos vaidmenį pateikė per kultūros ir socialinės politikos kontekstą. 5-oji IEEB5 tiria Vidurio ir Rytų Europos šiuolaikinės grafikos susitikimą su kolegomis iš Šiaurės Amerikos ir Vakarų Europos. 

 

IEEB5 sprendžia keletą klausimų:
• Ar  konceptualūs ir estetiniai skirtumai ir panašumai (jei yra) tarp šių sričių atsispindi per Vakarų-Rytų paradigmą?
• Ar šiuolaikinė grafika atspindi savo socialinę bei politinę praeitį ir po komunistinio režimo žlugimo prisideda prie naujos kultūrinės tapatybės apibrėžimo Rytų Europoje?
• Ar yra komunistinės visuomenės įtaka santykiams tarp Rytų ir Vakarų menininkų? Kompleksai?
• Ar grafikos menas Rytų Europoje vis dar susietas su jo naudinga funkcija dauginti ir plėsti informaciją už politinę sistemą ar prieš ją?
• Ar utilitarizmo funkcija per techniką, net atsižvelgiant į savo ardomąjį pranešimą, atsakinga už grafikos nukirtimą nuo mainstream‘o?
• Kodėl grafikos menas suvokiamas tik kaip technika ir yra mažiau svarbus nei kiti kūrybos metodai šiuolaikiniame mene?
 
IEEB5 erdvės: Mogosoaia kultūros centras „Palatele Brâncoveneşti” – pagrindinės ekspozicijos kuratorius Richardas Noyce‘as (UK); Rumunijos eksperimentinės grafikos dalies kuratorius Adrianas Gută (RO). Victorijos meno centras, Bukareštas – Austrijos, Lenkijos ir Vengrijos paviljonų kuratorė Olivia Nitis (RO). 
 
Daugiau informacijos: www.experimentalproject.ro
IEEB5 veikia  08 12 2012–28  02 2013
 
Mogosoaia kultūros centre Lietuvos menininkė Eglė Kuckaitė rodo penkis darbus „Be pavadinimo (dariau tai, ką daro kiti A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N)” (2011).
 
Eglė Kuckaitė. „Be pavadinimo”. Fragmentas. 2011 m.
Eglė Kuckaitė. „Be pavadinimo”. Fragmentas. 2011 m.