7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Varšuvoje atidaryta paroda „Autentiškas žydas iš Kanaano žemės“

 Lietuvos kultūros centre prie LR Ambasados 

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1010), 2012-11-23
Kronika
Nuotraukos autorė: Katarzyna Szot
Nuotraukos autorė: Katarzyna Szot

 2012 m. lapkričio 21 d. Lietuvos kultūros centre prie LR Ambasados Varšuvoje atidaryta paroda „Autentiškas žydas iš Kanaano žemės“. Parodoje eksponuojama per 80 XVII-XVIII am. olandų, flamandų, prancūzų, vokiečių, italų meistrų graviūrų, kuriose vaizduojamos scenos iš Senojo Testamento bei kadaise į Lietuvos žemes atvykusių žydų istorija. Paroda atidaryta bendradarbiaujant su fondu „Zyd Niemalowany“ ir Lenkijos žydų istorijos muziejumi.

 

Į parodos atidarymą gausiai susirinkę įvairių kultūros institucijų, Varšuvos lietuvių ir žydų bendruomenių atstovai, Lenkijoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, kultūros institutų direktoriai, iškilūs Lenkijos visuomenės veikėjai, Lenkijoje reziduojantys tarptautinių žydų organizacijų nariai, žurnalistai, akademinė bendruomenė išklausė fondo pirmininko Pawelo Szapiro pasakojimo ne tik apie senąsias graviūras, bet ir tamprų bendradarbiavimą su Lietuvos kultūros institucijomis. Apie Lietuvos ir Lenkijos žydų muziejų ir kitų organizacijų puikų bendradarbiavimą kalbėjo ir Lenkijos žydų istorijos muziejaus vicedirektorius Zygmuntas Stępinskis, pabrėžęs, kad drauge su lietuviais yra sėkmingai įgyvendinamas projektas „Virtualusis štetlas“.
 
Parodos atidaryme taip pat apsilankė Izraelio ambasadorius Varšuvoje Zvi Rav-ner, pasidžiaugęs, kad Izraelyje Lietuvos vardą garsina itin jame gerbiami litvakai. Parodos atidarymas taip pat buvo puiki proga papasakoti visiems susirinkusiems apie Lietuvos edukacines programas, skirtas Lietuvos žydų istorijai ir kultūrai pristatyti.
 
Paroda „Autentiškas žydas iš Kanaano žemės“ Lietuvos kultūros centre prie LR Ambasados Varšuvoje veiks iki 2013 m. sausio 3 d.
 
Informaciją apie parodą galite rasti čia:
http://www.facebook.com/FundacjaZydNiemalowanyMuzeumWiecznyTulacz
 
LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė
 
 
Nuotraukos autorė: Katarzyna Szot
Nuotraukos autorė: Katarzyna Szot