7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Miunchene pristatomos Sovietų Lietuvos knygų vaikams iliustracijos

 Didžiausioje pasaulyje vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekoje 

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1010), 2012-11-23
Kronika
Algirdo Steponavičiaus iliustracija pasakai „Baisusis dulkių siurblys“, 1967 m.
Algirdo Steponavičiaus iliustracija pasakai „Baisusis dulkių siurblys“, 1967 m.

 

 
Lapkričio 22 d. Tarptautinėje jaunimo bibliotekoje Miunchene atidaroma paroda „Illustrarium: Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“, veiksianti iki 2013 m. vasario pabaigos. Joje eksponuojamos 1945–1990 m. sukurtos iliustracijos ir knygos bei pristatomi ryškiausi epochos kūrėjai. Tarptautinių kultūros programų centras taip tęsia 2011 m. tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje pradėtą projektą. Sovietinių laikų knygų iliustracijų parodos idėja siekia dar 2005 m., kai šios idėjos autorė menininkė Sigutė Chlebinskaitė stažavosi Miuncheno bibliotekoje.
 
Parodoje Miunchene pristatoma daugiau nei 100 iliustracijų ir apie 80 knygų. Ekspozicija atspindi bendrą sovietmečio Lietuvoje leistų knygų vaikams kontekstą ir atskleidžia idėjas bei vaizdus, kurie pasinaudojus iliustruota knyga buvo diegiami vaikams, jų tarnystę komunizmo ideologijos sklaidai bei įtaką vaikiškam pasakų, nuotykių ir vaizduotės pasauliui. Parodos atidaryme laikotarpio kūrybą išsamiau pristato kuratorės dr. Giedrė Jankevičiūtė bei dr. Jolita Liškevičienė.
 
Knygų iliustracijų parodą papildo išsamus katalogas anglų kalba, kuriame plačiai nušviečiama sovietų Lietuvos knygų vaikams iliustracija ir jos kūrėjai, pateikiamos tuometines vaikų gyvenimo realijas bei nuotaikas atspindinčios fotografijos ir plakatai. Išleista  ir katalogo santrauka lietuvių kalba. 
 
Tarptautinė jaunimo biblioteka Miunchene (Internationale Jugendbibliothek, www.ijb.de) yra didžiausia pasaulyje vaikų ir jaunimo literatūros biblioteka, įkurta 1949 metais. Jos fonduose saugoma per 540 000 knygų, parašytų 130 kalbomis, tarp kurių yra 80 000 istorinių leidinių, publikuotų 1574–1950 metais. 
 
Po Antrojo pasaulinio karo Jellos Lepman (1891–1970) iniciatyva įkurtos bibliotekos idėja buvo subombarduotų miestų aplinkoje augančius vaikus ir mamas perkelti į kitą realybę – knygose esantį fantazijų pasaulį. Ji padėjo pagrindus „Knygų vaikams tiltui“, kaip vadinama Tarptautinė vaikų ir jaunimo biblioteka, iki šiol sėkmingai gyvuojanti Blutenbergo pilyje.
 
Lietuvą su ja sieja sovietmetį menantys laikai: 7-ajame dešimtmetyje bibliotekoje stažavosi Lietuvos iliustravimo „aukso amžiaus“ menininkai Algirdas Steponavičius, Bronius Leonavičius, menotyrininkė Ingrida Korsakaitė, knygotyrininkė Genovaitė Raguotienė. Jau nepriklausomybės metais čia lankėsi vaikų literatūros specialistai Kęstutis Urba, Aldona Augustaitienė. Bibliotekoje saugoma ir išsami grafikų iliustruotų lietuviškų knygų kolekcija.
 
Vieni ryškiausių parodos akcentų – lietuvių grafikos meistrų Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus darbai. B. Žilytė prisimena: „Pradėjome nuo „Genio“ žurnalo vaikams iliustracijų, po to ėmėme iliustruoti ir vaikiškas knygas. 1962 m. Algirdas sukūrė Kosto Kubilinsko knygos „Varlė karalienė“ iliustracijas, jas lydėjo sėkmė. 1963 m. knyga buvo apdovanota sidabro medaliu Liaudies ūkio pasiekimų parodoje Maskvoje. 1965 m. ji gavo aukso medalį Tarptautinėje knygų parodoje Leipcige. 1967 m. buvo apdovanota „Aukso obuolio“ prizu ir premija Tarptautinėje vaikų knygų iliustracijų parodoje Bratislavoje, kur Algirdas skaitė pranešimą „Liaudies menas ir vaikų knygų iliustracijos“.
 
Bratislavoje A. Steponavičius susipažino su įvairių šalių dailininkais, vaikų literatūros ir iliustracijų tyrinėtojais, menotyrininkais. Tarp jų buvo ir Tarptautinės jaunimo bibliotekos Miunchene direktorius Walteris Scherfas, labai susidomėjęs jo knygų iliustracijomis ir pakvietęs stažuotis. 
 
1968 m. rudenį A. Steponavičius išvyko stažuotis ir kartu eksponavo savo kūrinius iliustracijų parodoje Miunchene. Ten jis keliavo su vokiečių kalbos vertėju, „Vagos“ leidyklos redaktoriumi Adomu Drukteniu. Grafikas galėjo susipažinti su įvairių šalių dailininkų iliustruotomis knygomis, muziejais, meno galerijomis. Sovietmečiu tai buvo išties unikali proga. Dailininkas lankėsi lietuvių gimnazijoje Hiutenfelde, kur susipažino su dailininku Alfonsu Krivicku, jo žmona Irena Krivickiene, visuomenės veikėja Alina Miliušyte-Griniene, profesoriumi Jonu Griniumi ir kitais lietuviais.
 
Tad lietuvių knygų vaikams iliustracijų sugrįžimas į Miuncheną – tai simboliškas senos draugystės priminimas, atskleidžiantis turtingą Lietuvos knygos meno istoriją specialistams ir knygų mylėtojams užsienyje. 
 
Pagal Tarptautinių kultūros programų centro inf.
 
Algirdo Steponavičiaus iliustracija pasakai „Baisusis dulkių siurblys“, 1967 m.
Algirdo Steponavičiaus iliustracija pasakai „Baisusis dulkių siurblys“, 1967 m.
Birutės Žilytės iliustracija Aldonos Liobytės pasakų knygai „Pasaka apie narsiąją Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“, 1970 m.
Birutės Žilytės iliustracija Aldonos Liobytės pasakų knygai „Pasaka apie narsiąją Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį“, 1970 m.