7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kaip atsidurti praeityje

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 4 (1411), 2022-01-28
Kinas Rodo TV
„Dvyliktasis vyras“
„Dvyliktasis vyras“

Gyvenimas dažnai aplenkia kino scenaristų fantaziją, todėl suprantu, kodėl norvegų pasipriešinimo kovotojo Jano Baalsrudo istorija patraukė režisieriaus Haraldo Zwarto dėmesį. „Dvyliktasis vyras“ (LRT, šįvakar, 28 d. 22.55) nukels į 1943-iųjų žiemą. Jano (Thomas Gullestad) ir jo draugų misija – diversija vokiečių aviacijos bazėje – sužlugo. Jano draugus pagavo ir sušaudė, jam per stebuklą pavyko pabėgti, tad dabar teks vienam bandyti pasiekti neutraliąją Švediją. Pakeliui Janą kalnuose užklups sniego audra, prasidės kojos gangrena ir teks pašalinti kelis pirštus, kad ji nesiplėstų, ir tai tikrai ne visi filmo herojaus nuotykiai. Neabejoju, kad juos bus įdomu stebėti, ypač tiems, kurie neabejingi ir specialiesiems efektams, ir Norvegijos gamtai, ir pasakojimams apie ištvermę.

Ridley Scotto filmo „Melo pinklės“ (BTV, šįvakar, 28 d. 21.30) veikėjui CŽV agentui Rodžeriui Feriui (Leonardo DiCaprio) teks patirti ir sprogdinimus, ir sulaukėjusių šunų puolimą, ir žiaurius kankinimus. Tai savaime suprantama, nes Feris kovoja su teroristais jų namuose – Irake, Jordanijoje, Saudo Arabijoje, Palestinos teritorijoje, žodžiu, ten, kur mezgasi teroristų ryšiai ir kuriami jų planai. Feris – ne tik vertingas agentas, jis myli Rytus, kalba arabiškai ir jam rūpi arabų šalių likimas. Jo viršininkas Edas Hofmanas – kitoks, mėgstantis šeiminio gyvenimo patogumus. Tai, kad žiaurius ir negailestingus sprendimus Edas priima veždamas vaiką į mokyklą ar kitokiomis šeimos gyvenimo aplinkybėmis, leidžia režisieriui ne tik pabrėžti amerikiečių karo su terorizmu kasdieniškumą, bet ir išryškinti šio personažo cinizmą. Edą vaidina mėgstamas Scotto aktorius Russellas Crowe, specialiai šiam filmui užsiauginęs keliasdešimt kilogramų svorio. Feris ir Hofmanas sugalvoja gudrų planą, kuris gali padėti pričiupti arabų teroristų vadeivas. Toliau siužeto nepasakosiu, nes Scottui rūpi išsaugoti netikėtumo efektą.

Nors filmas sukurtas pagal patyrusio JAV žurnalisto Davido Ignatiuso romaną (pasirodžiusį ir lietuviškai), man regis, virš filmo tvyro Johno Le Carre dvasia. Jo šnipų romanų herojai dažnai pasijunta išduoti ir susimąsto apie savo veiklos beprasmiškumą, bet ją tęsia, nes jaučiasi asmeniškai atsakingi už žmonijos likimą. Be abejo, tai skambi frazė, bet DiCaprio herojus – būtent iš tokių. Jis nenori nešvaraus ir ciniško žaidimo. Deja, šiuolaikinis pasaulis vis labiau primena Orwello fantaziją. Beje, tai pabrėžia ir režisierius, rodydamas kiekviename žingsnyje CŽV būstinės sekamą Ferį, jo akcijas, kuriose lemiamu momentu virš dykumos pasirodo (arba nepasirodo) amerikiečių sraigtasparniai. Filmas tarsi patvirtina personažų tezę, kad civilizaciją dabar galima būtų sunaikinti per kelias minutes.

Michaelo Aptedo filmo „Slaptasis agentas“ (BTV, 29 d. 22 val.) veiksmas rutuliojasi Londone, kurį „vaidina“ Praha, bet siužetas sukasi apie tai, kaip sustabdyti islamo radikalų rengiamą teroro aktą. Pagrindinė filmo veikėja Elis (Noomi Rapace) kadaise buvo CŽV numylėtinė, bet dabar ji „ištremta“ į imigrantų centrą. Staiga ją kviečia tardyti įtariamąjį džihadistą, bet viskas klostosi ne pagal planą ir Elis apkaltinama išdavyste. Jai lieka nedaug laiko išgelbėti ne tik savo gerą vardą, bet ir tūkstančio žmonių gyvybes. Filmas lyg sudėliotas iš jau matytų fragmentų, bet įtraukia, juolab kad jame vaidina seni vilkai – Johnas Malkovichius ir Michaelas Douglas. Regis, jie atsipalaiduoja dalyvaudami tokiuose žaidimuose.

Aš atsipalaiduoju žiūrėdamas Woody Alleno filmus, bet jei tokių po ranka nėra, galima užmesti akį į Nicolas Bedos „Nuostabią epochą“ (TV1, 29 d. 22.55), mat jis primena Alleno „Vidurnaktį Paryžiuje“. Abu filmai kalba apie tą patį – savęs paieškas, meilės atradimą, hipnotišką praeities žavesį ir iš tos hipnozės kylančius pavojus. Tik Bedos herojui teks užmokėti už galimybę atsidurti praeityje – dabar tai brangi paslauga, tačiau jos teikėjai gali atkurti bet kurią vietą ir bet kurį laiką. (Būtų smalsu sužinoti, kur norėtų atsidurti lietuviai, bet gal geriau nerizikuoti.)

„Nuostabios epochos“ herojus Viktoras (kaip visada puikus Danielis Auteuil’is) – kuklus žmogus. Pats jis bilieto į praeitį nenusipirktų – tai sūnaus dovana. Kadaise jis buvo populiarus komiksų autorius, dabar – bedarbis, apimtas kartėlio ir išgyvenantis šeimos krizę. Todėl Viktoras renkasi laiką, kai susipažino su savo žmona. Tai buvo 1974-aisiais. Pasaulis buvo paprastesnis – jokių išmaniųjų telefonų, kavinėse buvo galima rūkyti ir šiaip buvo smagu. Tad Viktoras grįžta į barą „Belle Epoque“, užsisako pietus, kalbasi su nuolatiniais lankytojais, kol pro duris įžengia jauna aktorė Margo, atrodanti lygiai taip pat, kaip Viktoro žmona prieš pusę amžiaus...

Bedos suplaka romantišką komediją, farsą ir melancholiją, bet proporcijas išsaugo, jam padeda ir aktoriai Guillaume’as Canet, Fanny Ardant, Doria Tillier. Kita vertus, filme man pristigo išmintingo cinizmo, bet dabar jo dažnai stinga kine – visi tapo jautrūs ir korektiški. Net atvirai iš visų konvencijų besišaipantis Bazas Luhrmannas, kurio „Australija“ (TV3, 29 d. 21.30) gali pretenduoti į saldžiausią savaitgalio tortą. Šiame 2008 m. pasirodžiusiame ir beveik iškart užmirštame filme režisierius provokuoja: jis kuria jausmingą epišką melodramą, bet kartu neslepia kino konvencijos siūlių. Nicole Kidman vaidina anglų aristokratę, paveldėjusią rančą Australijoje. Jos siekia daug sukčių ir gražuolei teks nelengva užduotis – pervaryti per pusę šalies bandą, kad ūkis būtų išsaugotas. Tai padaryti moteriai padės bjaurus tipas, kurį suvaidino Hugh Jackmanas. Iš pradžių jie nelabai patinka vienas kitam, bet juk žinote, kaip tokios istorijos baigiasi. Tai tik pagrindinė pasakojimo gija, nes filme daugybė siužeto linijų, kurias rutuliojo legionas scenaristų. Tad Luhramannas laaabai gražiame filme, lyg primerkdamas akį žiūrovui, pateikia melodramą, istorinį epą, kelio filmą. Bet juk pasakos ilgais ir baltais žiemos vakarais visai neišėjo iš mados.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Dvyliktasis vyras“
„Dvyliktasis vyras“
„Melo pinklės“
„Melo pinklės“
„Slaptasis agentas“
„Slaptasis agentas“
„Nuostabi epocha“
„Nuostabi epocha“
„Australija“
„Australija“