7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sodas – geriau

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Kinas Rodo TV
„Agentės“
„Agentės“

Vis dažniau televizijoje ar internete kalbama apie naują ekonominę krizę. Lietuvių politikai ją neigia, bet jie neigia net lavonus Baltarusijos miškuose šalia Lietuvos ir Lenkijos sienos. Taip paprasčiau – galima aiškinti, kad žmogiškumą pamynusi vidaus reikalų ministrė gina tautą ir visą ES nuo grėsmingų ateivių, statyti miške brangią tvorą, kuri neišvengiamai pavirs rūdžių krūva. Galima ir kaip Vilniaus meras džiaugtis žaliąja banga, kuri pavers Vilnių pasakų miestu.

Adamo McKay’aus „Didžioji skola“ (TV1, 7 d. 22.55) pasakoja apie tuos finansininkus, kurie sugebėjo susikrauti turtus iš 2008 m. pasaulį ištikusios krizės. Filmo veikėjais tapo realūs žmonės: pirmasis krizę nuspėjęs privataus fondo valdytojas Michaelas Burry, finansininkai Markas Baumas ir Benas Rickertas. Filme juos vaidina aktoriai, bet McKay’ui jo personažų išgyvenimų ar asmeninių istorijų reikia tik tiek, kad geriau suvoktume motyvus. Visa kita primena kadaise populiarų gamybinio filmo žanrą, tik režisierius nešykšti sarkazmo pinigų gamybai. Kartu su juo ir stebime personažus, kurie vis labiau patiki krizės neišvengiamumu. Štai čia ir padeda gerų aktorių gebėjimas tiksliai, lakoniškai perteikti personažą. Kuo toliau, tuo labiau šie žmonės žadina simpatiją, nors ir patys suvokia, koks bus jų teisumo įrodymo pagrindas. Tačiau jie sako tiesą, ir tai svarbiausia.

Christiano Bale’o keistuolis daktaras Baris sužavi analitiniais sugebėjimais. Steve’o Carello Baumas išgyvena dėl brolio savižudybės ir kaltina save, kad vietoj dėmesio siūlė jam pinigų. Bet gal todėl jis bene vienintelis žino, kaip nuo būsimos krizės nukentės paprasti žmonės. Bradas Pittas vaidina Rikertą, kuris nusivylęs finansine veikla savo sode augina ekologiškus vaisius bei daržoves.

Savotiškas gidas po finansų pasaulį Džaredas Venetas (Ryan Gosling) – taip pat vienas iš negausių akylųjų ir numatančiųjų. Iš ekrano kreipdamasis į žiūrovus, jis suteikia „Didžiajai skolai“ Holivudo finansinėms dramoms nebūdingo sąlygiškumo ir sveiko sarkazmo. Visa tai pratęs žaismingi intarpai, kuriuose sudėtingus terminus aiškina Selena Gomez, virėjas Anthony Bourdainas ar Margot Robbie. Bet kartu McKay’us nuosekliai rodo, kaip prie krizės artėjo JAV ekonomika. Filmo personažai negali atsistebėti bankininkų kvailumu, tačiau epizodai kad ir su penkių namų savininke striptizo šokėja ar su dviem jos gerbėjais, uždirbančiais milžiniškus pelnus, paaiškina ir sistemą, kuri sugeba įtikinti žmones norėti vis daugiau, bet galiausiai atveda iki visiško degradavimo.

Regis, lietuvių įtikinėti norėti vis daugiau net nereikia. Aną savaitę vienoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje net DPD atstovas ragino paskubėti užsisakyti prekių iš JAV ar Kinijos, antraip iki Kalėdų jų galima ir nesulaukti.

Smerkiantiems tokį neatsakingą požiūrį televizijos, be abejo, pasiūlys kitokių filmų. Ruperto Wyatto „Beždžionių planetos sukilimas“ (TV3, 5 d. 21.20) kalba apie kitokias pasaulio problemas. Čia jaunas kilnus mokslininkas (James Franco) bando naujus vaistus nuo Alzheimerio ligos. Žinoma, ne su žmonėmis, o su beždžionėmis. Preparatas pranoksta lūkesčius – keliskart padidina primatų intelektą. Tad toliau filme bus galima stebėti, kaip elgiasi mąstyti ir kalbėti pradėjusios beždžionės, ir palyginti jas su politikais ir kitokiais mūsų gelbėtojais.

Bet žmonių gyvenimas net ir ekstremaliomis sąlygomis keičiasi lėtai. Peterio Hedgeso filmo „Denas tikrame gyvenime“ (LRT, šįvakar, 5 d. 23.10) veikėjo Deno (Steve Carell) gyvenimas sukasi apie tris dukteris, kurias jis vienas augina po žmonos mirties. Nors viename leidinyje jis turi patarimų rubriką, tikrame gyvenime patiria pralaimėjimus. Po vieno tokio visi keturi šeimos nariai vyksta pas senelius (Dianne Wiest ir Johnas Mahoney) ir ten sutinka gražiąją Mari (Juliette Binoche). Regis, Denui tai šansas, bet Mari – jo jaunesnio brolio mergina... 

Jeano-Paulio Salomé filmas „Agentės“ („LRT Plius“, šįvakar, 5 d. 21.30) taip pat žada susitikimą su talentingomis prancūzų aktorėmis Sophie Marceau, Marie Gillain, Julie Depardieu, Débora François ir Maya Sansa. Jų herojės imasi sudėtingo uždavinio – 1944-ųjų gegužę pergabenti sužeistą mokslininką, kuris pernelyg daug žino apie rengiamą Sąjungininkų išsilaipinimą Normandijoje, iš okupuotos Prancūzijos į Angliją. „Agentės“ – tikrai ne istorinis filmas, sakyčiau, labiau jo pastišas. Kita vertus, įdomu stebėti, kaip kartu tikslo siekia skirtingos moterys. Luiza yra snaiperė, Pasipriešinimo judėjimo vado našlė, Žana – prostitutė, kuri nedvejodama užmuš kiekvieną, Gazelė – sprogmenų ekspertė, Siuzi – šokėja, kurios žavesiui niekas neatsispirs, o Marija – italų aristokratė ir tikras informacijos šaltinis.

Johno Hillcoato filmo „Kodas 999“, kurį šeštadienio naktį (6 d. 00.05) rodys TV3, pavadinimas policininkų žargonu reiškia, kad sužeistas jų kolega, bet filme nepristigs nei stiprių policininkų, nei tatuiruotų banditų ar barų su striptizu, nei narkotikų, nei nukirstų galvų. Tokiame pasaulyje ir gyvena gauja, vykdanti rusų ir žydų mafijos užsakymus. „Kodas 999“ neapsimeta kino menu, tai tikras pulp fiction. Jame vaidina Woody Harrelsonas, Aaronas Paulas, Casey Affleckas, Chiwetelas Ejioforas, bet labiausiai nustebino Kate Winslet. Jos Irina net nemirktelėjusi skelbia mirties nuosprendžius, o minkydama koldūnų tešlą kalbasi telefonu su Sibire kalinčiu savo vyru – visų mafiozų galva. Sakykite, ką norite, bet Winslet pavogė reginį, kuris buvo sumanytas kaip „filmas tikriems vyrams“.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Agentės“
„Agentės“
„Agentės“
„Agentės“
„Didžioji skola“
„Didžioji skola“
„Didžioji skola“
„Didžioji skola“
„Kodas 999“
„Kodas 999“