7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujausio Emilio Vėlyvio filmo pasaulinė premjera - Talino kino festivalyje

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1399), 2021-10-29
Kinas Festivaliai Anonsai
„Piktųjų karta‟
„Piktųjų karta‟

Naujausias kultinio režisieriaus Emilio Vėlyvio filmas „Piktųjų karta‟ atrinktas į svarbiausią regione Talino „Juodųjų naktų‟ tarptautinį kino festivalį. Pasaulinė intriguojančio detektyvinio trilerio premjera įvyks lapkričio pabaigoje Baltijos šalių konkursinėje programoje, o Lietuvos gerbėjai ilgai lauktą naujausią E.Vėlyvio filmą galės išvysti 2022-aisiais.

„Piktųjų karta‟ yra visus skandinaviško detektyvo standartus atitinkanti istorija, kurioje režisierius išlaikydamas savo stilių, kuria aukščiausio lygio ir kokybės kiną. Tai aštri šiuolaikinės Lietuvos visuomenės kritika, įvilkta į tamsaus kriminalinio trilerio rėmus, persmelkta tradiciniu režisieriaus vizualiniu stiliumi ir pagardinta gyvais dialogais. Filmo veiksmas vyksta mažame tvarkingame Lietuvos miestelyje X, kur paradišką ramybę sudrumsčia netikėta žinomo žmogaus mirtis – tamsi praeitis pradeda lįsti iš šešėlio ir nuodyti elito susikurtą auksinį gyvenimą.

„Mes visi - piktųjų karta. Mus veikia praeities patirtys, sovietinio režimo traumos, iš kurių iki šiol vaduojamės. Filmas ypatingai aktualus šiuo metu, kai matome didelį visuomenės susipriešinimą. Tikiuosi, kad jis bus ne tik gera pramoga, bet ir leis reflektuoti apie tai, kaip gyvename‟, - teigia režisierius Emilis Vėlyvis.

Filme pagrindinį policijos komisaro vaidmenį atlieka kino ir teatro aktorius Vytautas Kaniušonis, išgarsėjęs po filmo „Lošėjas‟ (rež.I.Jonynas). Taip pat „Piktųjų kartoje‟ vaidina aktorė Ingeborga Dapkūnaitė, kuri  grįžta į lietuvišką kiną po 34-erių metų pertraukos.

Filme taip pat žiūrovai išvys aktorius Ainį Storpirštį, Dalią Michelevičiūtę, Tomą Vaškevičiūtę, Mindaugą Papinigį, Vaidotą Martinaitį, Gretą Petrovskytę, Valentiną Krulikovskį, Marių Repšį, Elzę Gudavičiūtę, Žilviną Tratą, Sakalą Uždavinį, Saulių Siparį ir kt.

Filmas kurtas ypatingomis karantino sąlygomis 2020-ųjų rudenį Vilniaus Lukiškių kalėjime, Medicinos mokslų bibliotekoje, šv. Jonų bažnyčioje, Venclovų namų muziejuje. Prie filmo gamybos prisidėjo Plungės savivaldybė ir miesto gyventojai: didžioji dalis filmo buvo filmuojama būtent ten.

Filmą „Piktųjų karta‟ kuria kompanijos „Kino Kultas“ prodiuseriai Daiva Varnaitė-Jovaišienė, Asta Liukaitytė, Donatas Šimukauskas. Scenarijaus autoriai – E.Vėlyvis ir Jonas Banys, operatorius – Feliksas Abrukauskas (LAC), dailininkė – Polina Rudchik, kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė. Tai – penktasis Lietuvoje kuriamas pilnametražis režisieriaus E.Vėlyvio filmas. Ankstesnieji – „Zero“, „Zero II“, „Redirected/Už Lietuvą“ ir „Zero III“ Lietuvoje sulaukė milžiniško žiūrovų dėmesio ir iki šiol patenka į lankomiausių lietuviškų filmų visų laikų dešimtuką.

Talino „Juodųjų naktų‟ kino festivalis yra vienintelis festivalis Baltijos šalyje, turintis A klasės kategoriją – tokią pat kaip Kanų, Berlyno, Venecijos, Karlovy Vary festivaliai. Jis vyks lapkričio 12-28 dienomis.

Filmo „Piktųjų karta‟ gamybą finansavo Lietuvos kino centras bei privatūs investuotojai.

Žymos:
Rengėjų inf.
„Piktųjų karta‟
„Piktųjų karta‟