7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sprendimai ir pasekmės

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 30 (1351), 2020-09-11
Kinas Rodo TV
„Kaltė“
„Kaltė“

Pilnametražis trisdešimtmečio dano Gustavo Möllerio debiutas „Kaltė“ („LRT Plius“, 17 d. 21.33) pritvinkęs įtampos. Ne vieno festivalio žiūrovus sužavėjusio filmo veiksmas neperžengia uždaros pagalbos telefono būstinės sienų, o pagrindinis veikėjas – policininkas Asgeris (Jakob Cedergren) – visą filmą kalba telefonu. Jis neturi laiko svarstyti gėrio ir blogio problemų, nes jas sprendžia kiekvieną akimirką priimdamas sprendimus. Savaime suprantama, sprendimai gali būti ir klaidingi.

 

Iš pradžių vakaras niekuo nesiskiria nuo kitų. Asgeris nekantriai laukia pamainos pabaigos, ir susierzinimas vis didės, kol jis išgirs panikos apimtos moters balsą. Ją pagrobė, mašina važiuoja nežinoma kryptimi, o namie viena likusi dukrelė... Kai ryšys staiga nutrūks, Asgeris turės pasikliauti tik savo intuicija, patirtimi ir telefonu.

 

Vis dėlto žiūrėdamas „Kaltę“ negalėjau pabėgti nuo kito panašaus filmo – Steveno Knighto „Loko“, kuriame Tomo Hardy herojus naktį važiuoja automobiliu ir kalbasi telefonu. Nuo to, kokį sprendimą jis priims, priklausys šeimos likimas ir jo karjera. „Kaltės“ veikėjo problema iš pradžių neatrodo asmeniška, jos pobūdis labiau detektyvinis nei moralinis, nors Mölleris ir parengė netikėtą siužeto posūkį. Nepaisant kelių dramaturginių duobių, „Kaltė“ prikausto prie ekrano. Juk kartais užtenka veido, kuriame atsispindi visas buvimo žmogumi pragaras.

 

Detektyvinė istorija – ir Thomo Jahno komedija „Einšteinas“ (TV3, 16 d. 22 val.). Jos herojus – garsiojo fiziko proproanūkis, sergantis genetine Huntingtono liga, kuri pasireiškia judesių ir psichikos sutrikimais bei abejingumu. Feliksas (Tom Beck) žino, kad laiko liko nedaug, ir skuba baigti mokslinį darbą. Jis miega tik tris valandas per parą, o norėdamas palaikyti jėgas, vartoja įvairius uždraustus preparatus. Dėl to Feliksu susidomi policija. Kad išvengtų kalėjimo, jis priverstas tapti nusikaltimų tyrėjų „konsultantu“.

 

Dano Gilroy’aus dramos „Vidinis miestas“ (LNK, šįvakar, 11 d. 01.35) herojus yra advokatas. Romanas Izraelis (Denzel Washington) – kuklios advokatų kontoros „smegenys“ ir informacijos centras. Kai kontora įsilieja į didžiulę advokatų firmą, Romanas jaučiasi svetimas, pridaro klaidų ir ryžtasi neeiliniam žingsniui – pats save paduoda į teismą. 

 

Kino kūrėjai mėgsta pasinaudoti žinomais vardais, bet daugiausia jų sutiksime biografiniuose filmuose. Joe Berlingerio filmas „Žavusis žudikas Tedas Bandis“ (TV1, 13 d. 21 val.) pasakoja apie žudiko maniako, psichopato, nekrofilo, kanibalo Tedo Bundy santykius su nieko neįtariančia jauna mergina. Jai patiko šis žavus, nepriekaištingai bendrauti su moterimis mokantis vyras, kurio kaltę ji ilgai neigė, bet vėliau pati įdavė policijai. Bundy teismas vyko 1979-aisiais, jį transliavo nacionalinė televizija. Mirties bausmė Bundy buvo įvykdyta 1989 m., bet iki šiol jis yra vienas populiariausių JAV žudikų, apie jį nuolat kuriami filmai. Šis – vienas naujausių. „Žavusis žudikas Tedas Bandis“ sukėlė nemenką pasipiktinimą, mat ne vienam kilo įspūdis, kad Berlingeris romantizuoja žiaurų žudiką ir taip įžeidžia aukų atminimą, juolab kad Bundy filme suvaidino gražuoliukas Zacas Efronas. Nors studentas juristas Bandis depresijos apimtą Elizabet (o kartu ir žiūrovus) pakeri nuo pirmų kadrų, tampa puikiu įtėviu jos vaikui, filmas ne toks paprastas, kaip gali pasirodyti. „Žavusis žudikas Tedas Bandis“ pamažu virsta romantine komedija, bet jis sumanytas taip, kad Bandį teistų būtent žiūrovai, kad jie suprastų, koks patrauklus gali būti absoliutus blogis.

 

Stepheno Kingo gerbėjai blogį įsivaizduoja šiek tiek kitaip. Nikolajaus Arcelio „Tamsusis bokštas“ (LNK, 13 d. 22 val.) – viena iš gausių šio rašytojo kūrinių ekranizacijų, teigianti, kad mūsų pasaulis – ne vienintelis iš egzistuojančių. Jame gyvena mirtini priešai Rolandas Diskeinas (Idris Elba) ir Valteris O’Dimas (Matthew McConaughey). Jų kova amžina, nes jos tikslas Tamsusis bokštas – paskutinė visatos viltis. Be jo visur įsigalės chaosas. Keista, bet dažnai savo knygų ekranizacijas kritikuojantis Kingas dar prieš premjerą pradėjo reklamuoti šį filmą. Kritikai jo susižavėjimo nesuprato.

 

Aktoriaus ir režisieriaus Beno Afflecko „Nakties įstatymas“ (LNK, 14 d. 22.30) sukurtas pagal taip pat populiaraus rašytojo Denniso Lehane’o romaną. Tai melancholiška ir nostalgiška retro drama, nukelsianti į 3-iąjį dešimtmetį. Bostono policininko sūnus ir Pirmojo pasaulinio karo veteranas Džo (pats Affleckas) Europos karo laukuose prarado visas iliuzijas. Jis gali išgyventi dviem būdais: arba pažeisdamas įstatymą, arba apsimesdamas, kad jį gina. Džo pasirenka pirmąjį, tampa butlegeriu. Likimas iš niūraus Bostono nuves Džo į saulėtąją Floridą ir pavers jį įtakingu nusikaltėliu. „Nakties įstatymas“ – gangsterių drama, bet Džo istorija savaip primena parabolę. Protagonistas savo kelyje sutinka laisvę, tikėjimą, meilę (gyvenimo moterų pavidalu), o Džo tėvo išmintis pabrėžia: „Tai, ką investuojate, visada sugrįžta, bet ne taip, kaip jūs to laukėte.“

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Kaltė“
„Kaltė“
„Vidinis miestas“
„Vidinis miestas“
„Žavusis žudikas Tedas Bandis“
„Žavusis žudikas Tedas Bandis“