7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Skubėkite pasinaudoti

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 40 (1319), 2019-12-06
Kinas Rodo TV
„Giliame dugne“
„Giliame dugne“

Tadas Blinda – ne vienintelis nusikaltėlis, apie kurį kurtos legendos. Liaudžiai patinka kieti vyrukai, todėl šiuolaikiniai „razbainikai“ taip pat gana greitai pavirsta beveik didvyriais. Aną dieną perjungdamas kanalus keliskart išgirdau narkotikų barono ir žiauraus žudiko Pablo Escobaro pavardę. Vienas kanalas ieškojo jo paslėptų turtų, kitas rodė jo meilės nuotykius, dar kitame buvo reklamuojama knyga, beje, prieš kurį laiką išleista ir lietuviškai. BTV šįvakar (6 d. 21.30) parodys Brado Furmano filmą „Infiltruotas“ (2016), kuris perkels į 1986-uosius, kai FTB agentas Robertas Mazuras (Bryan Cranston) gavo užduotį patekti į nusikalstamą Escobaro organizaciją. Apsimetęs, kad plauna amerikiečių verslininko pinigus, Mazuras įgijo artimos Escobaro aplinkos pasitikėjimą ir penkerius metus rinko duomenis, leidžiančius demaskuoti nedorus finansininkus bei korumpuotus politikus.

 

Stevenas Soderberghas sukūrė ne vieną filmą apie narkotikų prekeivius, nusikaltėlius, policininkus. LRT (8 d. 00.10) primins jo filmą „Giliame dugne“ (1995), sukurtą pagal Dono Tracy romaną. 1949-aisiais šį romaną ekranizavo Robertas Siodmakas ir filmas „Criss Cross“ jau seniai tapo film noir klasika. „Giliame dugne“ buvo sutiktas gana santūriai. Jo herojus Maiklas (Peter Gallagher) grįžta į gimtąjį Teksasą dalyvauti motinos vestuvėse. Prieš kelerius metus jis buvo priverstas skubiai palikti miestą, gimines ir mylimąją Reičelę, nes prisidarė daug skolų. Dabar Maiklas nori susigrąžinti mylimąją ir pradeda dirbti kartu su naujuoju motinos vyru – inkasatoriumi. Tačiau netrukus jis patenka į kriminalinę istoriją, mat Reičelė sukuria planą, kaip praturtėti.

 

Dar vienas šio savaitgalio prisiminimas – 1993 m. pasirodęs Phillipo Noyce’o trileris „Skiedra“ (TV1, 8 d. 21 val.). Filmas buvo sukurtas iškart po Sharon Stone pasaulinę šlovę pelniusio „Esminio instinkto“ ir turėjo pakartoti Paulo Verhoeveno filmo sėkmę. „Skiedros“ herojė Karli po septynerių santuokos metų nusprendžia palikti vyrą ir įsikrausto į prabangius apartamentus Manhatane. Ji užmezga romaną su įtartinu vyriškiu, kuris mėgsta slapta stebėti namo gyventojus. Netrukus viena iš jų tragiškai žūsta... „Skiedra“ nesulaukė tokio pasisekimo, kaip tikėtasi, nors, regis, filmas turėjo visus potencialios sėkmės elementus, pradedant Sharon Stone.

 

Panašiai atsitiko ir Nasho Edgartono komedijai „Gringo“ (TV3, 7 d. 22.55), kurioje nusifilmavo Charlize Theron ir britų aktorius Davidas Oyelowo, teatre išgarsėjęs Williamo Shakespeare’o pastatymuose, o kine suvaidinęs Martiną Lutherį Kingą. „Gringo“ jis vaidina farmacijos korporacijos apgautą Haroldą, kuris atsidūręs Meksikoje nusprendžia pasinaudoti nešvariais korporacijos ryšiais su narkotikų karteliu, atkeršyti dviveidžiam šefui, jo bendradarbiams, neištikimai žmonai ir pagaliau praturtėti. Haroldas suvaidina savo pagrobimą, bet būdamas naivus nesugeba numatyti, kuo tai pasibaigs. Žiūrovai, manau, greičiau perpras filmo žaidimą.

 

Nevykėliai, nusikaltėliai ir šiaip įtartini veikėjai – dažno brolių Ethano ir Joelio Coenų filmo personažai. Pasakodami jų istorijas broliai kalba apie mus ir apie save, todėl jų filmai niekad nenusibosta. „LRT plius“ (12 d. 21.30) parodys 2000-aisiais Kanuose pristatytą jų filmą „O broli, kur tu?“. Po premjeros broliai dalijo indelius su saldžiai kvepiančia substancija. Ant indelių buvo parašyta „Pomada vyrams nuo Franto Frenko“, o ant dangtelio puikavosi gražiai sušukuotas George’as Clooney.

 

Filme jis suvaidino JAV Pietuose kartu su kitais dviem nelaimės draugais iš katorgos pabėgusį Ulisą Everetą Makgilą. Kaip beveik kiekviename savo filme, ir šiame broliai pasirinko analizuoti tam tikrą amerikiečių kino istorijos puslapį. Šįkart pavyzdys buvo 4-ojo dešimtmečio amerikiečių filmai, rodantys po prezidento F.D. Roosevelto planus įgyvendinančią Ameriką klajojančius personažus, ir, žinoma, nemirtingoji „Odisėja“. Trys bėgliai savo tragikomiškoje kelionėje Misisipės upe bei jos apylinkėmis sutiks bliuzo muzikantų, rasistų, gangsterių, korumpuotų politikų ir gundančių sirenų. Filme skamba daug muzikos ir vaidina daug muzikantų, ne vienas kritikas jį yra pavadinęs epo parodija.

 

Brolių Coenų filmai, bent jau man, visada turi terapinį poveikį. Trumpėjant ir tamsėjant dienoms atsidurti Coenų pasaulyje labai sveika. O Naujųjų išvakarėse, kai kyla tiek daug pagundų (ne tik susijusių su išpardavimais), verta prisiminti vieną „O broli, kur tu?“ dialogą: „Ir tu už tai pardavei savo nemirtingą sielą?!“ – „Na, aš ja vis tiek nesinaudojau.“

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Giliame dugne“
„Giliame dugne“
„Gringo“
„Gringo“
„O broli, kur tu?“
„O broli, kur tu?“