7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Trys seserys

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 16 (1295), 2019-04-19
Kinas Rodo TV
„Hana ir jos seserys“
„Hana ir jos seserys“

Woody Allenas yra sakęs, kad mintis parašyti „Hanos ir jos seserų“ („LRT Plius“, 20 d. 21 val.) scenarijų gimė kažkelintą kartą perskaičius Levo Tolstojaus „Aną Kareniną“. Pagrindinės filmo herojės yra trys seserys Hana, Holė ir Li. Vyriausioji Hana (Mia Farrow) yra garsi teatro aktorė, mylinti žmona ir motina, protinga ir žavi moteris. Holė (Dianne Wiest) svajoja tapti aktore, rašytoja ir dar dievai žino kuo, o Li (Barbara Hershey) yra seno dailininko mizantropo meilužė, gyvenanti jo šešėlyje. Hana – tikra atrama savo vietos gyvenime vis dar ieškančioms seserims, nors šios, regis, to nepastebi ir nevertina. Viskas pradeda griūti, kai Hanos vyras Eliotas (Michael Caine) suvokia, kad pamilo Li, o Holė sutinka buvusį Hanos vyrą, neurotiką Mikį (pats Allenas). Ateina akimirka, kai Hana supranta, kad ir ji tokia pat vieniša ir sutrikusi, kaip ir visi. Kad susitaikytų su savimi, ji turi pasirinkti – būti nepriklausoma nuo šeimos ar likti su ja. Režisierius kelerius metus trunkantį veiksmą sujungia Hanos Padėkos dienai rengiamų pietų motyvu.

 

Kai žiūrėjau filmą pirmą kartą (jis sukurtas 1986 m.), guodė jausmas, kad tai, ką patiriu realybėje, gali būti suprasta, išgyventa ir kažkur toli. Allenas geba suteikti paguodos žiūrovams, tiesiog sakydamas, kad kiekvienas gali patekti į panašią kaip filme situaciją, patirti panašius jausmus, kad būti juokingam, keistam ar melancholiškam – visai normalu. Gal todėl intymi jo filmų intonacija niekad neprimena apsinuoginimo pozos, nors Hanos butas tada, kai buvo kuriamas filmas, priklausė tuometei Alleno partnerei Miai Farrow, o Normą suvaidinusi Maureen O’Sullivan (beje, pirmoji Tarzano mergina kine) iš tikrųjų yra Farrow mama; taip pat filme pasirodo du tikri ir du įvaikinti Farrow vaikai. Tolstojus buvo teisus: šeima – neišsemiama tema.

 

1999 m. sukurto Michaelo Winterbottomo filmo „Stebuklų šalis“ („LRT Plius“, 24 d. 21.30) herojės Nadia (Gina McKee), Debė (Shirley Henderson) ir Molė (Molly Parker) taip pat yra seserys. Jos seniai paliko tėvų namus ir ieško laimės Londone. Viena jų pernelyg išranki vyrų atžvilgiu, naudojasi pažinčių biurų paslaugomis, bet ją žemina vyrų požiūris, todėl Nadia pasijunta dar labiau vieniša. Kirpėja Debė tenkinasi kiekvienu, ji augina devynerių metų sūnų ir nevengia pramogų. Trečioji, Molė, atrodo laiminga gyvendama santuokoje. Ji nekantriai laukia gimsiančio kūdikio, nors jos vyras neatrodo subrendęs – meta darbą ir dingsta. Dar yra brolis Darenas, kuris pabėgo iš namų. Visų keturių tėvai jau seniai nesikalba, o motinos depresija vis gilėja.

 

Winterbottomas rodo kelias personažų gyvenimo dienas, ir reikia pripažinti, kad jos neatrodo optimistiškai. Režisierius dėlioja personažų gyvenimą lyg mozaiką – visumos pojūtis atsiras vėliau. „Stebuklų šaliai“ būdingas reportažo pasakojimo stilius, rekvizitų nedaug, apšvietimas natūralus. Tačiau veikėjų kasdienybėje pamažu ryškėja didžiuliai jausmų klodai, visi ieško meilės ir šilumos. Moterų pasaulis filme pilnas nusivylimų, vyrų – tuštumos ir vienatvės. 

 

Šių dienų šeimos problemas analizuoja ir islandų režisieriaus Hafsteinno Gunnaro Sigurdssono filmas „Po medžiu“ (TV3, 20 d. 21 val.), kurio herojai taip pat galėtų būti mūsų kaimynai. Agnes užtinka vyrą žiūrintį pornografiją ir išveja jį iš namų. Atlis sugrįžta pas tėvus, kurie kariauja su kaimynais dėl medžio, augančio ties dviejų sklypų riba. Kol Atlis kovoja su Agnes dėl teisės būti su dukrele, tėvų ir kaimynų aistros įsiplieskia dar stipriau.

 

Optimizmo šventinį savaitgalį suteiks nebent Craigo Gillespie filmas „Svarbiausios valandos“ (TV3, 21 d. 22.30), kurio pagrindu tapo tikri 1952 m. įvykiai, kai JAV pakrantės apsauga per audrą bandė gelbėti naftos tankerio ekipažą. Šis filmas – apie paprastus, atsakomybę už kitus prisiimančius žmones, bet taip pat ir apie stichiją. Kova su ja ir pripildys neišvengiamo tokiais atvejais optimizmo.

 

Tikrų istorijų mėgėjams LRT (20 d. 23.30) primins populiarų 10-ojo dešimtmečio filmą – George’o Millerio „Lorenzo aliejų“. Jis pasakoja apie didvyriškas vienos poros, kurią suvaidino Nikas Nolte ir Susan Sarandon, pastangas išgydyti sūnų, sergantį smegenų liga. Jie net išranda unikalų vaistą.

 

Pirmadienį, kai rašau šią apžvalgą, visi tik ir kalba apie naujas „Sostų karų“ serijas. Nenoriu nieko įžeisti, bet nesu serialo entuziastas – jis man nuobodus. Jo veikėjai vis kalba apie artėjantį šaltį ir žiemą. Tačiau šį vakarą daug baisesnė už serialo kūrėjų fantaziją man atrodo liepsnose skendinti Paryžiaus Dievo Motinos katedra – lyg artėjančių siaubingesnių permainų ženklas.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Hana ir jos seserys“
„Hana ir jos seserys“
„Po medžiu“
„Po medžiu“
„Svarbiausios valandos“
„Svarbiausios valandos“