7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ketinimai ir ritualai

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Kinas Rodo TV
„Uždara grandinė“
„Uždara grandinė“

Keistos tos televizijų sezono pradžios. LRT jį pradėjo rituališku, viduramžius primenančiu šimto valandų stovėjimu Lukiškėse. Misterijos senais laikais taip pat vykdavo turgaus aikštėse ir trukdavo net savaitę. Matyt, tas stovėjimas – didysis iššūkis, kurį LRT nusprendė paversti savo sezono šūkiu. Tačiau jis skamba mažų mažiausiai komiškai, nes žodis „iššūkis“ beveik trisdešimt metų yra valkiojamas ir tapęs moteriškų žurnalų banalybe. Infantiliškame vaizdo klipe „iššūkius“ renkasi nuožmaus žvilgsnio menininkė, mokinys, parašiutu šokti nusprendusi moteris, roko muzikantai ir kareiviai (LRT be kariuomenės propagandos – nė žingsnio). Jie ir turi reprezentuoti modernią Lietuvos visuomenę, kuri žiūri LRT? Man didesnis iššūkis atrodo saujelės visuomenininkų siekis apsaugoti Reformatų skverą nuo Vilniaus mero ir architektės, kuri subjaurojo Palangos Jono Basanavičiaus gatvę, troškimo „padaryti mums gražiai“.

 

LRT niekas nepasikeitė: Džesika Flečer, Puaro, virėja Beata, Edita Mildažytė ir vokiečių senis liko savo vietose, tik „Panorama“ vis ilgėja – kiekviena tema „gromuliuojama“ taip ilgai, kad kyla mintis, ar tik manęs nelaiko analfabetu, bet pastebėjau, kad kultūrai skiriama vis mažiau laiko. Vietoj Edmundo Jakilaičio, kurį darbo dienomis galima pamatyti BTV („DELFI dėmesio centre“, 20 val.), „Panoramos“ dienos pokalbį dabar dalijasi gana marga komanda, ir dalis jos taip įdėmiai skaito suflerį, kad laisvas pokalbis savaime atrodo neįmanomas. Bet atmosfera kaista – neišvengiamai artėja prezidento rinkimai (Gitanas Nausėda taip pat pasirodė Lukiškėse) ir bus įdomu stebėti, ar nacionalinė televizija sugebės išsaugoti nepriklausomybę.

 

Politikai – lengvas grobis ne tik televizijoms, bet ir kinui. Jie mėgsta naudotis slaptosiomis tarnybomis, kurių agentai vis dėlto yra žmonės. Kad ir Džeimsas Bondas, kuris Marco Forsterio filme „Paguodos kvantas“ (LRT, šįvakar, 7 d. 23.20) kovoja su noru tyrimą paversti asmenine vendeta. Danielio Craigo Bondas neprimena anksčiau jį vaidinusių gražuolių, iš vėlyvųjų filmų apie Bondą dingo parodijos, pastišo elementai, bet atsirado aktualijų: „Paguodos kvante“ tai ekologija. Kartais net pagalvoju, kad dėl akivaizdžių supaprastinimų reikia kaltinti ne tik televizijas, bet vis infantiliškesnius žiūrovus, prie kurių privalo taikytis kino kūrėjai. Kita vertus, Forsteris filme atgaivino populiarią 6-ojo dešimtmečio kino temą – pasaulinius sąmokslus. Pasirodo, jie dabar turi daugybę gerbėjų – užtenka pasižiūrėti įvairių televizijų rodomus neva dokumentinius filmus apie visokius ateivius.

 

Sąmokslo teorija – Johno Crowley 2013 m. filmo „Uždara grandinė“ (TV1, šįvakar, 7 d. 23.30) tema. Garsi advokatė Klaudija (Rebecca Hall) tampa kaltinamo teroro aktu Londono centre Faruko (Denis Moschitto) gynėja. Tik ji turi teisę susipažinti su įrodymais, kurie pažymėti didžiausio slaptumo ženklu. Tuo, ką sužinojo, Klaudija negali su niekuo dalytis. Kai teismo proceso išvakarėse netikėtai miršta pagrindinis gynėjas, jo vietą užima buvęs Klaudijos meilužis Martinas (Eric Bana). Kartu jie atskleidžia, kad visas procesas yra preciziškai suplanuoto sąmokslo dalis. Manau, kad tokia mintis patiks liberalams – kito garsaus proceso, kuris prasidėjo vasarą Vilniuje, dalyviams.

 

Bredo Furmano filmo „Infiltruotas“ (LNK, 10 d. 22.30) veikėjas, specialusis agentas Robertas Mazuras (Bryan Cranston), egzistuoja iš tikrųjų, filmas sukurtas pagal jo knygą, pasakojančią apie tai, kaip jis atskleidė narkotikų barono Pablo Escobaro pinigų plovimo schemą. Kad tai padarytų, Mazuras buvo priverstas apsimesti niekšu, važinėti brangiu automobiliu, gerti viskį, rūkyti cigarus ir net lankytis striptizo klubuose. Kita vertus, kai penkerius metus artimai bendrauji su tais, kuriuos vėliau turėsi išduoti, atsiranda keistas jausmas. Mazuro kolega Emiras (John Leguizamo) labiau primena banditą, tačiau gerai pagalvojus, ko gero, visi trys (Diane Kruger suvaidinta tariama Mazuro sužadėtinė – taip pat) jaučia tikrą malonumą, žaisdami „gražų ir saldų gyvenimą“. Man regis, tai ir suartina banditus su politikais. Šią vasarą Palangoje stebėjau panašų žaidimą, kai nelemtoje Basanavičiaus gatvėje apžiūrinėjau praeivius. Jie tarsi stengėsi įrodyti sau ir kitiems, kad puikiai ilsisi, yra atsiplaidavę ir patenkinti gyvenimu, nors patenkintas lietuvis yra oksimoronas.

 

Gražių vaizdų ir stiprių jausmų gerbėjams turėtų patikti Dereko Cianfrance’o „Švyturys tarp dviejų vandenynų“ (TV3, 8 d. 21.50), nors jis, kaip ir ankstesnis šio režisieriaus filmas „Mano liūdna meilės istorija“, pasakoja apie toksišką jausmą ir gerais ketinimais grįstą šeimos pragarą. Naujam filmui pasirinkęs populiarų M.L. Stedman romaną ir tris žvaigždes – Michaelį Fassbenderį, Alicią Vikander ir Rachel Weisz, režisierius, regis, patikėjo, kad sukurs šedevrą. Filmas prasideda idile: Pirmojo pasaulinio karo veteranas Tomas įsimyli gražuolę Izabelę, kuri grąžina jam norą gyventi. Jaunavedžiai apsigyvena saloje, prie kurios krantų vieną dieną atsiduria valtis su naujagime ir mirusiu vyru. Tomas ir Izabelė nusprendžia užauginti vaiką, juolab kad jų pirmagimį pražudė audra, o po metų mirė ir antras vaikas. Bet jie neįsivaizduoja, kuo baigsis toks sprendimas.

 

Jautrūs laiškai, skaitomi saulei leidžiantis jūros fone, ir kitokios grožybės, nufilmuotos Australijoje, persmelkia filmą iš pat pradžių kartu su Alexandre’o Desplat muzika ir tiesiog tobulais 3-iojo dešimtmečio kostiumais. Gamtos vaizdai nuolat virsta metaforomis, akivaizdu, kad filmo kūrėjai bando susieti pasakojimą su visagalio likimo tema. Tik tuščiai. Filmas „Švyturys tarp dviejų vandenynų“ sutelpa į tris žodžius: dovana, auka, atleidimas. Turint omenyje, kad nėra tokios tamsos, kurios neapšviestų holivudiška laiminga pabaiga, melodrama, ko gero, išėjo graži.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Uždara grandinė“
„Uždara grandinė“
„Infiltruotas“
„Infiltruotas“
„Švyturys tarp dviejų vandenynų“
„Švyturys tarp dviejų vandenynų“