7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nostalgijos fontanai

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 16 (1253), 2018-04-20
Kinas Rodo TV
„Nesaugus prieglobstis“
„Nesaugus prieglobstis“

Nobelio premijos laureatas turkų rašytojas Orhanas Pamukas ir mūsų šalyje turi daug gerbėjų. Jiems pirmiausia ir skirtas dokumentinis Granto Gee filmas „Nekalti prisiminimai“ (LRT Kultūra, 25 d., 22.45). 2012 m. Pamukas Stambule atidarė ypatingą ir asmenišką muziejų. Jis įkurtas XIX a. pastate, antikvariatų gatvėje, bet jo pagrindas – fikcija. Muziejus vadinasi kaip ir pirmoji rašytojo knyga – „Nekaltybės muziejus“. Knygoje Pamukas pasakoja apie pirmą, gražiausią ir nelaimingą meilę. Penkiuose aukštuose įsikūręs muziejus – taip pat. Jo kolekcija susideda iš saldžios melancholijos ir miglotų prisiminimų, įgijusių materialų fotografijų, memuarų, paprastų, bet magiškų daiktų pavidalą. Kiekvienas daiktas susijęs su vis kita istorija – tiek pat išgalvota, kiek ir tikra.

 

Gee pasirinko neįprastą filmo-sapno žanrą, kai ilgos kelionės naktį (naktį, nes tik tada autorius ir jo veikėjai jaučiasi gyvi) po miestą tokios pat svarbios, kaip ir žodžiai. Kartu filmas – ir nostalgiškas Pamuko portretas, jis atspindi muziejaus koncepciją, sujungdamas dokumentinę formą su meilės laišku ir vaizdų poezija.

 

Švedų režisieriaus Danielio Espinosos filmas „Nesaugus prieglobstis“ (LRT, 26 d. 23 val.) nuves į kitą egzotišką miestą – Keiptauną. Originalus filmo pavadinimas „Safe House“ šnipų žargonu reiškia konspiracinio buto sargą. Tokiame bute ir susitinka du CŽV agentai. Buvusį vaidina Denzelis Washingtonas, pradedantįjį – Ryanas Reynoldsas. Vienas perduoda šnipų išmintį kitam, todėl filmas primena XX a. pradžioje populiarią romano atmainą, vadintą auklėjimo romanu. Buvusysis yra žmogus legenda, jis pavojingas, garsėja gebėjimu „manipuliuoti sąmone“, bet dabar pardavinėja žinybos paslaptis, todėl yra ieškomas keturių žemynų žvalgybos. Bute jį rengiasi apklausti amerikiečiai, tačiau jaunasis veikėjas sugebės kartu su globotiniu išvengti ne tik apklausos, bet ir gaudynių. Taip prasidės spalvinga jų abiejų kelionė po Keiptauną.

 

1981-aisiais sukurtas Michaelo Aptedo filmas „Žemynų atskirti“ (LRT Kultūra, 21 d. 21 val.) taip pat primins auklėjimo romaną, tik jo herojai – pernelyg skirtingi. Tai Čikagos reporteris Ernis, kurį vaidina komikas Johnas Belushi (1949–1982), ir mokslininkė ornitologė Nel (Blair Brown). Ernis pateko į nusikaltėlių nemalonę ir redakcija siunčia jį kuo toliau nuo nemalonumų – į Kolorado valstiją, pas kalnuose, laukinėje gamtoje, gyvenančią ornitologę, kad Ernis parašytų apie ją straipsnį. Beje, Ernis turėjo prototipą – tai Čikagos žurnalistas Mike’as Royko, kurio straipsniai apie politikų korupciją tapo legendiniai.

 

Negirdėjau, kad lietuviai sakytų „kur esi pririštas, ten ir lok“, bet ši patarlė labai tiktų Davido Dobkino filmo „Draugo kailyje“ (LRT, 21 d.23.10) personažams. Vaikystėje Mičas (vėl Ryan Reynolds) ir Deivas (Jason Bateman) buvo neišskiriami draugai. Vėliau jų keliai išsiskyrė: Deivas tapo juristu ir pavyzdingu šeimos vyru, trijų vaikų tėvu, Mičas tebėra viengungis ir moterų širdžių ėdikas, jis filmuojasi „lengvuose“ pornografiniuose filmuose ir, kaip pastebi draugas, turi du gyvenimo džiaugsmus – humusą ir masturbaciją. Tačiau abu draugai pavydi vienas kitam, tad kartą atsitinka taip, kad išminties dievybė, puošianti nykų fontaną, į kurį draugai nusprendė nusišlapinti, sukeičia jų kūnus, o kartu ir vietas. Pasirodo, reikės ne tiek daug, kad abu suprastų: tikrovė ne tokia šviesi kaip fantazijos. „Draugo kailyje“ – pasaka apie vyrų vidurio amžiaus krizę, todėl ji baigsis taip, kaip ir visos pasakos, – išmintinga žinia, įtvirtinančia tradicines vertybes.

 

Džeimsas Bondas visada sugeba balansuoti ties tų vertybių riba. 1964 m. Guy Hamiltono sukurtas „Auksapirštis“ (LRT, šįvakar, 20 d. 23 val.) priskiriamas prie geriausių pasakojimų apie agentą 007, bet tai vienintelis filmas, kuriame Bondas nekovoja su „Spektru“. Šiame filme blogį įkūnija tarptautinis nusikaltėlis Auksapirštis. Jis planuoja sunaikinti JAV aukso atsargas ir taip priversti pralaimėti kapitalistinę visuomenę, o pats tapti pasaulio valdovu. Sutrukdyti Auksapirščiui gali, žinoma, tik Džeimsas Bondas.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Nesaugus prieglobstis“
„Nesaugus prieglobstis“
„Draugo kailyje“
„Draugo kailyje“
„Auksapirštis“
„Auksapirštis“