7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarp dinozaurų

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 30 (1224), 2017-09-22
Kinas Rodo TV
„Sąjungininkai“
„Sąjungininkai“

Roberto Zemeckio „Sąjungininkai“ (LNK, šįvakar, 22 d. 21 val.) – nelabai vykęs bandymas sukurti senamadišką filmą apie meilę, kuris pakartos kultinės „Kasablankos“ sėkmę. Todėl ir vėl veiksmas prasideda Kasablankoje: 1942-aisiais čia susitinka britas Maksas (Brad Pitt) ir prancūzė Mariana (Marion Cotillard). Jie abu šnipai: kanadiečių kilmės Maksas šnipinėja britams, jis vykdo slaptą užduotį. Jam padeda Mariana, kuri apsimeta Makso žmona, bet iš tikrųjų yra prancūzų Pasipriešinimo dalyvė. Kartu jie turi užmušti vokiečių pasiuntinį. Galiausiai veikėjai įsimylės vienas kitą, apsigyvens Anglijoje ir jiems gims dukrelė, tik Maksas vieną dieną sužinos, kad žmona visai ne ta, kuria apsimeta. Šiuo požiūriu filmas savaip aktualus, nes ne vieną privers susimąstyti, ar viską žino apie tuos, su kuriais gyvena, juo labiau ar verta gelbėti savo mylimuosius, nors dėl to gali nukentėti žmonija.

 

Panašius klausimus užduočiau dviem žurnalistams, kurie televizijoje beveik kasdien linksmina lietuvius. Andriaus Tapino prezidentinė kampanija vyksta jau ne pirmą mėnesį (ypač mąslus jis atrodo būdamas šalia Prezidentės), o Edmundas Jakilaitis dar tik svarsto, ar pasiaukoti tėvynei. Man žurnalistas-prezidentas – lyg koks sovietinis atavizmas, kai visi tikėjo, kad žurnalistai gali padėti nuimti viršininką, sugėdinti brigadininką ar pasmerkti spekuliantą, užtenka tik „Tiesoje“ išspausdinti atitinkamą straipsnį. Dabar, žinoma, straipsniai nieko nekeičia, gal todėl žurnalistai ir nori tapti prezidentais. Tačiau didesnis atavizmas – televizijos vakarai, skirti kito Prezidento – Algirdo Brazausko gimimo metinėms pažymėti. Trumpai tariant, sveiki atvykę į sovietų periodo parką.

 

TV3 (taip pat šįvakar, 21.15) primins Steveno Spielbergo „Juros periodo parką“ – pamokomą filmą apie tai, kad neverta gaivinti praeities dinozaurų. Jo veikėjas turtuolis įkalba mokslininkus paleontologus atvykti į Kosta Rikos pakrantę, kur įsteigtas reliktinis parkas, o naujojo atrakciono sensacija turi tapti seniai išnykę dinozaurai, tik šie, žinoma, išsiveržia į laisvę. Šį filmą Spielbergas sukūrė 1992-aisiais ir paskleidė po pasaulį žaislinių dinozaurų madą. Ko gero, jau kelios vaikų kartos užaugo žaisdamos su tomis pabaisomis.

 

Riano Johnsono filmas „Broliai Blumai“ (TV1, šįvakar, 23.05) pretenduoja patikti snobams, mat trys pagrindiniai filmo veikėjai – tai nuorodos į Jameso Joyce’o „Uliso“ Stiveną Dedalą, Leopoldą Blumą ir jo žmoną Penelopę. Filme broliai Stivenas (Mark Ruffalo) ir Blumas (Adrien Brody) – tarptautiniai sukčiai. Per daugelį metų jie puikiai ištobulino neprievartinį pinigų atėmimo būdą iš milijonierių. Dabar jie rengiasi apgauti turtingą ir ekscentrišką paveldėtoją Penelopę. Pastarąją suvaidino Rachel Weisz, ji specialiai filmui turėjo išmokti groti pianinu, smuiku, akordeonu, bandža, žongliruoti, žaisti stalo tenisą, karatė. (Šiuo platintojų išvardijimu, kurį išverčiau, deja, ne visą, nes neišmanau, kas yra break-dance ir uniciklas, manau, jei būtų gyvas, pasidžiaugtų ir didysis visokių išvardijimų gerbėjas Umberto Eco.)

 

Kaip ir „Sąjungininkai“, „Broliai Blumai“ – taip pat pagarbos duoklė klasikiniam Holivudui. Bet juo galės pasidžiaugti ir Rytų Europos bei Balkanų mylėtojai, nes filmuota Prahoje, Bukarešte, Belgrade, Vojevodinoje, Podhoricoje. Trumpai tariant, ten, kur visada malonu sugrįžti.

 

Knygoje „Jaunojo romanisto prisipažinimai“ Eco rašė: „Lankiau katalikišką mokyklą, kur įgijau įprotį skaityti ir klausytis litanijų. Bet kurios litanijos pagrindas – pakartojimas.“ Amerikiečių kine tokia litanija būtų filmas apie sūnų (dukterį, seserį, brolį...), kuris atvyksta į gimtąjį užkampį (į laidotuvės, vestuves, švęsti Padėkos dienos, Kalėdų...), susitinka jaunystės meilę ir nekenčiamus giminaičius, bet galiausiai sužino ką nors naujo apie save ir apie šeimą. LNK (24 d. 22.10) pasiūlys panašią litaniją ir dar teismo dramą – Davido Dobkino filmą „Teisėjas“ (2014). Jo veikėjas advokatas (Robert Downey jaun.), atvykęs į gimtąjį miestą – į motinos laidotuves, sužino, kad jo tėvas teisėjas (Robert Duwall) įtariamas žmogžudyste. Sūnus turės tapti tėvo gynėju, o užsispyręs teisėjas iki paskutinės minutės neatskleis visų aplinkybių.

 

LRT tą patį vakarą (24 d. 21.55) neatsiliks ir pasiūlys Davido Mackay’aus televizijos filmą „Apetitas meilei“. Jo veikėją (Taylor Cole) korporacija siunčia į gimtąjį miestelį pertvarkyti restorano, kuriam vadovauja buvusi merginos meilė (Clay Hart). Ką pasirinksite – teismo salę ar restoraną?

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Sąjungininkai“
„Sąjungininkai“
„Broliai Blumai“
„Broliai Blumai“
„Teisėjas“
„Teisėjas“