7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Amnezija išgelbės

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 26 (1178), 2016-09-02
Kinas Rodo TV
„Kol nenuėjau miegoti“
„Kol nenuėjau miegoti“

Rowano Joffe filmo „Kol nenuėjau miegoti“ (TV3, 8 d. 22.30) veikėja Kristina (Nicole Kidman) prarado atmintį. Pastaruosius dvidešimt metų kasryt ji turi iš naujo atkurti savo gyvenimą ir sužinoti, kad šalia gulintis vyras (Colin Firth) yra sutuoktinis Benas. Kristiną supa daug paslapčių, bet kartą neuropsichologas Nešas (Marc Strong) jai pasiūlo įsigyti kamerą. Taip Kristina pradės atrasti savo praeitį. Nors filme vaidina populiarūs aktoriai, o buitinės prievartos tema itin aktuali, kūrėjų suplanuotas psichologinis trileris pavirsta tiesiog anekdotu. Man regis, Kristinos situacija puikiai iliustruoja kiekvieną rugsėjį televiziją ištinkančią amneziją, kai reikia reklamuoti naują sezoną. Naujo būna labai mažai (jei apskritai būna), bet juk lietuvių žiūrovai taip pat serga amnezija, todėl jiems ir nenusibosta tą patį sakantys, taip pat besimaivantys ar besigrožintys savimi laidų vedėjai, ratu migruojantys iš vieno kanalo į kitą.

 

8-ajame dešimtmetyje režisierius Aleksandras Stefanovičius buvo tarp tų, kurie teikė vilčių, ypač po kartu su Omaru Gvasalija kurto filmo „Leidimas gyventi“, kuriame kažkas net įžvelgė sovietinį „Saldaus gyvenimo“ variantą. Tačiau Stefanovičiaus karjera susiklostė netikėtai – jis vedė būsimą sovietų estrados divą Alą Pugačiovą, ėmė kurti muzikinius filmus, iš kurių bene garsiausias yra „Siela“. Jame kaprizingąją Pugačiovą režisierius jau filmavimo aikštelėje pakeitė jos konkurente Sofija Rotaru. BTV pirmadienį (5 d. 19.30) pradeda rodyti prieš porą metų sukurtą Stefanovičiaus serialą „Žvaigždės kelias (Alos Pugačiovos istorija)“, kuriame pasakojama, kaip 8-ojo dešimtmečio pradžioje „Mosfilm“ režisierius Aleksas susipažįsta su jauna ir ambicinga dainininke Gala ir nusprendžia jai padėti „prasimušti“. Pagrindinius vaidmenis suvaidino Aleksandra Volkova, Vladimiras Feklenka, Aglaja Šilovskaja ir pats režisierius. Kritikas Aleksandras Archangelskis, žurnale „Ogoniok“ recenzavęs serialą, rašė apie Stefanovičių, kad tokio neįtikėtino egoizmo ir grožėjimosi savimi iki šiol nematė. Vis dėlto Archangelskis nematė ir kai kurių lietuvių laidų vedėjų, ypač pramoginių, tad, sakyčiau, neturi su kuo palyginti. Provincijoje juk viskas skamba ryškiau, ypač didybės manijos.

 

LRT, kur manijos apsėstųjų tik daugėja, 6 d. (23.25) pradės rodyti serialą apie kitą menininką. Šiemet sukurtas „Bodo“ pasakoja Eugeniuszo Bodo (1899–1943) – tarpukario Lenkijos kino ir kabareto žvaigždės, režisieriaus, prodiuserio, verslininko, daugybės skandalų herojaus, moterų ir vyrų geismo objekto – gyvenimo istoriją. Pagrindinį personažą sukūrė du aktoriai – Antonis Królikowskis ir Tomaszas Schuchardtas. Serialo autoriams rūpėjo ne tik atkurti pirmąja lenkų garsenybe laikomo Bodo gyvenimą, pasibaigusį Stalino konclageryje, bet ir sudėtingą epochą.

 

LRT (5 d. 23.40) pradeda rodyti pasaulyje itin populiarų danų serialą „Valdžios tvirtovė“ (2010–2013). Jame atskleidžiami danų politikos ir žiniasklaidos užkulisiai, o išeities taškas – parlamento rinkimai, kuriems pasibaigus Danijos premjere pirmąkart tampa moteris. Originalus serialo pavadinimas „Borgen“ – „pilimi“ Danijoje vadinama Christiansburgo pilis Kopenhagoje, kur įsikūrė parlamentas, premjero kanceliarija ir Aukščiausiasis teismas.

 

Jei principingai nežiūrite serialų, pasidžiaukite amnezija ir prisiminkite provokuojančias Harmony Korine’o „Laukines atostogas“ (LNK, 3 d. 23.20) apie keturias koledžo mokines, sulaukusias neįtikėtinų atostogų Floridoje kartu su narkotikų prekeiviu (James Franco). Merginas suvaidino neatpažįstamai pasikeitusios saldžių „Disney“ studijos serialų paaugliams žvaigždės Selena Gomez ir Vanessa Hudgens, Ashley Benson ir Rachel Korine. Gal todėl kažkas pavadino filmą paauglių feminizmo manifestu.

 

Narkotikų pardavėją Jamesas Franco vaidina ir pagal Sylvesterio Stallone’s scenarijų sukurtame Gary Flederio filme „Paskutinė riba“ (TV3, 3 d. 23 val.). Čia su jo personažu į kovą stoja pensijon pasitraukęs kovos su narkotikais būrio policininkas (Jason Statham). Filmas kaip šimtai panašių, bet šiame Stathamo herojus dar išgelbėja ir kačiuką.

 

Billy Bobo Thorntono filme „Tie žavūs žirgai“ (LRT, 3 d. 22.55) bus galima pasigrožėti Penelope Cruz, laukiniais mustangais ir Meksika. Čia išsirengia du draugai iš Teksaso Džonas (Matt Damon) ir Leisis (Henry Thomas). Filmas sukurtas pagal JAV nacionaline knygos premija apdovanotą Cormacko McCarthy romaną.

 

Johno Hilicoato filmo „Virš įstatymo“ (LRT, šįvakar, 2 d. 22.45) pagrindas – tikrais faktais ir šeimos legendomis grįstas Matto Bonduranto romanas „Girčiausia apygarda pasaulyje“. Bet autentiška istorija apie tai, kaip trys broliai – garsiausi apylinkės butlegeriai, kuriuos suvaidino Tomas Hardy, Jasonas Clarke’as ir Shia LaBeoufas, – pasipriešino valstybės pareigūnų korupcijai, yra tik išeities taškas. Filmo kūrėjai – režisierius, scenarijaus autorius Nickas Cave’as (taip, tas pats muzikantas) ir operatorius Benoit Delhomme’as – kruopščiai atkuria Didžiosios depresijos laikų atmosferą, šiek tiek stilizuoja filmą, kad šis primintų senas fotografijas. „Virš įstatymo“ – savaip nostalgiškas filmas. Veikėjai gyvena pasaulyje, kuris priklauso vyrams. Regis, ne vienas potencialus „Virš įstatymo“ žiūrovas, atsibudęs ryte, taip pat norėtų prisiminti pasaulį, kur kraujas ir viskis liejasi laisvai, o ginčus sprendžia kumščiai, kastetai, šautuvai ir peiliai.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Kol nenuėjau miegoti“
„Kol nenuėjau miegoti“
Eugeniuszas Bodo
Eugeniuszas Bodo
„Virš įstatymo“
„Virš įstatymo“