7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Iš nugalėjusio idiotizmo šalies

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 24 (1176), 2016-06-17
Kinas Rodo TV
„Perskaityk ir sudegink“
„Perskaityk ir sudegink“

Vaikystėje vasaros prasidėdavo knygų ryšuliu iš miesto bibliotekos. Kasmet keitėsi jo turinys, bet įprotis liko: ir dabar atsibudęs matau knygas, kurias skaitysiu per atostogas. „Jokių filmų, televizoriaus ar kompiuterio – tik knygos“, – sakau sau užmigdamas. Jų autorių ir pavadinimų nesakysiu, nes nenoriu žadinti nesveiko pavydo, juk ko verti net pirmieji trys Karlo Ove’s Knausgärdo „Mano kovos“ tomai. Žinoma, iki atostogų dar liko laiko, tad trumpai apie kelis filmus, kuriuos primins televizijos.

 

Vienas pirmųjų mano vaikystės stebuklų buvo Jules’is Verne’as. Jo 1874 m. parašytą romaną kitą ketvirtadienį (23 d. 21.30) primins BTV. Marko Sheppardo „Paslaptingoji sala“ (2012) pasinaudojo knygos motyvais ir nukels į 1864-uosius, kai JAV vyksta pilietinis karas. Penki karo belaisviai pabėga oro balionu, bet audra nuneša juos tolyn į vandenyną ir išmeta paslaptingos salos pakrantėje. Abejoju, ar šis pasakojimas apie laiko duobėn patekusius žmones skirtas suaugusiems žiūrovams ir jį reikėtų rodyti vėlų vakarą. Kita vertus, šiuolaikinių žmonių intelekto lygis akivaizdus kad ir pasiklausius „Auksinio proto“ vedėjų. Todėl nenustebsiu, jei animacinius filmus vaikams televizijos pradės rodyti ir po 24 valandos, nors, man regis, TV3 jau ir dabar elgiasi panašiai.

 

Lietuvių „komerciniame“ kine paskutiniais metais įsigalėjo filmų kvailiams žanras. Matyt, tai klasikinio Holivudo screwball comedy modifikacija, pritaikyta specialiai Lietuvos žiūrovams. Screwball comedy – 4-ajame dešimtmetyje susiformavusi romantinės komedijos atmaina, kurioje daug linksmų gegų ir šmaikščių dialogų, netikėtų veiksmo posūkių ir naujas moters tipas – stipri, nepriklausoma. Šiose komedijose netrūko socialinių motyvų: neturtingi veikėjai vertinami teigiamai, rodant turtuolius ar aukštųjų klasių personažus pabrėžiamas jų snobizmas ir kaprizai.

 

Brolių Coenų „Perskaityk ir sudegink“ (BTV, 22 d. 21.30) – postmodernistinė variacija būtent screwball comedy tema. Ji prasideda iškart, kai CŽV analitikas (John Malkovich) pakviečiamas pas viršininką ir jam pranešama, kad yra atleidžiamas dėl problemų su alkoholiu. Bedarbis šnipas nusprendžia pataisyti finansinę padėtį parašęs „demaskuojančius memuarus“, bet jo užrašai atsitiktinai patenka į sporto klubo darbuotojų (Bradas Pittas ir Frances McDormand) rankas. Šie nusprendžia, kad šantažas padės prasimanyti pinigų. Coenai palaipsniui travestuoja visus klasikinės komedijos momentus – jų filmo stipri ir nepriklausoma moteris yra siaubingoji McDormand Linda, kuri prisikapstys net iki rusų ambasados, kad galėtų pasidaryti plastinę operaciją.

 

Viena vertus, tai filmas apie nugalėjusį idiotizmą. Coenai ne viename filme rodo, kaip Amerika vis labiau tampa savimi patenkintų ir todėl „nepramušamų“ idiotų šalimi, todėl, pavyzdžiui, Donaldo Trumpo pergalė tik patvirtintų šią Coenų kūriniuose jau seniai nuskambėjusią išvadą. Beje, Trumpas puikiai atrodytų tarp Coenų filmo personažų – būtų jiems pats tikriausias „savas“. Tačiau galima pasižiūrėti ir į save – ar Coenų slaptųjų tarnybų agentų aistros neprimena STT žaidimų – nuolat žadinamų aistrų ir skandalų, kuriuos paskui visose televizijose rimtais veidais svarsto geometrine progresija Lietuvoje besidauginantys politologai? Galiu įsivaizduoti net lietuvišką šio filmo perdirbinį, juolab kad pas mus, ypač politikoje, netrūksta užsispyrusių moterų, viską girdinčių ir matančių agentų bei prokurorų, o Vilniaus meras šypsosi net žaviau už Pitto personažą.

 

Franciso Vebero pjesę „Kvailių vakarienė“ statė ne vienas Lietuvos teatras. TV3 (21 d. 22.30) parodys amerikietišką Vebero filmo (iš jo ir atsirado pjesė) perdirbinį „Juokdarių vakarienė“. Joy’aus Roacho filme firmos tarnautojas Timas (Paul Rudd) pirmąkart gauna kvietimą į kvailių vakarienę. Ją kiekvieną mėnesį rengia Timo šefas. Tas, kuris pasirodys su didžiausiu idiotu, ateityje gali tikėtis paaukštinimo. Timas atsitiktinai susipažins su mokesčių inspekcijos darbuotoju Bariu (Steve Carrell), kuris laisvalaikiu konstruoja diaramas iš pelių iškamšų. Bet Timas neįsivaizduoja naujojo pažįstamo idiotizmo potencialo.

 

Vesternus mėgstu labiau už komedijas, todėl bus proga prisiminti danų režisieriaus, vieno „Dogmos ’95“ kūrėjų Kristiano Levringo 2014 m. vesterną „Išganymas“ (LNK, 21 d. 22.15), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Madsas Mikkelsenas. Jis vaidina daną Joną, kuris prieš septynerius metus pabėgo nuo karo į JAV ir laukiniuose Vakaruose pagaliau sulaukė seniai nematytų žmonos ir sūnaus. Tačiau susitikimo džiaugsmas netruks ilgai – artimųjų pakeleiviai pasirodys visiški niekšai, kurie užmuš Jono sūnų ir išprievartaus žmoną. Vyrui liks tik kerštas, kurį režisierius pavertė cinišku ir absurdišku reginiu.

 

Todėl sveikiau ir saugiau bus ne filmai, ne muštynių bei skandalų gaubiamas futbolo čempionatas ir kitokios liaudies šventės, o klasikas Levas Tolstojus: LNK 19 d. 20.35 rodys trečią BBC serialo „Karas ir taika“ seriją. Ta proga viena kito klasiko – Vladimiro Nabokovo citata: „Kai tau per keturiasdešimt ir tu pavargai, ir nieko negali skaityti. Ir kai tu turi patogų gerai apšviestą kambarį, tu iškiši koją iš po antklodės, kad truputį atvėstų, nes tikrai žinai, kad vėl paslėpsi ją į šilumą, – tu imi romaną „Karas ir taika“ ir jį atsiverti. Jo niekas niekada negali suprasti nei vaikystėje, nei būdamas jaunas, bet būtent sulaukęs tokio vidurinio, pavargusio amžiaus tu galvoji: „Štai ir yra tai“.“

 

Jūsų –

Jonas Ūbis

„Perskaityk ir sudegink“
„Perskaityk ir sudegink“
„Juokdarių vakarienė“
„Juokdarių vakarienė“
„Išganymas“
„Išganymas“