7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunystės kančios

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 34 (1140), 2015-10-02
Kinas Rodo TV
„Elitinis jaunimas“
„Elitinis jaunimas“
Sofia Coppola filmų herojais dažniausiai renkasi jaunus žmones. Tik 2013 m. filmo „Elitinis jaunimas“ (TV3, šįvakar, spalio 2 d. 00.10) herojų portretai ne tokie subtilūs, kokių galima tikėtis iš režisierės, bet užtat negailestingi ir tikslūs.
 
Paremtas tikra istorija, apie kurią režisierė perskaitė žurnale „Vanity Fair“, „Elitinis jaunimas“ pasakoja apie grupelę Kalifornijos paauglių, kurie vogė iš Holivudo žvaigždžių namų. Tarp gaujos aukų buvo Paris Hilton, Lindsay Lohan, Megan Fox, Orlando Bloomas. Pasinaudoję internetu, paaugliai sužinodavo, kada namuose nieko nebus, ir įsilauždavo. Beje, jų grobis įvertintas 3 milijonais dolerių, vagys buvo nuteisti kalėti net 3 metus, bet, regis, visi paleisti neatlikę nė pusės bausmės.
 
Rebeka (Katie Chang), Markas (Israel Broussard), Niki (Emma Watson), Chloja (Claire Julien), Sem (Taissa Framiga) gyvena brangiuose namuose, regis, turi viską, apie ką tik galima svajoti. Bet jų pasaulyje pagrindiniais sėkmės matuokliais yra tapę šlovė ir žvaigždžių kultas. Žvaigždės diktuoja gyvenimo būdo taisykles. Todėl jaunuoliai veržiasi į garsenybių vakarėlius ir nori būti tokie pat kaip jie: alkoholis, narkotikai, garsių dizainerių drabužiai filmo herojams neatsiejami nuo buvimo žvaigžde. Filmas kurtas skaitmenine kamera – ji geriau perteikia karštligišką gyvenimą, ir padeda sukurti reportažo įspūdį. Beje, filmuota tikruose Paris Hilton namuose. Jie lyg kičo šventovė. Brangenybių, drabužinių, batų, aksesuarų gausa, interjerų stilius atrodo tiesiog fantasmagoriškai.
 
Coppola pabrėžia savo personažų tuštumą. Jie puikiai pozuoja, kiekvieną akimirką yra pasirengę nusifotografuoti ir įdėti nuotrauką į savo profilį „Facebook“. Filmo veikėjai fiksuoja kiekvieną gyvenimo akimirką, tarsi egzistuotų tol, kol yra internete, nuotraukose, nuolat spaudomuose mobiliųjų mygtukuose.
 
Bijau, kad internetas tapo pagrindiniu Jasono Reitmano filmo „Vyrai, moterys ir vaikai“ (TV1, šįvakar, 2 d. 23.10) veikėju. Tai pasakojimas apie kelis paauglius ir jų tėvus, kurie bando suprasti, kaip internetas pakeitė jų tarpusavio santykius, jų požiūrį į save ir meilę.
 
Devintajame dešimtmetyje, į kurį nukels taip pat šįvakar (LRT Kultūra, 2 d. 22.40) rodomas garsios gruzinų režisierės Nanos Džordžadzės filmas „Mano Undinėle, mano Lorelei“ (Rusija, Ukraina, 2013), interneto dar nebuvo, bet gražaus gyvenimo ilgesį jautė ir sovietų jaunuoliai. Džordžadzė savo barokiškuose filmuose, balansuojančiuose tarp grotesko ir tragedijos, niekad nepasakoja įprastų meilės istorijų. Šįkart pagrindinis herojus – keturiolikmetis Fiodoras iš pajūrio miestelio. Jis įsimyli aštuoniolikmetę vietinę prostitutę Niurą, kuri didžiuojasi savo automobiliu ir svajoja tapti aktore. Fiodoras nori ją vesti. Ketverių metų skirtumas tokiame amžiuje – itin ryškus, bet režisierė nori priversti patikėti, kad tai – tikros meilės istorija.
 
Filmas buvo kuriamas Odesoje. Pagrindinius vaidmenis suvaidino mažai žinomi aktoriai, bet antrojo plano – ukrainiečių muzikantas bei visuomenės veikėjas Olegas Skripka, grupės „Vopli Vidopliasova“ narys, taip pat „Maski-šou“ dalyviai Georgijus Delijevas, Viačeslavas Chachalkinas.
 
Philippo Stölzlio filmas „Getė“ (LRT, 4 d. 21.55) pasakoja apie didžiojo vokiečių poeto Johanno Wolfgango von Goethe’s jaunystės metus, kai jis dar buvo neuolus teisės studentas. Supykęs dėl neišlaikyto egzamino tėvas siunčia jaunuolį padirbėti į mieguisto miestelio Veclaro teismą. Ten pradedantysis poetas įsimyli jaunąją Charlotte Sophie Henriette Buff, kuri pažadėta kitam.
 
Iš pirmųjų meilės kančių 1774 metais gimė „Jaunojo Verterio kančios“ – epistolinis romanas, pavertęs jauną rašytoją didžiausia tų laikų žvaigžde. Kartu su romanu Europoje plito jo herojų mėgdžiojančių savižudybių banga, vėliau pavadinta „Verterio efektu“. Efektas įgavo tokį mastą, kad ne vienoje šalyje knyga buvo uždrausta.
 
Abejoju, ar šių dienų jaunuoliai skaito panašias knygas, nors „Jaunojo Verterio kančiose“ aprašytas išgertuvių ir draugų pilnas gyvenimas tikrai primena ir jų. Ko gero, skiriasi tik leksika ir jausmai. Man regis, tai ir norėjo parodyti filmo režisierius, kuris pagrindiniam jauno rašytojo vaidmeniui pakvietė Alexanderį Fehlingą („Negarbingi šunsnukiai“). Beje, aš mielai pasižiūrėčiau filmą kad ir apie pirmąją Balio Sruogos, Kazio Binkio ar Vinco Mykolaičio-Putino meilę, bet žinau, kad artimiausiu metu tokių nesulauksiu. Gal ir gerai, nes dauguma lietuvių režisierių neskiria gašlumo ir meilės, todėl suka filmus apie save ir valentinus.
 
Jūsų –

Jonas Ūbis 

„Elitinis jaunimas“
„Elitinis jaunimas“
„Vyrai, moterys ir vaikai“
„Vyrai, moterys ir vaikai“