7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kiti – tai mes

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 3 (1109), 2015-01-23
Kinas Rodo TV
„Užkratas“
„Užkratas“
Lietuvių politikos apžvalgininkai ir politologai iki šiol man atrodė per daug provincialūs ir riboti, kad nekeltų grėsmės. Tačiau pirmadienį pažiūrėjęs „Teisę žinoti“ supratau, kad šie išpuoselėtų barzdų, įmantrių šukuosenų ir madingų kostiumų savininkai – tikri Stalino, kuris savo priešais skelbdavo tautas, anūkai. Jie taip greit ir vienu balsu nusprendė, kad rusų tauta nusipelno tik didžiausių nelaimių (nes dauguma balsuoja už Putiną), ir linkėjo jai visko, kas blogiausia, jog net išsigandau. Aršiai demonstruojama neapykanta juk visada sukelia įtarimus ir klausimus. Kur dingo tegu ir apsimestinis politinis korektiškumas? Ar šių politologų tėvai ir seneliai dar visai neseniai nesielgė taip kaip rusai? Ir kaip elgtųsi jie patys, jei staiga taptų šių dienų Rusijos politologais bei apžvalgininkais? Kai klausiausi įsiaudrinusių auksaburnių, pagalvojau, kad jiems net būtų malonu, jei Rusiją ištiktų kokia nors epidemija.
Todėl pirmiausia jiems rekomenduočiau pažiūrėti Steveno Soderbergho filmą „Užkratas“ (LNK, 25 d. 21 val.), nors iškart įspėju, kad tai nėra įprastas filmas apie žmoniją ištinkančią epidemiją. Soderberghas nežaidžia pagal žanro taisykles, jis iš jų tyčiojasi: net vieną mieliausių filmo herojų – pasiaukojančią gydytoją Airin (Kate Winslet) – numarina filmui vos įpusėjus.
 
Nežinomas virusas plinta stebėtinai greit. Kuo daugiau žmonių žūsta, tuo daugiau internetu platinamų gandų, tuo didesnė baimė ir chaosas, kuriame geriausiai jaučiasi manipuliatoriai bei tiesos skelbėjai. Filme nėra įprastų pagrindinių veikėjų ir pagrindinių aukų, nebent manipuliatorius – Jude’o Law suvaidintas tinklaraštininkas Alanas, kuris skelbia karą vyriausybei ir farmacijos kompanijoms. Jis greit pasijunta pranašu ir įgyja daugybę sekėjų, nešančių jam didelį pelną. Apskritai filme gausu žvaigždžių – dar vaidina Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Mattas Damonas, Lawrence’as Fishburnas.
Soderberghas netiki laiminga pabaiga, todėl ir filmą galima suprasti daug plačiau – kaip pasvarstymą apie susinaikinimo ritualus, juk „epidemiją“, „virusą“ lengva pakeisti kitais žodžiais. Ištarmė nepasikeis, bet liks daug nepatogių klausimų, į kuriuos sunku atsakyti. Vienas kolega yra rašęs, kad šiame filme emocijų stygių kompensuoja proto perteklius, kuris vienus žiūrovus nuvils, kitus sužavės.
 
Aktorė ir režisierė Pernilla August (ji vaidino Ingmaro Bergmano motiną „Geruose ketinimuose“) psichologinėje dramoje „Anapus“ (LRT kultūra, 28 d. 21.30) vis dėlto labiau pasitiki žiūrovų jausmais. Filmo herojė Lena (Noomi Rapace), sužinojusi apie sunkią seniai nematytos ir iš gyvenimo ištrintos motinos ligą, priversta mintimis grįžti į dvasinių traumų kupiną vaikystę. Ji nusprendžia susitikti su motina ir Kalėdų išvakarėse važiuoja į miestelį, kuriame užaugo. Svarbus filmo akcentas: alkoholikai Lenos tėvai yra imigrantai iš Suomijos. Skandinavijoje jų šeimos dažnai siejamos su alkoholizmu ir prievarta šeimose.
 
Bet kiti visada yra mes. Todėl kai kam gali pasirodyti aktuali ir Michaelo Patricko Janno satyra „Pavojingas grožis“ (BTV, 27 d. 21.30) apie viename JAV provincijos miestelyje vykstantį karą tarp merginų, kurios pretenduoja į vietinės grožio karalienės karūną. Mūšyje dalyvauja visi – mamos, draugai bei draugės, kaimynai ir net naminiai gyvūnai. Juk miesteliui svarbiausia – ne talentas ar grožis, bet kas taps gražuole Nr. 1. Pagrindines varžoves suvaidino, mano galva, tikrai gražios Kirsten Dunst ir Denise Richards.
 
Jannas tyčiojasi iš modelių kulto ir provincialumo, o filmo „Meilė manęs neišduos“ (BTV, 28 d. 21.30) režisierė Shana Feste šaiposi iš populiariosios muzikos pasaulio. Jos filmo, kuris patiks, bijau, tik žvaigždžių ir kantri muzikos mėgėjams, herojus – jaunas muzikantas Bo (Garrett Hedlund). Jis išsirengia koncertuoti kartu su emociškai nestabilia, bet populiaria dainininke (Gwyneth Paltrow) ir juos lydinčiais dainininkės vyru (Tim McGrou) bei dainuojančia grožio konkursų finaliste (Leighton Meester). Kelyje visiems teks būti atsargiems, nes senos nuodėmės ir romantiškos aplinkybės gali sugriauti kiekvieno jų gyvenimą. Emocijų perteklius juk ne į naudą ne tik politologams.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Užkratas“
„Užkratas“
„Anapus“
„Anapus“
„Meilė manęs neišduos“
„Meilė manęs neišduos“
„Meilė manęs neišduos“
„Meilė manęs neišduos“