7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Leiskime jiems pailsėti

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 39 (1100), 2014-11-07
Kinas Rodo TV
„Bučiuok bučiuok, šauk šauk“
„Bučiuok bučiuok, šauk šauk“
Praėjo tik dvidešimt penkeri metai, ir Berlyno siena įgijo legendos bruožų. Apie ją kuriami filmai, rašomi prisiminimai, saugomos simboliškos su siena susijusios vietos. Vokiečių sociologai tvirtina, kad kasmet vis daugiau žmonių liudija pasipriešinimą režimui, kuris, būkime sąžiningi, Vokietijos demokratinėje respublikoje (VDR) tikrai nebuvo stiprus. Tačiau žmogaus atmintis linkusi viską padidinti, ypač jei tai susiję su savęs pateisinimu. Šį reiškinį ne pirmus metus galima stebėti ir pas mus: dabar dauguma lietuvių įsitikinę, kad kovojo prieš sovietų valdžią. (Kai kurie, beje, su ja, tiksliau, su Žaliojo tilto skulptūromis, kovoja iki šiol.)
Vokietija 25-ąsias sienos žlugimo metines mini plačiai. Vieną joms skirtą televizijos filmą, Christiano Schwochowo „Bornholmo gatvę“, šeštadienio naktį parodys LRT (8 d. 23.50). Pagrindinis filmo herojus turi prototipą – tai VDR karininkas Haraldas Jägeris, kuris lapkričio 9-osios naktį savo iniciatyva nusprendė atidaryti Rytų ir Vakarų Berlyną skiriančią pasienio užkardą ant tilto Bornholmo gatvėje.
Kad žmogaus gyvenimas gali pasikeisti akimirksniu, liudija ir Shane’o Blacko („Mirtino ginklo“ scenaristas) kriminalinė komedija „Bučiuok bučiuok, šauk šauk“ (BTV, 11 d. 21.30), sukurta pagal 1941 m. parašytą Bretto Halliday’aus romaną. Pagrindinis filmo herojus, smulkus sukčius ir vagišius Haris (Robert Downey jaun.), prieš Kalėdas nusprendžia užsukti į Niujorko parduotuvę. Bėgdamas nuo įsijungusios signalizacijos jis pataiko tiesiai į aktorių atranką. Vyro išgąstis padaro didelį įspūdį režisieriui. Taip Haris atsiduria Holivude, kur filmavimui (kad būtų kuo realistiškesnis) jį rengia tikras privatus detektyvas Peris (Val Kilmer). Jis yra gėjus. Vyrai nejaučia vienas kitam simpatijos, bet aplinkybės priverčia juos kartu tirti žmogžudystę, tad realizmas taip sutirštėja, kad Haris su Periu tampa neatskiriami. Būtent šis duetas ir lėmė, kad „Bučiuok bučiuok, šauk šauk“ tapo tikrai sąmojingu filmu.
Blackui akivaizdžiai prie širdies film noir, tad viską, ką jis nuo mažens pamėgo skaitydamas pulp fiction, režisierius sudėjo į debiutinį savo filmą. Jį padalijo į penkias dalis, kiekvienos jų pavadinimą pasiskolindamas iš Raymondo Chandlerio romanų. Filmo pavadinimas primena apie amerikiečių kino kritikos klasikę Pauline Kael, kuri, kartą pamačiusi viename plakate „Bučiuok bučiuok, šauk šauk“, taip pavadino ir savo recenzijų rinkinį, o kartu įvardijo tai, kas mus labiausiai žavi kine. Blackas savo filme iš to, žinoma, pasityčioja, nes yra įsitikinęs, kad šiuolaikiniai nusikaltėliai bei detektyvai smarkiai nusileidžia tiems iš film noir šlovės laikų. Pasišaipo jis ir iš šiuolaikinio kino. Priartėjus finalui, pasakotojas perspėja žiūrovus: „Nesirūpinkite, aš mačiau „Žiedų valdovą“, todėl mano istorijoje nebus 17 pabaigų.“ Norėčiau išduoti jo pabaigą, bet nebūsiu toks žiaurus.
Beje, paganyti akis į Robertą Downey jaun. galima iš komikso gimusio postmodernistinio kino pavyzdyje – Jono Favreau filme „Geležinis žmogus“ (TV3, šįvakar, 7 d. 21.40). Čia jis vaidina turtuolį išradėją Tonį Starką, kuris patenka į nelaisvę pas Afganistano teroristus, o šie nori, kad Tonis jiems sukurtų masinio naikinimo ginklą. Tačiau šis, kad ir būdamas itin pažeidžiamas, sugeba tapti nesunaikinamas. Man regis, filmas puikiai užfiksavo šiuolaikinio pasaulio permanentinio infantilumo būseną ir su ja susijusius kompleksus, kuriuos filme ir įkūnija Tonis Starkas. Tačiau jo šūkis „Jei nori padaryti gerai, padaryk pats!“ man patinka.
Ko gero, šūkiui visada ištikimas ir Džeimsas Bondas, kurį Danielio Craige’o pavidalu Marco Forsterio filme „Paguodos kvantas“ primins TV3 (9 d. 21.30). Craige’as kartu su Harrisonu Fordu kovos prieš šlykščius ateivius kitame Jono Favreau filme „Kaubojai ir ateiviai“ (TV3, 8 d. 21.10). Jo veiksmas nukels į 1873-iuosius, Arizonos valstijos užkampį. Į jį atklysta atmintį praradęs žmogus. Jis taps vienintele miestelio viltimi išsigelbėti. Nors ateiviai laukiniuose Vakaruose ir sugriauna įprastą mano mėgstamo vesterno žanro tvarką, „Kaubojus ir ateivius“ žiūrėti visai malonu, kad ir gėda.
Rudenį malonumų apskritai ima katastrofiškai stigti, todėl ne pro šalį bus ir grynai moteriškas gėdingas malonumas – saldutėlis Pat O’Connor „Meilės lapkritis“ (BTV, 12 d. 21.30). Tiesa, kaip ir pridera meilės romanams, čia bus ir mirtina liga, tad gražuoliui Keanu Reevesui teks laimė tampyti po ligoninės koridorius nelabai į save panašią gražuolę Charlize Theron. Ji vaidina lyg psichoterapeutę, lyg filosofę, kuri paskutinius savo gyvenimo mėnesius nusprendžia seksu gydyti vyrų sielas. Gydymas turi trukti mėnesį, todėl Reeveso herojui darboholikui tenka lapkritis.
Clinto Eastwoodo filmo „Anapus“ (TV1, šįvakar, 7 d. 22.45) veikėjai – žmonės, pažinę mirtį. Trys filmo istorijos pasakoja apie cunamį išgyvenusią žurnalistę, berniuką, kuris autokatastrofoje prarado brolį dvynį, ir žmogų (Matt Damon), kuris moka kalbėti su mirusiais. Tiesa, jis pavargo bendrauti ne tik su mirusiais, bet ir su gyvais.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Bučiuok bučiuok, šauk šauk“
„Bučiuok bučiuok, šauk šauk“
„Kaubojai ir ateiviai“
„Kaubojai ir ateiviai“
„Meilės lapkritis“
„Meilės lapkritis“