7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Norai pildosi

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 34 (1095), 2014-10-03
Kinas Rodo TV
„Laris Kraunas“
„Laris Kraunas“

Malonus ir mandagus, vienišas ir išsiskyręs Laris Kraunas buvo geras darbuotojas, bet įmonė nusprendė jį atleisti, mat Laris yra nebaigęs koledžo. Žinoma, tai tik pretekstas, nes krizė reikalauja mažinti etatus. Atsidūręs gyvenimo šalikelėje ir bijodamas prarasti namą, Laris susirengia į koledžą. Ten jis suranda draugų, netrukus pradeda dirbti virėju ir įsimyli nelaimingą, bet gražią kaip Julia Roberts mokytoją. Tomo Hankso režisuotas filmas „Laris Kraunas“ (TV1, 6 d. 21 val.) ne vienam padės suprasti, kas yra Amerika. Užuot kaltinęs visą pasaulį, pradėjęs lošti (nebūtinai iš žmonių gyvybių), gerti, valkatauti arba emigravęs, tapęs alfonsu, Laris, kurį suvaidino pats Hanksas, paprasčiausiai nusprendžia viską pradėti iš naujo.

Hanksą, be abejo, įkvėpė Franko Capros kinas. Amerikiečių kino klasikas Didžiosios depresijos sužlugdytiems tautiečiams kūrė filmus, įkvepiančius viltį ir norą gyventi. Hanksas taip pat nori pasakyti, kad nusiminti neverta: negali važinėti prabangiu automobiliu – nusipirk motorolerį, neturi diplomo – eik mokytis, joks darbas nėra gėdingas, svarbu būti doram. Tik gaila, kad filmo režisierius viską pernelyg nusaldino ir pavojingai priartėjo prie, kad ją kur galas, romantinės komedijos. Kita vertus, optimizmo jam galima tik pavydėti.
Optimizmo galima pavydėti ir šešiametei Chašpapei – Benho Zeitlino filmo „Pabaisos iš Laukinių pietų“ (LRT Kultūra, 8 d. 21 val.) herojei, kuri su tėvu gyveno kažkur pasaulio pakraštyje, vandenų apsemtoje Luizianoje. Kai jis numirs, mergaitė išsirengs ieškoti mamos, neišsigandusi net fantastiškų pabaisų. Šią originalią filosofinę parabolę sukūrė visai jaunas režisierius, gal todėl jo filmas kartais stringa tarp vaiko fantazijos ir aukštosios poezijos.
Nicko Cassaveteso filmo „Mano sesers globėjas“ (TV1, 3 d. 22.40) vienuolikmetė herojė (Abigail Bresslin) nusprendžia paduoti į teismą savo tėvus: ji sužino, esą buvo „pradėta“ mėgintuvėlyje tik tam, kad galėtų tapti kraujo vėžiu sergančios savo sesers donore. Režisierius taip pat kūrė filmą, kurio tikslas – suteikti žiūrovams tvirtybės ir vilčių. Tačiau „Mano sesers globėjo“ pagrindas –vaisingos ir populiarios rašytojos Jodie Picoult knyga. Rašytoja žino, kad skaitytojai laukia iš literatūros jausmų ir ašarų. Ir viena, ir kita dažniausiai sukelia meilė ir mirtis. Cassavetesas – ištikimas rašytojai, todėl gyvenimo ir meilės mirties šešėlyje paveikslėliai pritaikyti nelabai išprususiems žiūrovams – jie gali praryti didžiules sentimentalumo porcijas.
Tačiau mane šį antradienį apėmė keršto troškimas, todėl mieliau žiūrėsiu filmus, kurių teisingi herojai naikina visokius blogus, piktus, meluojančius, apgaudinėjančius ir nedorus taip, kaip Tommy Virkolos filmo „Jonukas ir Grytutė: raganų medžiotojai“ (TV3, 4 d. 22.10) naikina blogas raganas; kaip Melas Gibsonas Adriano Grumbergo „Sumautose atostogose Meksikoje“ (BTV, 6 d. 21.30) kaunasi su nusikaltėliais, narkomanais ir korumpuotais policininkais (jo patarimas: „Jei nori ką nors užmušti lengvai ir greitai, mušk per nervų sistemą arba smegenis“); kaip pagrindinis Christopherio McQuarrie’io filmo „Džekas Ričeris“ (TV3, 5 d. 21.15) veikėjas (Tom Cruise), bandantis išspręsti žudiko snaiperio mįslę, su kuria susijęs ir vienas rusų banditas (beje, šį suvaidino tikras nepriklausomo, laisvo ir jokių konvencijų nevaržomo kino šventasis, trumpai tariant, vokiečių kino klasikas Werneris Herzogas); kaip Stepheno T. Kay’aus filmo „Mėlynakė skerdikė“ (BTV, 5 d. 23.30) klastinga gražuolė, kuri kaltinama nužudžiusi savo vyrą.
Paradoksalu, bet tokį troškimą sužadino viena šviesiausių paskutinių dienų naujienų (ją pranešė beveik visos televizijos), kad valstybei sugrąžintas kartu su Lietuvos kino studijos pastatais prieš gerą dešimtmetį privatizuotas lietuvių kino paveldas. Visi džiaugiasi, džiaugiuosi ir aš. Tačiau norėčiau, kad pagaliau būtų nubausti tokį privatizavimą palaiminę žmonės, tie, kurie pasirašė valstybės paslaptimi iškart paskelbtus ir už devynių užraktų paslėptus kino studijos privatizavimo dokumentus: LR Kultūros ministerijai tada vadovavo socialdemokratų atstovė ponia Žakaitienė. Kada tai įvyks, manau, nežino niekas, bet dokumentai juk nedega. Tad galime tik palinkėti jiems visų aukščiau išvardytų filmų piktadarių likimo. Ir būkime optimistai – norai pildosi.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Laris Kraunas“
„Laris Kraunas“
„Pabaisos iš Laukinių pietų“
„Pabaisos iš Laukinių pietų“