7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ar lengva būti pensininku?

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 27 (1088), 2014-07-11
Kinas Rodo TV
„Nekviesti svečiai“
„Nekviesti svečiai“

Periodiškai mane apninka vienas įkyrus klausimas, į kurį niekaip nerandu atsakymo. Kodėl žmonės žiūri filmus su Tomu Cruise’u? Jis yra Holivudo žvaigždė, vadinasi, finansai visada bus svarbesni už aktorinius sugebėjimus. Kad pastarieji vidutiniai, man regis, savaime suprantama. Tada kaip su charizma? Man ji tokia pat abejotina, ypač kai prisimenu aktoriaus ūgį ir nelemtus ryšius su scientologais. Dar keistesnį įspūdį sukelia erotinės scenos, kuriose Cruise’as aiškiai jaučiasi ne savo kailyje. Tada pradedu ieškoti aktoriaus interviu – gal jis įdomus pašnekovas? Nieko panašaus. Interviu galima perskaityti tiek banalybių, kad iškart kyla įtarimas, ar tik aktoriaus viešųjų ryšių specialistai ne pro pirštus žiūri į savo pareigas. Kiek galima tais pačiais žodžiais kalbėti apie sunkų darbą, meilę artimiesiems ir profesionalumą? Regis, Cruise’as geriausiai jaučiasi vaidindamas dviprasmiškus personažus. Šią savaitę bus proga tuo įsitikinti: TV1 (15 d. 21 val.) parodys Michaelo Manno „Nakties įkaitą“ (2004), kuriame Cruise’as suvaidino samdomą žudiką. Jo Vincentas – mandagus, elegantiškas ponas, naktį įsėdęs į taksi. Tačiau netrukus taksistas Maksas (Jamie Foxx) pradeda suprasti, kad tapo įkaitu ir vežioja žudiką iš vienos nusikaltimo vietos į kitą.

 
Vienas aktoriaus gerbėjas yra iškėlęs hipotezę, kad Cruise’as taps tikru aktoriumi tik tada, kai išdrįs ekrane atskleisti savo sudėtingą asmenybę ir vidinius prieštaravimus, kai buvimas aktoriumi jam taps svarbesnis už buvimą žvaigžde. Sunku tuo patikėti, bet tiems, kuriems Cruise’as vis dar nenusibodo, šį šeštadienį (12 d. 19 val.) TV1 siūlo ankstyvąjį aktoriaus filmą – 1986 m. pasirodžiusią Ridley Scotto „Legendą“. Jis perkels į užburtą fėjų, magų, keistų būtybių mišką, kurio valdovas naikina nematomus vienaragius, nes nori, kad pasaulis atsidurtų nakties chaose. Cruise’o herojus gelbės šviesą saugantį vienargį.
 
Šis filmas žymėjo dabar populiaraus fantasy kino pradžią, tad iš pradžių buvo nesuprastas. Kita vertus, šiuolaikinės pasakos apie šviesos ir tamsos kovą daug paprastesnės. Scotto filmams būdingas rafinuotas vaizdo sprendimas, jis sugeba išlikti tikru kino poetu net ir kurdamas filmus apie gangsterius ar naujųjų laikų karus, tad tie, kurie „Legendą“ žiūrės pirmąkart, tikrai nenusivils.
 
Puikus stilistas yra ir Davidas Fincheris. Nekantriai laukiu jo naujausio filmo „Dingusioji“, kuris turėtų pasirodyti rudenį. Šią savaitę bus proga prisiminti du jo filmus. Šįvakar (11 d. 22.50) TV1 parodys 1999 m. sukurtą „Kovos klubą“, sekmadienį (13 d. 21.35) LNK primins „Panikos kambarį“ (2002). Pastarojo filmo herojė, kurią suvaidino Jodie Foster, po dramatiškų skyrybų kartu su dukrele persikelia į namą, kuris anksčiau priklausė milijonieriui. Jame yra ir specialus kambarys, kuriame galima pasislėpti, jei į namus įsibraus vagys. Rajonas, kuriame stovi namas, ramus, bet nusikaltėliai juk nemiega. Fincheris – tikras trilerio meistras, jis sumaniai augina įtampą visą filmą, ypač jis pakutens nervus nemėgstantiems uždarų erdvių.
 
„Panikos kambarys“ – ne pats svarbiausias režisieriaus filmas, tačiau „Kovos klubą“ jau galima vadinti šiuolaikine klasika. Filmas sukurtas pagal Chucko Palahniuko romaną ir rodo klerką (Edward Norton), kuris išgyvena egzistencinę krizę ir filme vadinamas Pasakotoju. Jis kenčia nuo lėtinės nemigos po to, kai leidosi įtraukiamas į beprasmiškas žiurkių lenktynes, vadinamas „savęs tobulinimu“. Vėliau jas pakeitė grupinė psichoterapija. Čia jis susipažino su ciniška Marla (Helena Bonham-Carter), su kuria kartu neria į „kančios bedugnės“ paieškas. Tačiau vieną dieną herojus sutinka paslaptingąjį Tailerį (Brad Pitt), kuris tyčiojasi iš visko ir visų. Jo gyvenimo receptas paprastas: reikia ne tobulinti, o griauti save. Taip herojus atsiduria pogrindiniame Kovos klube, kurio dalyviai depresijos ir agresijos atsikrato mušdamiesi be jokių taisyklių. Tai – tik išorinis pasakojimo sluoksnis, beje, pateiktas su atitinkama ironijos doze.

Ironijos nepristigs ir 2011 m. Craigo Gillespie’o filme „Žiauriai baisi naktis“ (TV3, 16 d. 23.05). Tai – populiaraus siaubo filmo, sukurto 1985-aisiais, perdirbinys. Filmo herojus – simpatiškas paauglys Čarlis (Anton Yelchin) – įsitikinęs, kad malonus naujasis kaimynas Džeris (Colin Farrell) iš tikrųjų yra vampyras. Čarliu niekas netiki, todėl jis priverstas ginti save ir kitus vienas.
 
Perdirbinys ir kitas „baisus“ šios savaitės filmas – brolių Thomaso ir Charleso Guardų „Nekviesti svečiai“ (TV3, 12 d. 23.05). Jo pagrindas – siaubo filmas iš Pietų Korėjos „Pasakojimas apie dvi seseris“, kurį Ji-woon Kim sukūrė remdamasis senomis nacionalinėmis legendomis. Negalinti susitaikyti su šeimos tragedija „Nekviestų svečių“ paauglė Ana (Emily Browning) po dešimties mėnesių psichiatrinėje gydykloje grįžta namo. Jos tėvas (David Strathaim) per tą laiką suartėjo su mirusios mamos slaugytoja (Elizabeth Banks). Būtent ją Aną naktimis aplankanti motinos dvasia kaltina sukėlus mirtiną gaisrą. Kartu su vyresne seseria (Arielle Kebbel) jos abi pradeda savo tyrimą.
 
Ne vieną bylą ištyręs Eldaro Riazanovo komedijos „Seniai plėšikai“ (TV3, 13 d. 14.30) veikėjas prokuroras Miačikovas (Jurijus Nikulinas) nusprendžia pats surengti nusikaltimą, kai sužino, kad prievarta bus išsiųstas į pensiją, nes jo vietos prireikė kitam. Planas yra toks: Miačikovas ištiria nusikaltimą ir įrodo, kad yra tiesiog nepakeičiamas. Kartu su draugu (Jevgenijus Jevstignejevas) jie pavagia brangų paveikslą. Riazanovo komedijų intonacijos su niekuo nesupainiosi, iš šio režisieriaus filmų galima mokytis tolerantiškumo žmonių silpnybėms, juk jiems tenka gyventi, švelniai tariant, netobulame pasaulyje. Senatvė – tik vienas to netobulumo aspektų. „Senių plėšikų“ aktorių ansamblis pradžiugins ne vieną rusų aktorių gerbėją, nes filme taip pat vaidina Andrejus Mironovas, Olga Aroseva, Aleksandras Širvindtas, Georgijus Burkovas, Levas Durovas. Beje, filmas kurtas viename gražiausių Europos miestų – Galicijos sostinėje Lvove.
 
Šis LRT „agurkų sezonas“ gana specifiškas. Tiesa, pasaulio futbolo čempionatas jau artėja į pabaigą ir sekmadienį (13 d. 21.45) vyks jo finalas. Ką tik praūžė dainų šventė bei Valstybės dienos minėjimas, bet šį šeštadienį (12 d. 10–16 val.) laukia Prezidentės inauguracijos iškilmės (Seimo posėdis, mišios, savivaldybių vėliavų sveikinimai ir koncertas). Tačiau po šios milžiniškos karštų aistruoliškų jausmų dozės LRT pasiūlys ir naują serialą. 15 d. 21 val. pradedamas rodyti amerikiečių ir norvegų bendros gamybos „Lilehameris“ (2011–2012) pasakoja apie Niujorko gangsterį, kuris tampa liudininkų apsaugos programos dalyviu ir kartu su šeima apsigyvena Norvegijoje, Lilehameryje. Frenkas Taljanas (Steven Van Zandt) lyg tikras pensininkas svajoja apie gryno oro, balto sniego ir žavių merginų rojų. „Lilehameris“ dažnai lyginamas su garsiaisiais „Sopranais“. Pagyvensime, pamatysime, bet seriale tikrai bus daug sniego, o per karščius apie jį pasvajoti visai miela.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Nekviesti svečiai“
„Nekviesti svečiai“
„Kovos klubas“
„Kovos klubas“
„Legenda“
„Legenda“