7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žiūrintiems į bedugnę

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 21 (1082), 2014-05-30
Kinas Rodo TV
„Paskutinis paradas“
„Paskutinis paradas“
Johno Huddleso filmo „Išlikimo eksperimentas“ (TV3, birželio 5 d. 23 val.) išeities situacija paprasta: vienoje Džakartos aukštųjų mokyklų filosofijos dėstytojas (James D’Arcy) pasiūlo mokiniams eksperimentą. Jie turės persikūnyti į skirtingų profesijų žmones, o paskui iš jų išrinkti dešimtį, kurie nusipelno vietos bunkeryje. Tai – vienintelė vieta, kur galima pasislėpti nuo artėjančios atominės katastrofos. Tačiau užduotį apsunkina ir tai, kad pasirinktas žmogus turėtų daugiau šansų ne tik išgyventi vienas, bet ir vėliau atkurti civilizaciją.
 
Jei man pasiūlytų tokį žaidimą, į bunkerį tikrai nepatektų nė vienas politikas, net ir tas jaunuolis, kuris kandidatuodamas į Europos Parlamentą nuolat pabrėžė ne tik senelio nuopelnus, bet ir savo reprodukcinius sugebėjimus. Kita vertus, nepaisant lietuvių politologų išvedžiojimų apie tai, kad žmonės pasirinko stabilumą, įsivaizduoju, kad mūsų tautai liepus sudalyvauti panašiame likimo eksperimente viskas baigtųsi stiprios rankos mėgėjų klubu, o ne civilizacija. Trumpai tariant, pjautynėmis.
 
Tačiau, stebėdamas paskutinių mėnesių politinius debatus ir juos aptarinėjančius politologus, padariau atradimą: tautos politinės pažiūros primena vienos aukštosios mokyklos profesorių politologą. Jis kalba savo regiono dialektu, kerpasi kaip gatvės subkultūros atstovas, bet yra gana konservatyvių pažiūrų. Toks totalus formos, turinio ir kalbinių charakteristikų neatitikimas, matyt, geriausiai apibūdina ir lietuvių pasirinkimus. Todėl būsimuosiuose rinkimuose siūlyčiau šiam profesoriui persikvalifikuoti į politikus. Ko gero, tauta jį net pamiltų.
 
LRT šį sekmadienį pradeda rodyti dar vieną britų serialą – Susannos White „Paskutinį paradą“ (birželio 1 d. 18.30), kuris, manau, bus įdomus ir politikos mėgėjams. Serialo herojus yra konservatyvus aristokratas Kristoferis (Benedict Cumberbatch), kuris veda gražuolę salonų liūtę Silviją (Rebecca Hall), tvirtinančią, kad ji laukiasi Kristoferio kūdikio. Vyras stengiasi išlikti lojalus žmonai, nors poros jausmai abejotini, ko tikrai nepasakysi apie žmonos neištikimybes. Kristoferio gyvenimą keičia susitikimas su jauna sufražiste, kovotoja už moterų teises Valentina (Adelaide Clemens). Atrodytų, viskas klojasi gerai, bet Kristoferio pasaulio jau laukia didžiulės permainos, o jo paties – Pirmojo pasaulinio karo apkasai. Šio karo fragmentą, nors ir amerikiečio akimis, parodys Richardo Attenborough filmas „Meilėje ir kare“ (TV1, šįvakar, 30 d. 22.50). Filmo herojus – būsimas literatūros klasikas Ernestas Hemingway’us, karo ligoninėje sutinkantis savo pirmąją didžiąją meilę.
 
Pastaraisiais metais įvairiose šalyse pasirodė daugybė knygų, analizuojančių šio karo priežastis, ir daugybė knygų, aprašančių turtingą, rafinuotą Europos civilizaciją jo išvakarėse. Lietuvą šis diskursas iki šiol aplenkia, lyg Pirmasis pasaulinis karas būtų mūsų visai nepalietęs, nors būtent po jo žemėlapiuose po ilgos pertraukos atsirado Lietuva. Užtat lietuviai nuolat prisimena Antrąjį pasaulinį karą, po kurio Lietuvos žemėlapiuose nebeliko. Ką tai galėtų reikšti?
 
Į Antrojo pasaulinio karo išvakares taip pat Anglijoje nukels kitas filmas – Bharato Nallurio „Ponia Petigriu gyvena šia diena“ (BTV, 4 d. 21.30). Tiesą sakant, sutrikusi, nelabai tvarkingos išvaizdos Gineverė Petigriu yra visai ne ponia, o panelė (filmo pavadinime ir yra „miss“). Ji guvernantė, ką tik netekusi darbo. Mergina nepasitiki net įdarbinimo agentūra, tad benamės ateitis jai beveik užtikrinta. Apgaule Gineverė gaus darbą pas laisvą gyvenimo būdą mėgstančią amerikietę, besižavinčią įvairiais reginiais. Ir tada paaiškės, kad panelė Petigriu gali viską – persikūnyti į aukštuomenės damą, gauti vaidmenį savo šeimininkei, sutaikyti susipykusią porą ir net įsimylėti. Mane labiausiai traukia pagrindinius vaidmenis sukūrusios aktorės, kuriomis žaviuosi jau ne pirmus metus. Gineverę vaidina Frances McDormand, kurią dažniausiai gali pamatyti brolių Coenų filmuose, amerikietę – Amy Adams: vien jos paskutinių metų vaidmenys filmuose „Mokytojas“, „Amerikietiška afera“ ar „Ji“ vienas už kitą geresni.
 
Keli „nenugroti“ šios savaitės filmai žada susitikimus su žvaigždėmis. Lau Wai-keung (dar režisierius žinomas kaip Andrew Lau) filme „Nusidėjėliai“ (TV3, 3 d. 23 val.) Richardas Gere’as vaidina Erolą – socialinį darbuotoją, seksualinių nusikaltėlių, iškrypėlių kuratorių. Iki pensijos jam liko 18 dienų, bet ramybės vyrui neduoda neištirtas jaunos merginos pagrobimas. Erolas įsitikinęs, kad prie jo nagus prikišo vienas iš jo globotinių, kurių „reabilitacija“ vyras nuoširdžiai netiki. Kartu su mergina, kuri netrukus užims Erolo vietą (ją suvaidino Claire Danes), jis pradeda ieškoti pagrobtosios.
 
„Nusidėjėliai“ – kupinas įvairiausių pretenzijų filmas, kurias pabrėžia kad ir Nietzsche’s citata: „Kai gaudai pabaisas, būk atsargus, kad pats netaptum pabaisa. Kai per ilgai žvelgi į bedugnę, ji taip pat pažiūri į tave.“
Kažką panašaus, matyt, apie savo herojus galėtų pasakyti ir pirmasis „Millenium“ trilogiją ekranizavęs Nielsas Ardenas Oplevas – neonoir „Pasmerkta mirti“ (TV3, 31 d. 23.20) režisierius. Tai Viktoro – vienos Niujorko nusikaltėlių grupuotės lyderių dešiniosios rankos – istorija. Tačiau iš tikrųjų vyras (Colin Farrellas) nori atkeršyti jo šeimą sunaikinusiai mafijai. Juo, kaip keršto įrankiu, ketina pasinaudoti ir Noomi Rapace suvaidinta mergina. Dar filme pasirodo Isabelle Huppert. Gal to užteks, kad ateinantis sekmadienio vakaras neprimintų praėjusio?
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Paskutinis paradas“
„Paskutinis paradas“
„Ponia Petigriu gyvena šia diena“
„Ponia Petigriu gyvena šia diena“
„Pasmerkta mirti“
„Pasmerkta mirti“