7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sūnaus vardas

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 11 (1072), 2014-03-21
Kinas Rodo TV
„Esminis instinktas“
„Esminis instinktas“

Policijos inspektorius Morsas slėpė savo vardą. Praėjusį šeštadienį buvo proga jį sužinoti. „Jaunasis Morsas“, kurį pradėjo rodyti „Lietuvos ryto“ televizija, iš tikrųjų vadinasi „Endeavour“ – toks ir yra Morso vardas. Tėvas jį pavadino vieno iš Jameso Cooko ekspedicijos laivų garbei. Suprantama, kad su tokiu vardu gyventi sunku ir geriau jo niekam nesakyti.

Senąjį serialą, kuriame vaidino Johnas Thaw, žinoma, pralenkti bus sunku, bet naujojo pradžia nenuvylė. Nenuvylė ir Shaunas Evansas, jis net kartais primena Thaw. Be abejo, Evansas kuria savo Morsą iš jau atpažįstamų gestų – surauktų antakių, būdingos lūpų grimasos, rankų kišenėse – ir tai leidžia jį priimti kaip seną pažįstamą. Juo labiau kad ir peizažas aplink nelabai pasikeitė, personažai – taip pat. Oksfordas, viršininkas biurokratas, sąmojingas patologas, įžvalgus mokytojas – inspektorius Tjusdėjus. Panašiu ilgainiui taps ir Morsas. Tačiau proporcijos tarp seno ir naujo serialų išsaugotos. Gal tik užkliūva tai, kad 7-asis dešimtmetis perteiktas pernelyg lygiuojantis į estetizuotus naujus retro serialus, kai už stilizacijos nebematyti laiko esmės. O juk tai buvo garsiųjų „įtūžėlių“ laikai. Bet čia tik pradžia, pagyvensim – pamatysim.
Tiems, kurie nostalgiškai prisimena kitą televizijos filmą – 1987 m. Vladimiro Bortko „Šuns širdį“, jį primins TV1 (24 d. 21 val.). Michailo Bulgakovo satyra apie sovietų valdžios sukurtus „naujus žmones“, regis, visai nepaseno. Profesoriaus Preobraženskio savim patenkintu sovietiniu piliečiu Šarikovu paverstą benamį šunį primena ne vienas šių dienų rusų politikas ar televizijos laidų vedėjas. Juolab kad ir pastarųjų savaičių rusų propaganda atrodo atėjusi iš anų laikų arba sukurta tų pačių Šarikovų rankomis. Bijau, kad rusų televizijos jau negreit parodys šį filmą. Kita vertus, pats režisierius, regis, jį pamiršo, nes įstojo į Komunistų partiją ir entuziastingai palaiko Vladimiro Putino užsienio politiką bei Krymo prijungimą.
Ši savaitė žada ir daugiau prisiminimų. Šįvakar (21 d. 22.45) TV1 primins Curtiso Hansono „Los Andželas slaptai“ (1997). Sukurtas pagal Jameso Ellroy’aus romaną ir paremtas tikrais įvykiais filmas nukelia į 6-ojo dešimtmečio Los Andželą, kur siautėja organizuoti nusikaltėliai. Juos gaudo Kevino Spacey, Russello Crowe ir Guy Pearce’o suvaidinti policininkai. Šis filmas pažadino susidomėjimą film noir stiliumi, juolab kad ir lemtingoji filmo moteris (Kim Basinger) yra prostitutė, apsimetanti Holivudo aktore iš panašių filmų.
Basinger „Los Andželas slaptai“ atnešė „Oskarą“ už antro plano vaidmenį. Tačiau, ko gero, ji iki šiol gailisi, kad atsisakė kito vaidmens – rašytojos Ketrin Paulo Verhoeveno filme „Esminis instinktas“ (TV3, šįvakar, 21 val. 23.50). Intelektualę žudikę lesbietę sutikusi suvaidinti Sharon Stone po šio filmo tapo geriausiai apmokama Holivudo žvaigžde ir nauju sekso simboliu. Žinoma, savo laiku „Esminis instinktas“ papiktino moralės sargus, bet įtariu, kad ir anie, ir šiuolaikiniai lietuvių cerberiai turi vieną bendrą bruožą – jiems katastrofiškai stinga humoro jausmo. Verhoeveno filmas iš tikrųjų yra žaidimas su žiūrovu, provokacija, ir režisierius meistriškai manipuliuoja pirmiausia veidmainių jausmais. Panašiai kaip Larsas von Trieras, kurio „Nimfomanė“ sukėlė siaubo priepuolį kai kuriems lietuvių skaistybės puoselėtojams.
BTV (27 d. 21.30) primins kažkodėl dažniausiai pamirštamą Ridley Scotto filmą – avantiūrinę komediją „Apgavikai“ (2003). Du jo personažai – Rojus (Nicolas Cage) ir Frenkas (Sam Rockwell) – sėkmingai verčiasi smulkiomis apgavystėmis. Sudėtingas tik Rojaus asmeninis gyvenimas – jis jaučiasi vienišas ir yra pamišęs dėl švaros. Pradėjęs lankytis pas psichoanalitiką, Rojus netikėtai sužino, kad turi dukterį Andželą (Alison Lohman). Supratusi, kuo užsiima tėvas, mergina prašo pamokyti amato gudrybių. Netrukus paaiškėja, kad ji – labai talentinga apgavikė. Tačiau visas filmas remiasi vienokia ar kitokia apgaule, o žiūrovas juk visada mėgsta apsigauti.
Amerikiečių nepriklausomųjų kino gerbėjus, be abejo, sudomins Drake’o Doremuso filmas „Kaip pamišę“ (TV3, 22 d. 00.45). 2011 m. jis tapo Sandanso festivalio laureatu – buvo apdovanotas Didžiuoju žiuri prizu už geriausią vaidybinį filmą ir prizu aktorei Felicity Jones. Ji vaidina britę Aną, kuri iš Londono atvyksta į Los Andželą pagal studentų mainų programą. Čia mergina įsimyli amerikietį Džeikobą (Anton Yelchin). Bet ji pažeidė vizos terminus ir jaunuoliai išsiskiria. „Kaip pamišę“ – subtilus filmas apie pirmąją meilę. Didžioji jo dialogų dalis – aktorių improvizacija. Manau, jis ypač svarbus tiems, kurie ją dar tik išgyvena. Arba tiems, kurie ją vis dar prisimena.
Iš naujų filmų nepražiopsokite ir 2012 m. Dereko Cianfrance’o „Niujorko šešėlyje“ (TV3, 23 d. 22.30). Filmą galima vadinti ir kriminaliniu trileriu, ir šeimos saga, ir drama. Pagrindinis jo herojus Lukas (Ryan Gosling) uždirba pragyvenimui motociklu atlikdamas kaskadininko triukus. Po vieno pasirodymo jis sutinka buvusią merginą (Eva Mendes) ir sužino, kad ši augina jo sūnų. Lukas nori, kad sūnui nieko nestigtų, įsidarbina mechaniko dirbtuvėje, bet pinigų neužtenka. Tada Lukas nusprendžia apiplėšti banką.
Nepasakosiu siužeto, nes filmas ilgas (140 min.) ir įvykių bus tikrai daug. Bet iš tikrųjų tai pasakojimas apie kaltę, apie tėvus, kurių vaikai moka už jų nuodėmes, apie tai, kad paveldime ne tik veido bruožus ar vardus, bet ir likimą.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Esminis instinktas“
„Esminis instinktas“
„Apgavikai“
„Apgavikai“
„Kaip pamišę“
„Kaip pamišę“
„Niujorko šešėlyje“
„Niujorko šešėlyje“